StoryEditorOCM
DubrovnikNITKO VIŠE NE PRIČA O TOME

Provjerili smo kakvo je stanje u azilu na Žarkovici, tko brine o kučkima, koliko ih je dosad udomljeno i što je sa skloništem u Knežici

Piše Bruno Lucić
5. kolovoza 2022. - 09:15

Nakon što su krajem svibnja Državni inspektorat, veterinarska inspekcija i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska proveli nadzor u azilu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik na Žarkovici, Sanitatu Dubrovnik naloženo je da hitno osigura zbrinjavanje bolesnih životinja s lokacije na Žarkovici. Ponovno je pokrenuta priča o izgradnji novog azila za napuštene životinje Grabovici koji bi trebao zamijeniti privremeni na Žarkovici koji bi se trebao zatvoriti. I dok su sestre Anica i Sandra Sambrailo pod istragom, brigu o azilu na Žarkovici preuzeo je upravo Sanitat, a direktorica Klaudija Barčot otkrila je kakva je trenutna situacija s azilom.

image

Državni inspektorat, veterinarska inspekcija i policija krajem svibnja izvršili su nadzor u azilu na Žarkovici

Božo Radić/Cropix

- Na Žarkovici trenutno borave 123 psa o kojima brinu zaposlenici Sanitata te volonteri. Svi psi sa Žarkovice transportiraju se u ovlaštena skloništa putem kojih se potom privremeno, odnosno trajno udomljuju. Prema evidencijama, dosad je trajno udomljeno 38 pasa, dok su 92 pronašla privremeni dom. Kontinuirano se radi na daljnjem zbrinjavanju i pronalasku trajnog doma za sve pse. Nažalost, četiri su uginula, ističe Barčot.

Ako se uzme u obzir da je 25. svibnja odvedeno 17 pasa te da ih je, prema tadašnjim izjavama volontera Društva za zaštitu životinja, ostalo još oko 250, može se reći kako se broj životinja na Žarkovici prepolovio.

U međuvremenu je Sanitat u Knežici započeo izgradnju azila u Knežici.

- Prostor za privremeni prihvat životinja u Knežici se uređuje da bi zadovoljio propisane uvjete i dosad na navedenom prostoru nije bilo smještaja životinja, dodaje Barčot.

image

Azil za napuštene životinje na Žarkovici

Božo Radić/Cropix

Krajem svibnja su odvedeni psi odvedeni u Animalis Centrum, registrirano sklonište za napuštene životinje u Kaštel Sućurac. Podsjeća Barčot koje su stavke ugovora s Animalis Centrumom iz Kaštel Sućurca. Tako usluga preuzimanja, smještaja, skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih i izgubljenih pasa u skloništu iznosi 2.800 kuna, plus PDV po preuzetom psu, a usluga preuzimanja, pregleda, osnovnog medicinskog tretmana, sterilizacije ili kastracije mačaka te njihov povratak na stanište ili udomljenje iznosi 800 kuna, plus PDV. Uklanjanje lešine psa iznosi 700 kuna s PDV-om, a mačke 350 kuna s PDV-om. Također, opći pregled životinje stoji 100, cijepljenje protiv zaraznih bolesti 130, a protiv bjesnoće 150 kuna. Mikročipiranje košta 90 kuna dok se kastracija kreće između 800 i 1500 kuna. Cijena eutanazije je 400 kuna. Putni troškovi dolaska u grad Dubrovnik na intervenciju preuzimanja životinje, žive ili uginule i/ili liječničke intervencije životinja koje se nalaze na lokaciji Žarkovica iznosi 2.000 kuna s PDV-om (po timu/vozilu koji dolazi).

- Naručitelj usluga obvezuje se financirati sve troškove smještaja, skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih i izgubljenih životinja u skloništu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Osim troškova smještaja, skrbi, sterilizacije i veterinarske zaštite napuštenih i izgubljenih životinja, Naručitelj usluga obvezuje se, u slučaju teško narušenog zdravstvenog stanja životinja koje je Izvršitelj usluga preuzeo s lokacije Žarkovica, podmiriti Izvršitelju i sve ostale troškove specijalističkih pregleda i zahvata na životinjama koji nisu definirani ovim Ugovorom. Troškovi liječenja životinja u takvom zdravstvenom stanju obračunat će se po važećem cjeniku veterinarskih organizacija koje izvrše liječenje, a Izvršitelj usluga obvezuje se dostaviti Naručitelju usluga sve specijalističke veterinarske nalaze i popis izvršenih usluga s važećim cjenikom. Takve usluge izvršit će se isključivo uz prethodnu suglasnost Naručitelja usluga. Naručitelj usluga obvezuje se podmiriti izvršitelju Usluga putne troškove prilikom svakog dolaska na ugovorenu intervenciju, navodi Barčot stavke iz ugovora.

20. travanj 2024 08:19