StoryEditorOCM
DubrovnikDRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽINJERA GRADONAČELNIKU FRANKOVIĆU

Prijedlog proširenja Buffer zone je nelogičan i nije na dobrobit Dubrovnika

23. veljače 2018. - 13:09

Predsjednik dubrovačkog Društva građevinskih inžinjera dipl.ing.građ. Dominik Brigović otvorenim pismom javnosti očitovao se u ime tog društva o izjavi dubrovaačkog gradonačelnika Mata Frankovića o „Buffer“ zoni te podsjetio gradonačelnika kako je na nedavnom sastanku s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek na temu proširenja buffer zone, istaknuto da se do definiranja konkretne „Buffer“ zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće izdavati nove građevinske dozvole.

Proširenje „Buffer“ zone traži Promatračka misija UNESCO-a i ICOMOSA-a a u njihovom izvješću iz listopada 2015. zaključeno je da je „Buffer“ zonu potrebno proširiti kako bi se osigurala dosljednija zaštita dobra, da su padine Srđa od vitalnog značaja za postav dobra svjetske baštine te bi njegove zapadne padine trebalo uključiti u „Buffer“ zonu i ne bi smjela biti dopuštena daljnja izgradnja. Brigović podsjeća kako je preporuka tog izvješća: Država treba pripremiti prijedlog manje izmjene granice, s revizijama „Buffer“ zone kako bi se osigurala dosljednija zaštita dobra.

U očitovanju na gradonačelnikovu izjavu o proširenju spomenute zone Brigović kaže da se ona veže na Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika u kojem je definirana granica spomeničke cjeline Dubrovnika od Bogišićevog parka na zapadu do ulice Vicka Lovrina kod Umjetničke galerije na istoku. Govoreći kao čelnik Društva građevinskih inžinjera, Brigović kaže da prema njihovim spoznajama postoji prijedlog da se čitavo područje od Belvedera preko Ilijine Glavice do Kantafiga predloži UNESCOU-u i ICOMOSU-u kao „Buffer“ zona Starog Grada, što bi bilo u suprotnosti s navedenim preporukama UNESCOA-a i ICOMOSA-a, ali i su suprotnosti s Zakonom o Obnovi Dubrovnika.

Navedeni prijedlog proširenja smatramo nelogičnim, nepotrebnim i bez ikakvog konačnog rezultata za dobrobit Starog Grada. Taj će prijedlog prouzročiti i paralizu graditeljskih aktivnosti koje su u skladu s važečim prostorno- planskim dokumentima.

Stoga ing Brigović p(r)oziva gradonačelnika da se žurno očituje na njihove upite:

1.- Temeljem kojeg dokumenta (Zakona, GUP-a i sl.) ste donjeli zabranu o neizdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola zbog prijedloga o proširenju „Buffer“ zone iz Zakona o obnovi na više od polovice grada, te stavili van snage GUP, Zakon o PPRH i važeće prostorno-planske dokumente Grada Dubrovnika?

2.- Koji je krajnji rok definiranja konkretne „Buffer“ zone te ispunjavanja svih pratećih radnji (izmjene i dopune prostornoplanske dokumentacije), kako bi se nesmetano mogle ishoditi dokumentacije za gradnju u „Buffer“ zoni...

3.- Na koji način Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik treba imati uvid i sudjelovati u izradi ev. nove „Buffer“zone, njenih granica i uvjeta gradnje ili rekonstrukcije u toj zoni ili dati mišljenje o mogućim posljedicama proširene „Buffer“ zone na Inženjersku struku, investitore, građevinske poduzetnike i građane Dubrovnika.

25. travanj 2024 06:07