StoryEditorOCM
DubrovnikBOŽIĆNICE

Provjerili smo koliko su Županija, Grad i gradske tvrtke darovale svoje zaposlenike. Stvarno nemaju razloga za nezadovoljstvo

Piše Silvia Rudinović
9. prosinca 2022. - 17:57

Zaposlenici dubrovačke gradske uprave ovog će prosinca dobiti božićnicu. Dok se čeka odgovor iz gradonačelnikova ureda, od sindikalista se doznaje kako je riječ o tisuću kuna, 600 kuna u bonovima jednog od trgovačkih lanaca te po 600 kuna dara za dijete. Od pandemijske krize štedjelo se, ali je sindikalna podružnica uspjela ove godine u pregovorima dogovoriti navedenu božićnicu, rekao je Igor Deranja, povjerenik podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u gradskoj upravi.

Čedo Vučković, povjerenik SDLSN-a u županijskoj upravi, zadovoljan je postignutim dogovorom oko dodatka kolektivnom ugovoru i povećanjem materijalnih prava zaposlenika u listopadu. Prije svega ističe povećanje osnovice za šest posto.

- Božićnica iznosi 2.500 kuna, kao i regres iduće godine, bon u naravi je povećan sa 600 na tisuću kuna, jednako tako je dar za djecu. Za osobe s invaliditetom, sukladnom izvodima iz HZMO-a, izdvaja se po 2.500 kuna. Naknada za podmirivanje troškova prehrane je 5.000 povećana na 6.000 kuna. Kako ne bismo bili zadovoljni! Odlično! - kaže Čedo Vučković.

- Za sv. Nikolu već je isplaćeno po tisuću kuna dara za svako dijete. Mislim da će i božićnica biti dobra, pregovarali smo o iznosu, ali treba pričekati da se isplati. Vlada je podigla limit neoporezivih prigodnih nagrada. Nećemo dobiti maksimalan iznos, ali bit će približno. Što se toga tiče, mislim da možemo biti zadovoljni. Očekujemo i isplate nagrade za radne rezultate. Koliko će tko dobiti, još uvijek je upitno. Maksimalni neoporezivi iznos nagrade za rad je 7.500 kuna godišnje, a sve ovisi radu, kako je zaposlenik ocijenjen od voditelja – kaže Tomislav Raić, sindikalni povjerenik zaposlenih u gradskom društvu Sanitat Dubrovnik.

- Božićnica je upravo danas legla na račun – dvije tisuće kuna. Za djecu je isplaćeno po tisuću kuna za sv. Nikolu. Kako je, tako je. Išao sam pregovarati da to bude i malo bolje. Hoće li ostati što novaca od plaća, hoće li biti još kakvih bonova, ne znam, zasad nema ništa. Rečeno je da ćemo po Novog godini razgovarati o povećanju plaća – kaže Zdravko Papac, sindikalni povjerenik u Vrtlaru.

U nekoliko prilika su isplaćene nagrade za radne rezultate.

-Zagovaratelj sam isplate nagrada u linearnom iznosu svim zaposlenicima, da ne bilo bilo nekome više, drugome manje. Ali, mnogo važnije od nagrada je povećanje osnovice. Nagrade se neće osjetiti kasnije na mirovini – komentira Papac.

Povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske u Libertasu Dubrovnik, Pero Matuško kaže kako će božićnica sigurno biti isplaćena, ali još uvijek nije konačno potvrđeno u kojem iznosu.

Granica za neoporezive prigodne nagrade, božićnicu i regres za godišnji odmor, povećana je s 3.000 na 5.000 kuna godišnje.

20. travanj 2024 12:26