StoryEditor
DubrovnikU čemu nam uživaju gosti?

Provjerili smo cijene oborite ribe u luksuznim dubrovačkim restoranima: Brancin i file tune su među traženijim delicijama, a zbog zahtjevne nabave, kilo jastoga je po zlato

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. lipnja 2022. - 21:20

Luksuz obično ostane zadnji načet u krizama. Ljudi dubljeg špaga ne osjećaju teret financijskih kriza niti približno kao ostali, ili barem s dugoročnom odgodom. Kad čitate po portalima koliko 'obična' čeljad plaća dva sendviča, kafu i kroasane po hotelskim lokalima - primjerice u Opatiji, ispadne da su cijene u luksuznim objektima čak i povoljne. Ili što bi rekla stara poslovica: 'Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari'. 

image

Ukusno i skupo

Tonci Plazibat/Cropix

Iako su cijene svih namirnica u nabavi jako poskupile, a industrijska struja skuplja je čak tri puta, luksuzni restorani u Dubrovniku uglavnom nisu povećavali svoje cijene, barem zasad. To je dobra vijest za one koji jedu po dobrim restoranima, a to su najčešće stranci. A evo to nude tri luksuzna dubrovačka restorana:

NAUTIKA

U luksuznom restoranu Nautika na atraktivnoj lokaciji na Brsaljama s pogledom na tvrđavu Lovrjenac kilogram oborite ribe na žaru gosti mogu pojesti za 960 kuna, a istu cijenu platit će za kilogram ribe iz peći ili ribe u soli na svom stolu. Sva tri artikla imaju istu cijenu, povjerio nam je direktor tvrtke Nautika d.o.o. Mario Raič, te dodao da se porcija repa jastoga u ovom luksuznom restoranu može pojesti za 480 kuna. Kilo brancina u Nautici doći će Vas 380 kuna, a file tune 360 kuna.

RESTAURANT 360

Restaurant 360 u Ulici svetog Dominika ne prodaje svojim gostima ribu na kilograme, već nude degustacijske menije s vrhunskom ribom čije se cijene kreću od 680, 820 i 1120 kuna, ovisno o broju sljedova i delicijama koje sadrže. Jedini restoran u Dubrovniku koji je u tajnoj inspekciji profesionalnih Michelinovih inspektora zaslužio Michelinovu zvjezdicu, zasad, kako saznajemo, nije poskupljivao svoje cijene, iako će im se lista čekanja u špici sezone odužiti i na tisuću gostiju.

image

Ilustracija

Tonći Plazibat/Cropix

PROTO

Menadžer poznatog ribljeg restorana Proto na Širokoj ulici kaže da oboritu ribu nude na kilogram ili na porcije, onako kako gosti zahtijevaju.

– Nudimo ribu na žaru, u peći ili u soli. Kilogram oborite ribe je od 790 do 890 kuna – rekao nam je Kosta Vukota, menadžer Prota. Restoran ne nudi file tune, već samo bijelu ribu, a kilogram jastoga, kojega je, kako kaže, teško nabaviti, u njihovu restoranu košta 1350 kuna.

22. rujan 2022 00:36