StoryEditor
DubrovnikKOMEMORATIVNI SKUP

Prošlo je 30 godina od deblokade Golubova kamena: U Trstenom odana počast braniteljima iz Imotskog stradalima u obrani Dubrovnika

Piše DV
2. srpnja 2022. - 13:09

U Trstenom je jutros odana počast hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalima u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga u Domovinskom ratu. Ujedno je obilježena 25. obljetnica podizanja spomen obilježja i 30. obljetnica deblokade Golubova kamena.

 

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, stradalim braniteljima s područja Imotske krajine poklonili su se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  

image
Božo Radić/Cropix/

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka.

“Tridesetšest ljudskih života Imoćana je dano da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim, da bismo mogli ovdje vioriti hrvatsku zastavu, da bismo mogli ponosno razmišljati drugačije i biti dionici različitih političkih stranaka, da mi danas uživamo u miru i hrvatskoj slobodi. Nažalost, i danas postoje pojedinci koji iz nekog razloga vraćaju relikvije povijesti i na taj način žele obezvrijediti ono najveće u hrvatskoj povijesti, a to je Domovinski rat. Upravo s ovog mjesta želim poručiti da sve hrvatske brigade koje su se borile da mi živimo danas slobodno su naš ponos, sve naše postrojbe su naš ponos i nitko nam taj ponos ne smije uništiti. Ti ljudi su časno ginuli za hrvatsko tlo i za našu slobodu“, naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju te je izrazio nadu da će Dubrovnik i Imotski uskoro potpisati i povelju prijateljstva kao trajni pečat na doprinos Imoćana.

image
Božo Radić/Cropix/

Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

 

Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida. Događaju su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić  te pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić.

 

 

 

 

07. listopad 2022 23:22