StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

PROJEKTI Ulici kardinala Stepinca uporabna dozvola, uređenje šetnice Nika i Meda Pucića, rješenje za park Gradac i pohvale za održivi turizam

Piše Grad Dubrovnik
7. kolovoza 2020. - 09:54
KAPITALNI PROJEKTI

Novouređenoj Ulici kardinala Stepinca uporabna dozvola

Ishođenjem uporabne dozvole za projekt izgradnje kolektora oborinske odvodnje i cjelovitog uređenja Ulice kardinala Stepinca u cijelosti je okončana ova značajna investicija kojom se rješava problem oborinske odvodnje dijela Lapada, dok je jedna od prethodno najzapuštenijih ulica na užem gradskom području dobila i posve novo ruho.

Sedmomjesečni radovi su uz izgradnju kolektora oborinske odvodnje obuhvatili još rekonstrukciju javne rasvjete, uređenje kolnika i nogostupa te izmjenu dijela vodoopskrbnog cjevovoda. Zahvaljujući suradnji Grada Dubrovnika i HEP-a izmijenjen je dio nadzemnih instalacija koje su položene u trasu ceste, dok je Hrvatski Telekom kroz ovu investiciju u potpunosti obnovio svoju mrežu. Ukupna vrijednost svih radova koje je izvodila tvrtka Strabag iznosi 9.138.027,33 kuna s PDV-om, od čega na sudjelovanje Vodovoda Dubrovnik u investiciji otpada 2.669.937,50 kuna s PDV-om.


Među planiranim investicijama Grada Dubrovnika u sustav oborinske odvodnje ističu se dva projekta koja su predana na ishođenje građevinske dozvole. Radi se o izgradnji sustava u Ulici Andrije Hebranga te o sustavu na Montovjerni.

NIKA I MEDA PUCIĆA

Proširena šetnica poprima završni izgled

Na šetnici Nika i Meda Pucića u tijeku su završni radovi sveobuhvatnog uređenja, a koji uz ugradnju javne rasijete uključuju postavljanje kamene obloge i zaštitne ograde, čime će omiljena gradska šetnica dobiti posve novi i reprezentativan izgled. Šetnica je na najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.

–„Uređenje šetnice započelo je još davne 2013. godine dakle, prije 7 godina, a u travnju iste godine radovi su stali sve do dolaska ove gradske uprave. Uhvatili smo se u koštac i s ovim projektom, preuzeli smo odgovornost i napravili ono što se od nas očekuje“ kazao je gradonačelnik, osvrćući se na projekt uređenja jedne od najljepših šetnica Grada. U suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom provedena je ugradnja nedostajuće vodovodne mreže i svih potrebnih elektroinstalacija pod zemlju, uključujući i instalacije za novu javnu rasvjetu.

Šetnica je na najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde

RACIONALNO I JASNO

Izabrano idejno urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno rješenje Parka Gradac

Grad Dubrovnik u ulozi raspisivala i investitora te Udruženje hrvatskih arhitekata kao provoditelj/organizator objavili su rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja Parka Grada sa širim urbanim krajobraznim pojasom. Za pobjednički rad ocjenjivački sud izabrao je onaj autora Antuna Sevšeka, Melite Čavlović, Damira Gamulina, Vesne Hrga Martić i suradnice Ane Šverko.

Osmeročlani ocjenjivački sud pohvalio je racionalnost rješenja te jasnoću koncepta i vizije stvaranja novog jedinstvenog oblikovanja prostora Parka uz očuvanje povijesnih elemenata. Ciljevi natječaja, koji se provodio od 19. svibnja do 21. srpnja 2020., bili su iznaći najbolje oblikovno, funkcionalno i ekonomično rješenje i osigurati mogućnost korištenja prostora Parka kao višenamjenskog gradskog prostora - pozornice za odvijanje privremenih i povremenih događanja.


Rješenje će poslužiti kao podloga za izradu daljnje projektno-tehničke dokumentacije.


GSTC

Dubrovniku pohvale Globalnog vijeća za održivi turizam: Najtransparentniji proces ocjene održivosti

Međunarodno udruženje Cruise Linea International Association (CLIA) objavilo se snimku razgovora koji je Andy Harmer, jedan od potpredsjednika ovog udruženja i direktor za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, vodio s Randyjem Durbandom, glavnim izvršnim direktorom Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Randy Durband u snimci je spomenuo upravo Dubrovnik i put koji je kao odredište okrenuto održivom i odgovornom upravljanju prošao unatrag tri godine.

- „Uzbudljiva stvar koja se dogodila Dubrovniku je ta da su gradonačelnik i cijeli njegov tim jasno pokazali motiviranost i predanost procesu, tako da smo posve optimistični da će oni uspješno prebroditi sve prepreke i izazove u tom procesu koji vodi prema trajnoj održivosti“ rekao je Durband i dodao da je zanimljivo kako su gradonačelnik Mato Franković i njegov ured omogućili da proces ocjene održivosti bude najtransparentniji koji je GSTC do sada proveo. „Apsolutno su se angažirali u procesu zajedno s velikim dijelom zajednice“ istaknuo je.

GSTC standard obuhvaća četiri glavna stupa održivosti odredišta: odredišnu politiku i planiranje, uključivanje i koristi zajednice, upravljanje kulturnim i prirodnim dobrima te upravljanje okolišnim i prirodnim resursima. Na njihovoj skali kojom se procjenjuje ukupna izvedba odredišta u održivosti, Grad Dubrovnik je ostvario izvrsnih 70 posto.
 
25. travanj 2024 22:48