StoryEditorOCM
DubrovnikCJELOGODIŠNJE OBRAZOVANJE

PRIPREMA ZA NADOLAZEĆE LJETO Gradski redari u klupama: uče engleski, bonton i 'samoobranu'

31. siječnja 2020. - 08:14
Strani turist napravio je na Pilama prometni prekršaj, ali nikako to ne želi priznati. Skupina pripitih mladića u sitne sate baulja ulicom, galami i ometa prolaznike. Na Stradunu izletnici điravaju u kupaćim kostimima i ignoriraju upozorenja.

Postariji Amerikanci, putnici s kruzera, pitaju kako do žičare. Ovakvi i slični scenariji ljetna su svakodnevica Dubrovnika, o kojoj bi priče i priče mogli ispredati gradski redari, i komunalni i prometni iz stalnih kontakata ne samo s turistima, već i domaćim potencijalnim prekršiteljima komunalnog reda i mira.


Tečaj za pripremu sezone


Kako bi se što bolje pripremili za manja i veća iznenađenja koja ih čekaju u nadolazećem ljetu, zimske dane uz redovita zaduženja koriste za dodatnu edukaciju.

- U svrhu unapređenja znanja i vještina, komunalni i prometni redari Grada Dubrovnika polažu tečaj kao pripremu za nadolazeću sezonu. Edukacija je podijeljena na tri segmenta i to: Poznavanje kulturne baštine, Komunikacijske vještine i Engleski jezik, što su sve elementi potrebni u svakodnevnom radu redara. Obuka se održava u Turističko-ugostiteljskoj školi, a polazi ju 11 komunalnih redara i 12 prometnih redara – potvrdili su nam iz gradske uprave i dodali izobrazba gradskog redarstva u režiji Centra za obrazovanje odraslih pri Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik još u tijeku.



Voditeljica obrazovanja odraslih Ivana Luetić Hotko objašnjava nam što sve podrazumijeva aktualna izobrazba:

- Redari rade na 'osvježavanju' znanja jezika, uče koje su najčešće korištene fraze i kako uputiti turista u željenom pravcu. Uče i o kulturnoj baštini, prolaze bazično poznavanje svih gradskih spomenika i detalja iz povijesti Grada. Važno je i da svladaju vještinu komunikacije jer su oni ipak 'prvo lice' našega grada, većini turista susret s redarom prvi je susret s nekim iz zemlje domaćina općenito. U sklopu komunikacijskih vještina polaznici vježbaju kako se nositi s konfliktnim situacijama, kako izbjeći potencijalne sukobe, uspostaviti ravnotežu, paziti na bonton...- otkriva Luetić Hotko dio sadržaja edukacija za zaposlenike Upravnih odjela za promet i za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika.

Polaznicima programa engleski predaju profesorice engleskog jezika Tijana Markota te Valentina Kordić – vanjska suradnica Obrazovanja odraslih. Kulturno-povijesnu baštinu Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije slušaju na satu kod profesorice povijesti i kulturne baštine Elva Muratti, dok radionice iz Komunikacijskih vještina i kulture ponašanja vodi školska psihologica Maris Kutanjac.


 

Optimalan broj redara


Iz Grada Dubrovnika nam inače kažu kako je u gradskom komunalnom redarstvu trenutačno zaposleno 12 komunalnih redara, a nova zapošljavanja zasad nisu u planu:

- U prošloj sezoni ovaj odsjek je preustrojen na način da je redarstvo dobilo novog voditelja i dio novih redara kako bi uspješno odrađivali svaki segment poslovanja. Svoj posao odrađuju uspješno i trenutačno je ovaj broj ljudi optimalan. Grad Dubrovnik konstantno radi na unapređenju provođenja komunalnog reda i drugih propisanih pravila i mjera, s ciljem kvalitetnijeg života građana ali i boljeg doživljaja destinacije posjetiteljima – poručuju iz dubrovačke gradske uprave.
19. travanj 2024 05:47