StoryEditorOCM
DubrovnikTESTIRANJE NA COVID -19:

Preko 3000 pomoraca mora putovati u Split da bi provjerili jesu li zaraženi koronavirusom jer u Dubrovniku štede na brisevima

Piše Ahmet Kalajdžić
30. travnja 2020. - 13:46
Za razliku od brojnih pomoraca širom naše zemlje, pomorci s krajnjeg juga Hrvatske, njih skoro tri tisuće, uopće nisu u mogućnosti obaviti zakonom propisano testiranje na virus SARS-CoV-2, odnosno coronavirus kao preduvjet rada i ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi.

image
Romano Perić, povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske Dubrovnik
Božo Radić/HANZA MEDIA


Naime, većina brodara zahtjeva prije ukrcaja dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 izrađen PCR- metodom kako bi pomorci izbjegli nemogućnost ukrcaja na brodove, što posljedično vodi i neželjenom gubitku posla, ali i redovnih primanja.
Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao naputak odobrio testiranje naših pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, jer kako ističu u resornom Ministarstvu, "pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti testiranja kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju. Spomenuto Ministarstvo naglašava specifičnost pomorstva i obveze provedbe brojnih testiranja. No, činjenica je kako je na Jadranu to testiranja moguće obaviti isključivo u županijskim zavodima u Splitu, Zadru i Rijeci, ali ne i u Dubrovniku gdje je prema izvješću HZJZ o mogućnosti provedbe testiranja pomoraca trenutačno zbog podkapacitiranosti nemoguće obaviti. Inspektor i koordinator ITF-a za Hrvatsku te voditelj dubrovačkog ureda Sindikata pomoraca Romano Perić ističe:- Ne samo glede propusnica koje je, srećom, prilično lako dobiti za potrebe ukrcaja na brod, naši su pomorci izloženi velikim neposrednim troškovima uoči ukrcaja na brod jer za odlazak iz Dubrovnika moraju izdvojiti barem 800 do 1.000 kuna! A tijekom puta je moguće zaraziti sebe ili druge, a to nije u skladu s epidemiološkim mjerama. Nama ništa ne znači odgovor o "podkapacitiranosti"! Pitamo ga je li to znači da nema ljudi koji bi ih odradili ili nema dovoljno brisova odnosno testova?

image
U Dubrovniku nema dovoljno briseva za testiranje pomoraca? 
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Koliko sam uspio shvatiti, nema dovoljno briseva koji se mogu nabaviti jednako kao što ih nabavljaju ostali zavodi. Upravo sam jutros doznao da je i Pula, odnosno Istarska županija opremljena za ovakva testiranja pomoraca, pa zašto se ne bi mogao organizirati i Dubrovnik? Na opasku kako su pomorci s krajnjeg juga domovine u znatno težem položaju, Perić odlučno ističe: -Smatram da se mora iznaći rješenje i da se nabave ti brisevi. Istina, postoji problem s analizom, ali to nije nerješivo. Također, imam spoznaje kako nemamo laboratorij za analizu testova ali se rezultat ipak dobije unutar 24 sata. No, testovi pomoraca se moraju uraditi neposredno pred ukrcaj jer inače do ukrcaja postoji mogućnost zaraze odnosno kontaminacije. Sve u Dubrovniku možemo i moramo organizirati. Mogu reći da sam se jutros čuo s ravnateljem dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo Ma Lakićem i upravo zajednički radimo na tome da dobijemo što je moguće više informacija koje sve egzaktne testove traže pomorske kompanije. To ću ja doznati, a Lakić će kontaktirati ostale Zavode kako bi dobio sve ostale nužne informacije glede nabavke testova, procedure i svega ostalog. Jer, imamo skoro tri tisuće pomoraca u županiji i nedopustivo je da im ne pomognemo. Na nama je da zajednički načinimo pritisak na nadležne da se i ovaj problem čim prije kvalitetno riješi- poručuje Romano Perić.

image
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije Mato Lakić
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je u kontaktu s HZJZ-om glede mogućeg komercijalnog testiranja pomoraca na COVID-19 infekciju te se nadamo da će tijekom idućeg tjedna biti postignut dogovor. Bitan aspekt u svemu je broj dostupnih briseva kojih ZZJZ trenutno ima dovoljno, no s obzirom da je njihova nabava otežana ne smijemo se dovesti u situaciju da nam ih ponestane zbog komercijalnih testiranja. Isto tako, u odnosu na neke druge Zavode u Hrvatskoj koji trenutno rade takva testiranja, mi u Dubrovniku nemamo mogućnost analize uzetih briseva, već ih moramo slati za Zagreb - poručuje ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Mato Lakić.
20. travanj 2024 01:10