StoryEditorOCM
DubrovnikSkraćuju se liste čekanja

Provjerili smo na koje se preglede najdulje čeka u Općoj bolnici Dubrovnik i na koje se sve načine možete naručiti

Piše Gabrijela Bijelić
28. veljače 2022. - 07:30

Ultrazvuk dojke ostaje 'rekorder' na listi čekanja Opće bolnice Dubrovnik. Na taj se kontrolni pregled po preporuci senologa, radiologa ili onkologa čeka najdulje, 365 dana, no u bolnici kažu kako to ne znači da za žurne bolesnike kojima su potrebne hitne pretrage ne osiguraju ranije termine.

Magnetska rezonanca i CT

- Svi termini pretraga, magnetna rezonanca, MSCT, UZV i drugi pregledi koje se naručuju i imaju "dulje“ liste čekanja dostupni su u realnom vremenu kroz cijelu 2022. Ova godina ni po čemu nije iznimka u naručivanju, pretragama i pregledima u odnosu na godine prije pandemije – ističu iz OBD i dodaju kako sukladno uputama Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nastoje riješiti zaostatke izazvane korona krizom u sustavu naručivanja, pa tako i liste čekanja koje su racionalizirane s obzirom na raspoloživost liječnika za rad u ambulantama i na konzilijarnim pregledima.

image
Najdulje se u OBD čeka za ultrazvučni pregled dojki
Shutterstock

- Rad medicinskih djelatnika i liječnika nije zaustavljen u operativnim i drugim poslovima, budući da svakodnevno imamo novooboljele i povrijeđene pacijente o kojima skrbimo. Poliklinička djelatnost OB Dubrovnik, odnosno oftalmologija, ORL, ortopedija, urologija, gastroenterologija i internističke ambulante propuštene preglede obavljaju i nadoknađuju još od pojave infekcije COVID-19.

- Odjel za radiološku dijagnostiku preglede i pretrage za onkološke i žurne bolesnike odrađuje sukladno mogućnostima i dostupnosti liječnika za preglede, a svi ostali pacijenti se naručuju prema tekućem rasporedu. Za pacijente kojima je po preporuci LOM i procjeni liječnika specijaliste OB Dubrovnik potrebno žurno zbrinjavanje ili pregled u našoj ustanovi ne postoje liste čekanja, već se oni bez odgode zbrinjavaju – poručuju iz dubrovačke Opće bolnice.

image
Ilustracija
Cropix

Pacijente podsjećaju da sve narudžbe obave putem Odjela za centralno naručivanje i to telefonom na brojeve 431-500, 431-600 i 431-700, putem mail adrese narucivanje@bolnica-du.hr i putem faxa 431-530 i 431-837, kako je i istaknuto na web stranici Opće bolnice Dubrovnik.

Pacijenti, otkazujte!

- Liječnici obiteljske medicine (LOM) imaju mogućnost naručivanja u sustavu e-naručivanje, a mogu to učiniti i pacijenti osobno putem aplikacije e-građanin – podsjećaju iz Opće bolnice Dubrovnik.

Iz resornog Ministarstva su potvrdili kako onkološki pacijenti ostaju prioritet, na listama čekanja manje ih, kažu, je od dva posto i to za nehitne pretrage.

Za nedavnog predstavljanja plana skraćivanja listi čekanja, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako su informatički sustavi objedinjeni, te se može u svakoj zdravstvenoj ustanovi pregledati mape narudžbi za pojedine dijagnostičke pretrage i usluge za jedan dan, najviše tjedan.

Dakako, ostaje stari problem pregleda na koje građani zbog (samo)izolacije ili drugih razloga ne mogu ili pak ne žele doći a o otkazivanju dolaska ne jave bolnici. Iz zdravstvenog sustava stoga još jednom pozivaju pacijente da budu solidarni i termin ustupe sugrađanima u potrebi.

Vikendi i popodneva

- Možemo reći kako radimo u “normalnim“ uvjetima u vrijeme pandemije Narudžbe za preglede i pretrage obavljaju se sukladno smjernicama i preporukama Ministarstva zdravstva, te su svi „pandemijski“ zaostatci pregleda i pretraga odrađeni su sukladno dogovorima liječnika i odjela prema trenutačnim mogućnostima. Još od 4. svibnja 2020., s prvim usporavanjem pandemije, radi se u normalnim uvjetima s nadoknadama svih propuštenih termina u poslijepodnevnim satima te vikendima, ovisno o raspoloživim liječnicima za propuštene pretrage i pregled, kažu nam u OBD.

22. travanj 2024 13:59