StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Predstavljene mjere za pomoć u prevladavanju posljedica epidemije koronavirusa, Upravljački centar CZ i infrastrukturni projekti

Piše PSD.
3. travnja 2020. - 08:43
Grad Dubrovnik pripremio je paket mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa i nove infrastrukturne projekteGrad Dubrovnik
EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Gradonačelnik predstavio paket mjera za pomoć pri prevladavanju krize

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je proteklog tjedna paket mjera za pomoć pri prevladavanju aktualne krize, podijeljene u dvije kategorije. Prve su usmjerene prema građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su uslijed epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta, dok se druga skupina mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

image
Grad Dubrovnik pripremio je paket mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa
Grad Dubrovnik


Kako bi se planiranje mjere počele primjenjivati čim prije, gradske službe užurbano rade na pripremi materijala za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati uskoro, a o predstavljenim mjerama vijećnici će glasati elektronskim putem. Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom pomoći promišlja se i njegova nadogradnja, u slučaju nastavka krize i u razdoblju nakon 1. srpnja 2020.

image
Grad Dubrovnik pripremio je paket mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa
Grad Dubrovnik



Osigurana isplata stipendija

Grad Dubrovnik ostvario je određene uštede te su preraspodjelom proračunskih sredstava osigurana sredstva za urednu isplatu mjesečnih iznosa stipendija za 152 stipendista. Stoga neće doći do obustave isplata stipendija u razdoblju travanj-svibanj-lipanj u nijednoj od pet, odnosno sedam kategorija niti će doći do smanjenja iznosa koji će se isplatiti. U proračunu za 2020. godinu osigurano je čak dva milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije, 100 posto više nego protekle godine.

CIVILNA ZAŠTITA GRADA DUBROVNIKA

Upravljački centar svakodnevno na raspolaganju građanima

U samo tjedan dana od uspostavljanja Upravljačkog centra Civilne zaštite Grada Dubrovnika vrijedni volonteri Centra primili su putem e-maila i obradili ukupno 2751 upit građana, dok je na besplatni info telefon u istom razdoblju zaprimljeno čak 3086 poziva. Upiti koji svakodnevno pristižu dijelom se odnose na zahtjeve za izdavanjem propusnica za napuštanjem mjesta prebivališta, kojih je do danas izrađeno preko 700, no među njima je i veliki broj upita različite prirode - od prijava nepridržavanja uputa koje izdaje nacionalni Stožer civilne zaštite do upita koji se odnose na organizaciju života u novim okolnostima. Svi upiti i zahtjevi obrađuju se žurno te se na iste odgovara u što kraćem roku.

Osim što služi za komunikaciju s građanima, putem Upravljačkog centra koordiniraju se aktivnosti operativnih snaga Civilne zaštite Grada Dubrovnika. Rad je u organiziran je u dvije smjene, a volonteri su građanima za upite dostupni svakodnevno i to od 8 do 20 sati, a vikendima od 10 do 18 sati.

Ostani doma, ostani informiran

Pridruži se novoj službenoj Viber zajednici Grada Dubrovnika i prati provjerene i aktualne informacije vezane za suzbijanje pandemije koronavirusa, mjere gradske uprave za prevladavanje krize, kao i upute i savjete za svakodnevni život. Naziv zajednice je: Grad Dubrovnik COVID-19, trenutno broji više od 3330 članova i nosi Viber oznaku potvrđene zajednice.

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Malom Zatonu nova vodovodna mreža, sanacija u Ul. Iva Vojnovića

Ukupno 800 metara novog vodoopskrbnog cjevovoda trenutno se postavlja u Malom Zatonu. Riječ je o još jednom značajnom zahvatu Vodovoda Dubrovnik na vodovodnoj infrastrukturi Grada Dubrovnika. Sama investicija vrijedna je nešto više od 1,5 milijuna kuna, a rok izgradnje je 45 dana.

U tijeku je i zamjena 550 metara oštećenog cjevovoda javne odvodnje u Ulici Iva Vojnovića, od restorana Magellan do skretanja za Gospino polje. Postojeći azbestno-cementni cjevovod mijenja se CIPP monolitnom cijevi, a predviđeno vrijeme dovršetka radova je do Uskrsa.



 
25. travanj 2024 06:30