StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK U ‘NORMALNO‘?

Provjerili smo hoće li dubrovački srednjoškolci zabalati na maturalnim zabavama te mogu li ‘trećaši‘ očekivati ekskurziju krajem ljeta: evo što kažu ravnatelji srednjih škola

Piše Kristina Filičić
8. travnja 2022. - 09:05

Prošloj generaciji maturanata, baš kao i onoj prije, covid je 'ukrao' klasičnu maturalnu zabavu i ekskurziju u kojima su uživali, a danas se sa sjetom prisjećaju, svi predpandemijski maturanti.  I nakon dvije godine nismo se pomakli od neizvjesnosti, virus još uvijek ima glavnu riječ. Hoće li zbog njega i ovogodišnji maturanti ostati bez lijepih uspomena s maturalne, pitali smo u dubrovačkim srednjim školama.

- Djeca, čak i neki roditelji pitaju o potencijalnim mogućnostima. Kako sada stvari stoje, a ide i popušanje mjera, postoji realna mogućnost da im se nešto organizira. Najvjerojatnije će to biti krajem svibnja ili početkom lipnja, na otvorenom ako ikako bude moguće. Neće to biti klasična maturalna kao što smo je prije radili, djeca, roditelji, pompa, 600 ili 700 ljudi. Bit će to nekakva večerica i druženje samo za maturante. Vidjet ćemo još kako će se kretati cijela situacija, imat ćemo maturalni odbor i pomoći ćemo toj djeci da im se barem nešto napravi da osjete kako nisu baš sve od toga 'izgubili' – kaže ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix

Svjesni kako mogu samo sanjati ekskurziju u onom klasičnom obliku a što odgovara višednevnom putovanju u inozemstvo, maturanti bi barem na izlet.

- Neki su pitali bi li mogli otići do Gardalanda. Rekao sam da promisle pa ćemo iza Uskrsa o tome razgovarati. Tada će se i više znati vezano za epidemiološke mjere.  Postoji dobra volja da im se iziđe u susret i nešto napravi, u okvirima i granicama mogućnosti, kako priliči vremenu. A što ćemo napraviti ovisit će o njihovoj inicijativi i prijedlozima – ističe ravnatelj Perušina i dodaje:

- U zadnje dvije godine smo, kad bi popuštale mjere, organizirali svečanu dodjelu diploma. Lani je na Revelinu bio koktel za sve uzvanike. To je gore ogroman prostor, iako je bilo 150 ljudi to je izgledalo prazno ali barem smo im priuštili svečanost, to smo i i nače uvijek imali.

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić potvrđuje nam kako ekskurzije za ovogodišnje maturante neće biti u onom klasičnom smislu.

image

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić

Tonći Plazibat/Cropix

- Imat ćemo jednu izvanučioničnu nastavu odnosno aktivnost, za djecu će se u Zagrebu organizirati obilazak sadržaja tipa izložbeni prostori, muzeji i jedna predstava – kaže Begić a za moguću maturalnu zabavu će:

-  U pregovorima smo da to priredimo na nekom vanjskom prostoru, trenutno gledamo mogućnosti, razgovaramo s učenicima i roditeljima. U kakvom obliku će zabava biti ostaje otvoreno. Organizirali bi sve ono što protokolarno maturalna zabava jest i u jednom trenutku bi maturante ostavili da sami nastave druženje.  Došli bi i mi i roditelji, bili s njima taj prvi ples, vjerojatno će biti DJ, uputili im par riječi, mi stariji bi se zadržali s njima sat, sat i pol i pošli – pojašnjava ravnatelj koji je i u vremenu prije korone predlagao maturantima da se izmijeni klasičan način organiziranja maturalne zabave.

Maturalna zabava na otvorenom uz male organizacijske izmjene planira se održati tijekom svibnja, a jedna od opcija su Banje. 'Povjerenstvo će pregovarati o cijenama i prostoru pa ćemo više znati' ističe Begić pa će još kako jednom dijelu maturanata čak nije ni stalo hoće li biti maturalne zabave.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Kasno je za bilo kakve organizacije i pripreme za ovogodišnje maturante, tako da sigurno ništa od ekskurzije. Gotovo je za bilo kakvu organizaciju s obzirom da postoje određeni uvjeti i pravilnici koji se moraju ispoštovati, a sam postupak traje preko mjesec dana.  A što se tiče ekskurzije sadašnjih trećaša, tu smo u razgovorima i pregovorima, treba pratiti situaciju, pa ćemo to još vidjeti. Za sada je preporuka da se ne ide u inozemstvo, a to je nekako našim učenicima najinteresantnije u sklopu maturalnih ekskurzija. Obično te maturalne ekskurzije i jesu prije početka zadnje školske godine – ističe Antonio Lučić, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole. No, druženje na kraju škole uz podjelu svjedodžbi će vjerojatno biti. Spominje i kako učenici srećom imaju praktičnu nastavu na školskom brodu pa je i to poput svojevrsnog izleta jer praktična nastava povezana je s noćenjem na brodu.

- Razrednici trećih razreda će imati sastanak  sljedeći tjedan pa će se dogovoriti načelno za ekskurzije koje bi onda bile krajem kolovoza ili početkom rujna.  Ali to još ništa nije točno odlučeno – kaže nam ravnateljica Gimnazije Katarina Tolja. Zanima nas hoće li maturanti koji srednjoškolsko obrazovanje završavaju ove godine imati barem maturalnu zabavu?

-  Što se tiče maturalnih zabava toga neće biti, možda neka zajednička večera maturanata ali  bez roditelja i partnera. Nismo još ništa dogovorili konkretno, moramo se dogovoriti s njima kada bi njima najviše odgovaralo. Mislim da im neće odgovarati u svibnju jer je matura, pa možda kad sve završi – tvrdi Tolja i nastavlja:

image

Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik

Božo Radić/cropix

- Njima je, vjerujte, najvažnije da im netko bude partner i kad im kažete da to ne možemo organizirati budući da je to previše ljudi, onda i nisu toliko zainteresirani za maturalnu zabavu. Ali vidjet ćemo.

Dio maturanta neki će vid zabave ili ekskurziju u vidu izleta imati. No, daleko je to od klasičnih svečanih događaja ili višednevnih putovanja u inozemstvo na koje se naviklo. Možda nadolazeća generacija maturanata bude imala više sreće. Nadamo se.  

 

19. travanj 2024 10:25