StoryEditorOCM
DubrovnikJOSIPOV DOM |

PROJEKT ‘TEŽAK‘ 12 MILIJUNA KUNA Županiji sigurna kuća za žrtve obiteljskog nasilja

Piše Kristina Filičić
15. veljače 2021. - 18:17

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Naime, riječ je o Josipovom domu, sigurnoj kući na području županije, projektu osiguravanja sustava podrške za žene žrtve nasilja i i žrtve nasilja u obitelji. Potpisivanju je nazočio i premijer Andrej Plenković.

- Mi smo 2019. na susretu Vlade i župana odlučili da u onih šest županija u kojima do tada nije bilo sigurne kuće, financijski podržimo županije kako bi svaka imala sigurnu kuću i na taj način pomogla žrtvama nasilja u obitelji, primarno ženama i djeci. Sa ovim zaokružujemo taj proces u svih šest županija koje tada to nisu imale, dakle imamo ili radimo na sigurnim kućama. U međuvremenu smo promijenili tri zakona, Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, postrožili sve zakonske odredbe kao i sankcije, uspostavili kvalitetne mehanizme koordinacije svih nadležih resora a sve to u dijalogu s udrugama koje se desetljećima bave pitanjem zaštite nasilja u obitelji, sa Caritasom, sa građanskim inicijativama, a kako bi se pridonijelo da se ovom negativnom fenomenu u hrvatskom društvu pokuša stati na kraj ili ga barem značajno smanjiti s obzirom na negativne posljedice koj ima na društvo i na obitelj kao nukleus društva. Drago mi je da smo ovih 12 milijuna kuna kanalizirali u pravom smijeru – kazao je premijer Plenković.

Župan Nikola Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom o financiranju sigurne kuće te naglasio:

- To je jedan od koraka koje smo poduzeli na inicijativu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića da svaka županija mora imati sigurnu kuću, najprije privremeno, a onda i trajno rješenje. Mi smo privremeno rješenje već riješili, ono je u fuknciji, nažalost se i koristi što znači da ima žrtava nasilja u obitelji. Pripremili smo projekt trajnog rješenja, prijavili smo ga na natječaj ministarstva, odobrena su sredstva i idemo u realizaciju tog projekta – poručio je župan Dobroslavić te zahvalio Vladi RH i resornom ministarstvuna razumijevanju za projekt uz želju da žrtava u obitelji bude što manje.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je danas potpisan ugovor s DNŽ i Caritasom treći od sveukupno šest ugovora o osnivanju skloništa za žrtve nasilja u obitelji.

- To se uklapa u plan i rad Vlade vezano za sprječavanje nasilja u obitelji. Do sada smo realizirali SOS telefon, psihološko savjetovanje za sve žrtve nasilja. Želimo u svim županijama omogućiti trajna skloništa za žrtve nasilja u obitelji. Dodatno osnažujemo udruge civilnog društva koje se bave ovim temama koje utiču na to da se nasilje prevenira,te nam je u pripremi i medijska kampanja koja se odnosi na sprječavanje nasilja u obitelji koja će trajati 26 mjeseci i koja ima cilj osvijestiti društvo o ovom problemu – kazao je ministar Aladrović te naglasio dobru suradnju sa udrugama civilnog društva ponajprije inicijativom 'Spasi me'.

- Nasilje nije privatan problem već u njegovom iskorjenjivanju možemo svi sudjelovati. Moram kao ministar apostrofirati da je dužnost svih nas, ukoliko postoji, prijaviti nasilje. Na taj način štitimo žrtve i potencijalno spašavamo i tuđe živote – kazao je resorni ministar te pojasnio kako će se novac utrošiti u adaptaciju i uređenje već postojećeg objekta koji će ubuduće služiti kao sigurna kuća. Također, dio novca utrošit će se u edukaciju stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja, 12 stručnjaka vezanih za psihosocijalnu pomoć, 20 multidisciplinarnih stručnjaka.

- Naravno da ne možemo puno detalja iznosti, ali nadanja su da se puni kapaciteti tog objekta neće postići nikada, međutim svjesni smo da u svim županijama trebamo imati trajna – zaključio je ministar Aladrović.

Potpisivanju ugovora je prethodio sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem.

18. travanj 2024 02:19