StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJAVLJENI DIP-u|

PREKRIŽILI JE, A NIJE GLASALA?! DIP istražio nepravilnost, sugrađanka pozvana na ponovno glasanje

Piše Ahmet Kalajdžić
16. svibnja 2021. - 14:39
Birački popis jutros je u staroj Mokošici 'prekrižio' našu sugrađanku koja uopće nije glasala. poslali su je doma, bez mogućnosti glasanjaTonci Plazibat/Cropix

Gradsko izborno povjerenstvo uputilo je našoj sugrađanki Franici Đevoić poziv da pristupi glasanju na svom biračkom mjestu broj 29 u staroj Mokošici, "obzirom da je utvrđeno prema izjavi biračkog odbora da je greškom zaokružena na popisu". Dubrovačko izborno povjerenstvo ispričalo se gospođi Đevoić pozivajući je na glasanje, potvrdila jeisšpred GIP-a Marijana Capurso Kulišić za Dubrovački vjesnik.

Podsjetimo, naša sugrađanka iz Stare Mokošice Franica Đevoić, inače turistički vodič, danas je doživjela neugodnost na biračkom mjestu u svom naselju, o čemu nam je ispričala:

-Danas oko podneva došla sam na svoje uobičajeno glasačko mjesto u Dječjem vrtiću uz Jadransku cestu u Staroj Mokošici i čekala red tamo gdje sam dosad uvijek glasovala. Držala sam u ruci osobnu iskaznicu, a kad su u prvoj prostoriji provjerili moje podatke, uputili su me u susjednu prostoriju. No, tamo mi nitko mi nije ni tražio osobnu, da bi mi kad sam zatražila da mi daju glasački listić, rekli da ga ne mogu dobiti jer sam- već glasovala! Još mi je rekla da se zovem Marta Đevoić, a kad sam potom ponovila svoje ime i prezime, utvrdili su da je Nepoznat Netko moje ime i prezime precrtao na sva četiri popisa na kojima se nalaze imena birača! I još su dodali:- Vi ste glasali, 'ajte doma!

Inzistirala sam i tijekom provjere jedna od članica komisije je rekla kako je netko crnom kemijskom precrtao moje ime, te da se to sigurno dogodilo dok je ona na trenutak otišla u susjedu trgovinu "Grkeš". Ustvrdili su da je jedino moje ime netko precrtao crnom kemijskom olovkom, dok su sva ostala imena precrtana kemijskom plave boje! Mlađa članica koja je rekla kako zna da nisam glasovala, dodala je i da zna kako je moj suprug glasovao, nakon čega je neka mlađa, plavokosa gospođa, koja inače nije sjedila  nego stajala sa strane, uzvratila starijoj gospođi kako se inače treba od svakog birača uzeti osobna te OIB i podaci da se ne bi dogodile situacije kakva je ta. Također, zatražila je da se glasačko mjesto zatvori jer je kompromitirano, te je nekoga nazvala, mislim da je zvala sud- ispričala nam je Franica Đevoić i dodala:

-Po zanimanju sam diplomirani turistički komunikolog, a radim kao turistički vodič uz znanje tri strana jezika. No, ako je ovo način komunikacije članova Biračkog odbora, onda trebaju sve resetrirati ispočetka! Ne znam što drugo reći! Kako netko tko je u komisiji može izaći, makar i na trenutak!? A nakon svega, nitko mi se nije ni pokušao ispričati, što bi bilo ljudski. Jedino je onoj plavuši bilo neugodno. Sramota! Osjećala sam se kao da se nalazim usred nekog loše sročenog igrokaza. Na kraju nisam uopće glasovala jer su zaključili da se "tada ne bi poklapao broj". Kad sam konačno, ljuta i uvrijeđena, sve ispričala susjedi čiji je brat jedan od kandidata na ovim izborima, iznenadio me je njezin odgovor:

- Nisi jedina koja se žalila na to biračko mjesto u Mokošici! Što da vam još kažem osim da sam se pismeno žalila GONG-u i Državnom izbornom povjerenstvu.

Iz gradskog DIP-a objasnili su kako su zaprimili prijavu.

-Jesmo, dobili smo prijavu nepravilnosti. Istražuje se što se zapravo dogodilo, bilo bi neozbiljno govoriti što će se dalje dogoditi dok nemamo sve činjenice - izjavila je Marijana Capurso Kulišić.

Iz GONG-a pak kažu kako bi se, u ovakvom slučaju, trebalio ne zatvoriti biračko mjesto, već prebrojati ljude koji su dosad izišli na glasanje, te da gospođa koja je ostala zakinuta za glasanje svakako mora inzistirati na ostvarivanju svog prava, te da ne sumnjaju da će se i to riješiti.

-Ako je sve točno, a nemamo razloga sumnjati u navedeno, to je ozbiljan prekršaj. No pričekajmo istragu da vidimo što se točno dogodilo. Bilo je sličnih slučajeva, najčešće se radilo o jednostavnoj greški, kad bi osobu istog prezimena, a drugog imena zaokružili, pa ta zaokružena dođe na glasanje i shvati da ne može glasati. Ne vjerujemo da je tu netko nešto htio podvaliti, to su greške koje se događaju, ali ono što je najbitnije u svemu, jest da gospođa svakako inzistira na glasanju, jer je to moguće uz posebnu bilješku koju bi trebao napisati birački odbor dubrovačkog DIP-a da je ta i ta naknadno glasala - poručili su iz GONG-a.

24. travanj 2024 14:15