StoryEditorOCM
DubrovnikZABRINJAVAJUĆE VIJESTI IZ AZILA

Prijeti li nam invazija pantagana sa Žarkovice i mogu li nas mačke u gradu ‘spasiti‘ od navale glodavaca s brda? Sanitat otkriva koliko je situacija ozbiljna

Piše B. L.
9. rujna 2022. - 20:21

U najnovijem priopćenju Grada Dubrovniku vezanog za Žarkovicu navodi se kako bi tisuću štakora koji su se naselili na Žarkovici mogli biti prijetnja, ne samo okolnim naseljima, nego i gradu. Iz Sanitata su prokomentirali je li situaciji zaista toliko ozbiljna kao što se navodi u priopćenju gradske uprave:

- Istina je da na području Žarkovice zatečena oveća kolonija štakora, čije suzbijanje u ozbiljnijoj mjeri nije moguće zbog boravaka pasa. Prostor Žarkovice se svakodnevno čisti i DDD mjere se provode sukladno mogućnostima na rubnim dijelovima područja, kako se nebi ugrozilo zdravlje ljudi i pasa, ističu iz Sanitata.

Međutim, postavlja se pitanje kako izaći na kraj s tom kolonijom?

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Kontrolirano provođenje opsežnijih deratizacijskih mjera, kao i čišćenje područja Žarkovice bit će moguće tek po zbrinjavanju svih preostalih pasa, nakon čega će se izvjesno vrijeme na području Žarkovice ostavljati hrana kako bi se spriječilo spuštanje kolonije štakora u Grad, a i osiguralo suzbijanje iste, navode iz Sanitata te apeliraju na građane:

- Sugrađane molimo da ukoliko zamijete štakore na području Grada kontaktiraju DDD službu na broje telefona +38520640142 ili na e-mail adresu dddd@sanitat.hr.

No, koliko mačke, koje na području grada žive u velikom broju, mogu suzbiti ‘invaziju‘ pantagana? S druge strane, leševi kučaka nisu osnovni izvor prehrane štakorima, postoji sasvim drugi problem.

- Slobodnoživuće mačke nisu u korelaciji s kolonijom štakora na Žarkovici, s obzirom da je ona nastala zbog dostupnosti pseće hrane, što je zasigurno pridonijelo razmnožavanju štakora, objašnjavaju iz Sanitatu.

25. travanj 2024 12:45