StoryEditor
DubrovnikTužna vijest

Preminuo je gospar Marko Burin

Piše DV
4. veljače 2022. - 18:03

"Tužnim srcem obavještavamo vas da nas je zauvijek napustio naš mještanin, prijatelj i doživotni počasni predsjednik našeg Kulturno umjetničkog društva, gospar Marko Burin.

Marko Burin rođen je na Osojniku 1941. godine. Sa samo šesnaest godina napustio je svoj rodni kraj i otišao trbuhom za kruhom u daleki svijet. Bistar i vrijedan, izgradio je kroz godine respektabilan poslovni koncern te bio iznimno cijenjen u poslovnim krugovima Perua. Zaslužan je i za izgradnju mosta preko rijeke Chillón kojem je dao ime po rodnom mjestu "Osoynik".

Odmilja zvani, dundo Marko, nikad nije zaboravio svoj rodni kraj. Vjerno mu se vraćao kroz godine i nesebično pomagao. Posebno se istaknula njegova uloga za vrijeme Domovinskog rata na kojoj su mu najviše zahvalni njegovi Sočani i Salačke kojima je pomogao za vrijeme ratne obnove Osojnika i okolice. Njegova uloga bila je presudna i u dovođenju pitke vode na Osojnik, gdje je udružujući vlastita financijska sredstva s gradskim, vodovodna cijev došla do svake kuće na Osojniku 2009. godine.

Njegova plemenitost vidjela se i u potpori našeg Kulturno umjetničkog društva, a najviše se očitovala u obnovi brojnih narodnih nošnji. Podupirao je i pomagao KUD Sveti Juraj Osojnik od nastanka te ujedno bio počasni predsjednik sve do svoje smrti. Gospar Marko Burin bio je i umjetnička duša; pisao je pjesme te je objavio nekoliko knjiga iz zapisa svoga oca te iz vlastitih sjećanja, koje su uglavnom posvećene običajima i tradiciji Dubrovačkog kraja.

U srcima Sočana i Salački zauvijek će ostat upamćen kao veliki dobrotvor, koji je znao reći: „Što ja više drugima dajem, to mi Bog više vraća“.

Neka mu je vječna hvala i slava! Počivao u miru Božjem", objavili su na Facebook stranici KUD Sveti Juraj Osojnik.

23. lipanj 2022 12:34