StoryEditorOCM
DubrovnikMANIFESTACIJA EKO RUJAN

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije u Stonu organizirali info-dan projekta "Adriaclim"

Piše dv
28. rujna 2021. - 11:08

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan te u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (Split) održan je info dan projekta Adriaclim u Stonu.

image
Projekt Adriaclim vrijedan je ukupno 8.823.415 eura
DnŽ

Glavna tema sastanka su bile projektne aktivnosti na pilot područjima duž hrvatske obale. Nakon uvodnog predstavljanja pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miha Baće, predstavnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo su predstavili projektne aktivnosti na Jadranskoj obali. Poslije predavanja u sklopu promotivnih aktivnosti projekta dijelile su se sadnice medonosnog bilja.

Cilj projekta je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama.

image
Projekt Adriaclim vrijedan je ukupno 8.823.415 eura
DnŽ

Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz DNŽ u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

image
Projekt Adriaclim vrijedan je ukupno 8.823.415 eura
DnŽ

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Fokus projekta je problematika podizanja razine mora, stoga će se radi senzibiliziranja javnosti, urediti plaža u vali Slano kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.

19. travanj 2024 10:29