StoryEditorOCM
DubrovnikPROŠLO JE 29 GODINA |

PRISJEĆAMO SE U jednom danu poginulo je 19 civila i branitelja. Pakao je počeo već u ranim jutarnjim satima...

Piše dv
6. prosinca 2020. - 08:05
U Dubrovniku se danas obilježava Dan dubrovačkih branitelja i 29. obljetnica najgoreg napada na grad u Domovinskom ratu. U sklopu programa sjećanja na ratna događanja na blagdan svetog Nikole 1991., na nekoliko lokacija u našem gradu ujutro će biti odana počast svim poginulim braniteljima, na programu je polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod križa na Srđu.

U tvrđavi Imperijal u 11 sati održat će se virtualna prezentacija idejne muzeološke koncepcije stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i prijedloga namjene prostora tvrđave Imperijal na Srđu.

Dubrovački simfonijski orkestar organizirat će emitiranje tradicionalnog koncerta povodom blagdana svetog Nikole i Dana dubrovačkih branitelja koji zbog epidemioloških mjera nije moguće izvesti pred publikom.

Sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana održat će se u crkvi sv. Nikole u Sustjepanu u 15:45 sati.

Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bit će služena u 18 sati u Dubrovačkoj katedrali. Prijenos mise uživo moći će se pratiti na You Tube kanalu Dubrovačke biskupije.

Dubrovnik su obranila 163 branitelja

Napad jugosrpske i crnogorske agresorske vojske počeo je u ranim jutarnjim satima, a od zore se po Dubrovniku pucalo s kopna i mora. Tog dana živote je izgubilo 19 civila i četiri branitelja, deseci su ranjeni, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama. Oštećeno je više od 460 zgrada, a tijekom agresije na Dubrovnik i okolicu, u ratu je poginulo više od 300 branitelja i civila, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Materijalna šteta bila je neprocjenjiva.
Najžešći napad je bio na tvrđavu Imperial na Srđu, staru gradsku jezgru, kao i na područje Sustjepana i Nuncijate te hotela Belvedere.
Napad na sve crte obrane, koji je započeo oko šest sati, trajao je cijeli dan, a u jednom trenutku nekolicina branitelja koji su bili u tvrđavi i odbijali agresorske napade zatražili su da se upravo na tvrđavu Imperial otvori vatra iz svih obrambenih položaja. To je bio jedini način kako zaustaviti neprijateljske snage koje su, daleko brojnije i bolje naoružane, napredovale i došle do samih bedema Imperiala. Tog najtežeg dana, 6. prosinca 1991., Dubrovnik su na prvim crtama obrane obranila 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske kasnije i dobiti svoju brojčanu oznaku.
23. travanj 2024 19:10