StoryEditorOCM
DubrovnikCEBALO I LAKIĆ PORUČUJU:

Pripremamo sekunadrni centar, a ako se ne smanji broj novozaraženih uvest ćemo strože mjere

Piše dv
27. listopada 2020. - 13:49
Povodom rekordnog rasta novozaraženih od koronavirusa u dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 70, predsjednik županijskog stožera Joško Cebalo i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić na konferenciji za novinare poručili su kako se za liječenje oboljelih uz kapacitete dubrovačke bolnice priprema i sekundarni centar. - Pripremamo sekundarni objekt OB Dubrovnik ako za to bude potrebno i u kratkom vremenu ga možemo staviti u funkciju. Radi se o objektu tvrtke Valamar koji je stavljen na raspolaganje- poručio je dožupan Cebalo ustvrdivši kako su logističke potrebe Opće bolnice Dubrovnik u kojoj je hospitaliziran 21 pacijent zaražen virusom COVID - 19 povećane te kako će rad na dvije lokacije vjerojatno dodatno otežati situaciju. Najavio je i kako će se od Nacionalnog stožera, ukoliko ne dođe do pada novoobljelih, zatražiti uvođenje strožih mjera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te kako će o njima odlučivati epidemiološka služba.

Dodao je kako se poseban naglasak stavlja na sprečavanje prodora virusa u zdravstvene ustanove.- Imali smo tri pozitivna djelatnika u Domu za starije u Konavlima, kao što je poznato, no virus se nije proširio na korisnike, svi su testirani – istaknuo je Joško Cebalo dodajući kako škole još uvijek nisu žarišta jer većina učenika zarazila izvan škola

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić nada se da će doći do značajnijeg pada za desetak dana. - No stiže i zima, a vidimo da je pogoršanje vremena dovelo do bržeg širenja virusa. Tijekom ovog ljeta imali smo jednu do dvije novozaražene osobe iz iste obitelji, sad ih je više jer borave u stanovima. Srećom, relativno je još toplo, vidjet ćemo što će biti kad dođe prava zima- poručuje Lakić dodajući kako su između 60 i 70 posto novozaraženih kontakti već poznatih slučajeva te kako se u županiji nije pojavilo žarište.

 
25. travanj 2024 08:51