StoryEditorOCM
DubrovnikNIŠTA OD VALCERA NA PRVI DAN NOVOG LJETA

Prekinuta tradicija: Dubrovčani i njihovi gosti neće moći uživati u Novogodišnjem koncertu Orkestra uz pjenušac i kamenice na Stradunu, organizatori su nam objasnili zašto

Piše B.L.
1. siječnja 2022. - 09:03

Dubrovčani i njihovi gosti prvog dana novog ljeta neće uživati u valceru u Gradu. Naime, tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz pjenušac i kamenice na Stradunu, koji se godinama održavao točno u podne, neće biti. Umjesto toga, Orkestar će svoj novogodišnji koncert pod ravnanjem Marca Tarduea održati 1. siječnja s početkom u 19 sati u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik. Uz Orkestar, nastupit će Maja Grgić, Lucija Pećar Končić i Tanja Ruždjak.

Bez obzira što je za koncert potrebno predočenje važeće covid potvrde, mnogi su se zapitali zašto je koncert s otvorenog prostora premješten u zatvoreni, posebno u kontekstu eskalirajuće epidemiološke situacije?! Nedavno je upravo zbog toga odgođen humanitarni koncert za Covid odjel Opće bolnice Dubrovnik koji se trebao održati u Hotelu Valamar Lacroma.

image
Ovakve prizore danas nećemo gledati
Tonći Plazibat/cropix

Pa čak je i gradonačelnik Mato Franković tijekom sastanka s predstavnicima dežurnih i komunalnih službi pozvao građane da za ispraćaj 2021. odaberu doček na Stradunu, na otvorenom, te da izbjegavaju zatvorene prostore kako bi i na taj način pridonijeli povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i zaštitili svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali i drugih svojih sugrađana.

Iz Dubrovačkih ljetnih igara, koje su organizator Dubrovačkog zimskog festivala, naveli su:

- Koncert je prebačen u Rixos Premium Dubrovnik jer je pri pripremi koncerta ustanovljeno da je postojeća bina premalena za Orkestar, a također, bili su najavljeni i loši vremenski uvjeti. Nije bilo moguće osigurati veću binu na koju bi stao cijeli Orkestar, a da bi se ispoštovale epidemiološke mjere. Ovaj su prijedlog prihvatili svi organizatori Novogodišnjeg koncerta, nadamo se da će iduće godine situacija biti povoljna i da ćemo se moći vratiti na Stradun, pojasnili su iz Festivalske palače.

Prošli Novogodišnji koncert se zbog epidemiološke situacije u večernjim satima mogao pratiti na malim ekranima, a lani zbog situacije s koronom nije bilo ni organiziranog dočeka.

19. travanj 2024 05:23