StoryEditorOCM
DubrovnikESKALACIJA NEZADOVOLJSTVA

PROSVJED Vozači Libertasa stali uz kolegicu, u Komolac stigla policija

4. lipnja 2018. - 17:31

Pod policijskom prismotrom odvijao se u remizi u Komolcu jutrošnji skup potpore vozača dubrovačkog Libertasa kolegici kojoj je odlukom Uprave društva rečeno da će sama morati podmiriti 70 tisuća kuna štete nastale na jednom od autobusa.
Vozači Libertasa okupili su se jutros u kako bi pružili potporu kolegici koja je, nakon što je uočila kvar na autobusu, odvezla vozilo u garažu, gdje je utvrđeno kako je motor autobusa kojim je upravljala ostao bez ulja.

Iz Uprave joj je, međutim, rečeno da će morati sama snositi troškove otklanjanja kvara. Vozači su se solidarizirali s kolegicom, tvrdeći da ona nije nikako mogla skriviti kvar, pa su i posredstvom sindikata zatražili razgovor s direktorom Antom Vojvodićem.
Međutim, razgovora nije bilo, a stigli su policajci, navodno po pozivu službene osobe.

 -Mi nismo organizirali prosved, ali dio članova je s vozačima dao potporu kolegici- vozačici od koje uprava JGP "Libertas" namjerava naplatiti štetu u visini od oko 70 tisuća kuna. Do štete je došlo navodno zbog njezine krivice- rekao nam je povjerenik Sindikata vozača Hrvatske za JGP Libertas vozač Matija Štrkalj te dodao da su se radnici spontano odlučili na mirni prosvjed, a apelirali su na sve vozače koji trenutačno ne rade da dođu u Komolac te nazoče javnoj potpori svojoj kolegici.

Neslužbeno doznajemo kako je vozačica Anela M. na završetku svoje smjene, dovezla autobus garažnog broja 135 uredno do remize u Komolcu te je šefu servisa rekla kako joj se neposredno pred Komolcem upalila kontrolna lampica za ulje u motoru.

Nakon prijavljenog kvara, predala je autobus a šef servisa je zatražio od drugog vozača da ga, zbog pregleda, pomakne do same radionice. Međutim, tijekom tih stotinjak metara motor autobusa je "zaribao" tj. zbog nedostatka ulja u pogonskom motoru MAN-ova autobusa klipovi motora su blokirani. Sad se šefa servisa i vozačicu tereti da plate dio štete a nakon prosvjeda Štrkalj je tražio od direktora Anta Vojvodića da se obrati radnicima i odgovori na još neka aktualna pitanja.

-Nakon kraćeg razgovora u njegovu uredu, Vojvodić mi je rekao da on neće izaći pred ljude i bilo što im objašnjavati jer se, kako je naglasio, uopće ne osjeća dužnim to učiniti. Naglasio je također kako vjeruje zaposlenicima Tehničke službe koji su mu ustvrdili da se lampica upalila mnogo prije dolaska autobusa u Komolac.

Inače, u razgovoru s vozačima doznajemo i to kako među njima već dulje vrijeme postoji nagomilano nezadovoljstvo zbog neodgovarajućih mjesečnih primanja u odnosu na odgovornost koju imaju u sve gušćem gradskom prometu. Kažu nam da se od 2013. plaća uopće nije mijenjala dok je u ostalim gradskim tvrtkama došlo do korekcije.

Vozači naglašavaju kako su im, u vožnji prema Pilama, poseban problem autobusno stajalište Kantafig gdje vozači zastaju na osobnu odgovornost te u vožnji u smjeru Mokošice stajalište Sustjepan. Kažu da ni tu nema stanice te vozači, jednako tako, staju na osobnu odgovornost i tom prilikom stvaraju se kolone. U slučaju bilo kakve nesreće vozači Libertasa su ti koji odgovaraju za sve posljedice:- Na naš zahtjev da se na kolniku "stare magistrale" odnosno županijske ceste za Komolac i Mokošicu ocrta mjesto za autobusno stajalište, policija nije dala suglasnost tako da je u praksi i dalje "status quo". Ali naš su posao i želja pomoći građanima, osobito učenicima te starijima kako ne bi morali pješačiti skoro 2 km od Čajkovice ili skoro jednako toliko od Kantafiga.

Ogorčeni vozači naglašavaju kako jednako tako ne postoje i ni brojna stajališta u općini Župa dubrovačka te Dubrovačko primorje. Župa ima više desetina postaja, a samo pet obilježenih stajališta, a slično je i na magistrali za Dubrovačko Primorje gdje je, konkretno u Zatonu, neki dan došlo do udara osobnog vozila u stražnji dio autobusa koji je stao na sličnom "nepostojećem" stajalištu. Srećom, tada nitko nije ozlijeđen, ali je došlo do materijalne štete...

Na prosvjed je stigla i policija za koju nitko nije znao reći tko ju je pozvao. Pretpostavlja se da je to učinjeno od strane Uprave JGP Libertas iuz koje još nismo dobili odgovor na upit o ovom prosvjedu. Neslužbenio, iz policije smo doznali kako su došli u remizu u Komolac, ali da nije bilo potrebe da reagiraju.

24. travanj 2024 21:38