StoryEditorOCM
DubrovnikINFRASTRUKTURA |

PRONAĐENA LOKACIJA ZA KAZALIŠNI DEPO Fundus teatra seli u Sustjepan, Ministarstvu državne imovine upućen zahtjev za ustupanje zemljišta

Piše K.Filičić
30. lipnja 2020. - 11:35
O problemu adekvatnog smještaja rekvizita kazališta Marina Držića ravnatelj Paolo Tišljarić je kazao kako je u Dubrovniku postojala loša praksa da se sve sprema.

- Svaka europska kuća, tako primjerice i HNK, ima praksu redovitog održavanja i bacanja inventara. Sve što proizvedemo u godini dana smatra se sitnim inventarom što zapravo ima vrijednost od godinu dana. Nakon toga bi se trebalo ili adekvatno zbrinuti ili vrijedni inventar pohraniti. Tu se poteglo pitanje Bourekovih lutki koje su donirane njegovoj kćeri Barbari Bourek. Mi vodimo računa o tome da se izrazita umjetnička djela sačuvaju i konzerviraju i ponovno iskoriste. Ovaj veći dio smo iskoristili u vrijeme korone pa smo krajnje oprezno ali temeljito pristupili čišćenju fundusa. Mislim da je sada situacija normalna kao i u svakoj drugoj kući. Naša jesenska premijera 'Tramvaj zvan čežnja' zbog smanjenih sredstava i ove situacije bit će napravljena kompletno iz našeg fundusa – kazao je Tišljarić.

Naglasio je kako se nada budućoj inicijativi možda s Ljetnim igrama ili Muzejima o zajedničkom deponiju koji bi bio na znatno većoj razini.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je već pronađena lokacija za budući depo, na državnom zemljištu u Sustjepanu poviše Shella.

- Radi se o prostorima u vlasništvu RH. Bilo je potrebno riješiti određene imovinsko pravne uvjete i jedan dio s Hrvatskim šumama. I jedno i drugo smo u potpunosti riješili, poslali smo zahtjev kompletiran prema Ministarstvu državne imovine i sada čekamo odgovor od njih. Nažalost, ne samo gradske institucije nego i sam Grad Dubrovnik nema dovoljno skladišnog prostora. Propustile su se prilike koje su u povijesti bile pružene poput one da se kupe bivši prostori GP-a u Komolcu. Da se to kupilo pored Libertasa onda bi se u potpunosti riješile potrebe svih ustanova u kulturi ali i samog Grada za skladišnim prostorom. Međutim, za prolivenim mlijekom ne treba plakati, pronašli smo dobru, veliku i adekvatnu lokaciju koja bi zadovoljila sve potrebe kako muzeja tako i svih drugih ustanova, naravno i kazališta, kao i značajne potrebe Grada Dubrovnika pogotovo u sektoru Civilne zaštite gdje nam trebaju veća skladišta za puno veću količinu opreme nego što smo do sada imali – kazao je Franković.
24. travanj 2024 01:23