StoryEditorOCM
DubrovnikFOTO I VIDEO

Prva rekonstrukcija dubrovačkog Akvarija, podižu se bazeni u razini očiju kako bi pogled na svijet iz podmorja Jadrana bio još fascinantniji!

Piše Ahmet Kalajdžić
26. studenog 2020. - 07:31
Počeli su radovi prve faze obnove Akvarija. Financiraju se sredstvima EU-fondovaIgor Brautović/Sveučilište u Dubrovniku
Sveučilište u Dubrovniku, u sklopu kojeg djeluje Institut za more i priobalje, rekonstruira gradski Akvarij koji inače radi već oko 70 godina. Sada je u tijeku prva temeljna obnova kojom ćemo napraviti tri veća bazena, svaki zapremine 20- 25 "kubika".

image
Igor Brautović/Sveučilište u Dubrovniku


- Oni neće biti puno veći od postojećih koji su bili ukopani 2 metra ispod razine poda. No, sad će bazeni biti vani, u razini očiju, čime će se stvoriti intenzivniji doživljaj, a posjetitelji će biti u istinskoj interakciji sa stanovnicima Akvarija. Tijekom radova prve faze ne radimo ništa u drugoj prostoriji da bi izbjegli stres organizmima koje privremeno selimo. Jedna je mogućnost da ih pustimo u more, a druga prebaciti ih na 5- 6 mjeseci u druge bazene, što bi im bio stres. Nadamo se da ćemo kroz iduće dvije godine, kad krene novi krug apliciranja za sredstva EU- projekata, dobiti i sredstva za dovršetak rekonstrukcije – kaže ravnatelj Instituta za more i priobalje Nenad Antolović te pojašnjava kako je Sveučilište u kolovozu potpisalo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za sudjelovanje u Programu prekogranične suradnje vrijednom 1,6 milijuna eura.

image
Igor Brautović/Sveučilište u Dubrovniku


- U sklopu tog programa radi se novi turistički proizvod i osmišljava nova turistička ruta u sklopu koje se poboljšava turistička infrastruktura. Dio toga je Akvarij u Dubrovniku i upravo smo u fazi početka rekonstrukcije. Plan je do lipnja 2021. otvoriti renovirani Akvarij. Cijeli projekt traje dvije godine, odnosno do kolovoza 2022. godine ali mi svoj dio obveza izvršavamo ranije - ističe Antolović.

Inače, Institut za more i priobalje dio je Sveučilišta u Dubrovniku. U sklopu ovog projekta, nazvanog Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity – EXChAngE) Institut je glavni partner. Tijekom obnove Akvarij će u odnosu na stari izgled dobiti nove bazene od stakloplastične konstrukcije i akrilnih panela.

image
Igor Brautović/Sveučilište u Dubrovniku


Inače, partneri u projektu su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode „Hutovo Blato“ iz BiH te sa strane Crne Gore Institut za biologiju mora i Turistička zajednica Kotora. Od 1,7 milijuna eura ukupne vrijednosti projekta, EU sufinancira s 1,4 milijuna eura. Rezultat projekta EXChAngE bit će novi turistički proizvod "Blue Pass" koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u područjima Dubrovnika, Kotora (koji dobiva Akvarij Boka) te Aqua Path Hutovo Blato i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva u Bosni i Hercegovini.

To je prvi pokušaj stvaranja ovakvog prekograničnog turističkog proizvoda, a ideja projekta je da se s jednom ulaznicom, radnog naziva "Blue pass", može posjetiti više lokacije u regiji. Moći će se kupiti i ulaznica samo za Dubrovnik, ali i nešto skuplja karta za posjet svih atrakcija koje se upravo pripremaju. Očekuje se kako će to odgovarati ne samo onima koji žele upoznati biološku raznolikost mora i rijeka, nego i turistima sklonim izletima. A takvih je mnogo među onima koji posjećuju Dubrovnik.

image
Kao rezultat obnove podni bazeni Akvarija "narast" će do razine očiju
Igor Brautović/Sveučilište u Dubrovniku


O planiranoj drugoj fazi obnove Akvarija doznajemo kako će u drugoj prostoriji, onoj koja je u produžetku prve i u sklopu koje su zidni bazeni postavljeni u topovske otvore, doznajemo kako se ti otvori neće dirati. Međutim, nasuprot njih će se raditi novi, najveći bazen, također u razini očiju. Glavni je cilj projekta jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa. Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., a koriste se sredstva ERDF i IPA II fondova Europske unije.







20. travanj 2024 08:58