StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI PUT PREKO E-GRAĐANI|

Pristiglo je 500 zahtjeva, nema mjesta za svih, a u Dječjim vrtićima Dubrovnik još uvijek ne znaju kolika će biti upisna kvota

Piše Silvia Rudinović
10. lipnja 2021. - 07:46
Očekivalo da se da će djeca biti upisana u vrtiće s nekoliko klikova, no nije sve išlo tako glatko  Bozidar Vukicevic/Cropix

Dječji vrtići Dubrovnik ove godine su dobili čak 500 zahtjeva za upis djece u pedagošku 2021./2022. godinu. Upisi su se prvi put proveli elektroničnim putem preko mrežne stranice e-Građani. Ideja je bila pedagoškim ustanovama i roditeljima pojednostaviti postupak, osloboditi majke, očeve i skrbnike potrebe za hodanjem od jedne do druge institucije radi prikupljanja različitih potvrda tijela javne vlasti kao što su uvjerenje o prebivalištu ili potvrde o zaposlenju, te osobnog dolaska u vrtićku upravu predati potrebnu dokumentaciju. Očekivalo da se da će djeca biti upisana u vrtiće s nekoliko klikova, no nije sve išlo tako glatko.

Ne ide na brzinu

Dječji vrtići Dubrovnik dio su projekta ministarstava uprave te znanosti i obrazovanja, kao i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nazvanog „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“. Tko je već imao pristup sustavu e-Građani, s minimumom informatičke pismenosti, ovakvi elektronički upisi su veliki pozitivan pomak. Ušteđeno je vrijeme prikupljanja potvrda koje javne institucije već imaju u sustavu. Zahtjev se mogao podnijeti s bilo kojeg mjesta s internetskom pristupom i u bilo koje doba dana ili noći, u razdoblju od 25. svibnja do 4. lipnja. Međutim, značajan dio roditelja ranije nije imao potrebu aktivirati korisnički račun sustava e-Građani. Iako su Vrtići na svojim stranicama objavili detaljne upute, dijelu roditelja bilo je lakše osobno poći u vrtićke urede nego prijaviti djecu preko interneta.

image
Pristiglo je 500 zahtjeva za upis
Cropix

- Dolazilo je do pada sustava jer su svi najednom krenuli sa slanjem zahtjeva. Prvi put je uvijek jako teško, roditelji se nisu snalazi najbolje ali mi smo otvoreni za pomoć. I ovog smo tjedna bili na usluzi roditeljima koji nisu uspjeli upisati dijete do objavljenog roka. Da, teško je bilo, ali je ovo ujedno prilika za učenje. Mnogi nisu imali pristup sustavu e-Građani, a osim toga, pogrešno se misli da su mlađe osobe informatički pismenije. Nisu. Dojam je kako mlađi ljudi žele sve riješiti na brzinu, a ovdje je ipak trebalo uzeti vremena odgovoriti na sva pitanja i ispuniti postupak – kaže ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.

image
Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik, Boja Milan Mustać
Cropix

Među podnesenim zahtjevima bilo je mnogo nepotpunih, napominje ravnateljica, pa i djece koja nisu navršila godinu dana. Roditelji su mogli podnijeti zahtjev za upis i one djece koja neće napuniti godinu dana do 31. kolovoza, s tim da će ona biti na listi čekanja do prvog rođendana, ovisno o raspoloživosti kapaciteta u jaslicama.

- Pred nama je veliki posao provjere podataka. Nažalost, sustav nije povukao sve potrebne dokumente. Vidimo da imamo 500 zahtjeva, a hoće li u konačnici svi biti obrađeni, u ovom trenutku ne znamo – kaže Boja Milan Mustać.

Ravnateljica kaže kako su ove godine primili čak 200 zahtjeva više nego lani.

Nema mjesta za svih 500

- Nema mjesta za svih 500. U ovom trenutku ne znam kolika će biti upisna kvota – odgovara Milan Mustać, napomenuvši kako će prednost upisa imati djeca s oba zaposlena roditelja.

Osim vlastitih podataka i odabira vrtića, roditelji su odgovarali na mnogobrojna pitanja postavljena u upitniku o djetetu, od očekivanih i uobičajenih o uzrastu, razvojnom statusu i zdravstvenim podacima, kao što su alergije, ili o odabranom pedijatru i stomatologu, ali se tražilo i jako mnogo podataka o djetetovim navikama, omiljenim igrama, kad je progovorilo, propuzalo, prohodalo, je li dojeno i dokad, pa sve do opisa odnosa unutar obitelji. Odgovori na dio pitanja nisu bili obvezni.

image
Među  zahtjevima bilo je mnogo nepotpunih, pa i za djecu koja nisu navršila godinu dana
Cropix

- Nismo mogli utjecati na te stvari. Radi se o projektu koji se provodi u čitavoj Hrvatskoj. Sve su te informacije za odgajatelje i stručne službe u vrtićima jako važne, ali je moje mišljenje da je ipak malo previše pitanja – kaže sugovornica.

Objava rezultata upisa očekuje se potkraj lipnja. Roditeljima će elektroničkom poštom biti poslan termin inicijalnog razgovora na kojem će biti jedan roditelj, dijete i vrtićka stručna služba. Sistematski pregled će se moći obaviti i tijekom ljeta, a u dubrovačkim vrtićima napominju kako će zdravstveni voditelji provjeravati cjepni status djeteta. Dijete koje nije uredno cijepljeno neće biti upisano u vrtić.

Što prije riješiti HEP-ovu zgradu!

Na sastanku predstavnika odgojno-obrazovnih ustanova i gradske uprave u utorak, rečeno je kako je podjela Dječjih vrtića Dubrovnik na dvije ustanove pri kraju. Potrebna suglasnost Županije očekuje se do kraja mjeseca. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako treba žurno riješiti zgradu HEP-a u Gružu radi rješavanja problema nedostatka vrtićkih mjesta na užem gradskom području.

24. travanj 2024 02:00