StoryEditorOCM
DubrovnikMJESEC KNJIGE

Predstavljanje monografije „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“

Piše dv
14. studenog 2021. - 10:30
Monografije „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“

Manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, Dubrovačke knjižnice zatvorit će predstavljanjem monografije „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“ autorice dr. sc. Mirjane Blagojević, odvjetnice i povjesničarke prava iz Beograda.

Uz autoricu, promociju će uveličati mr. sc. Dušan Medin i muzejski savjetnik Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Đivo Bašić. Događanje će se održati u ponedjeljak, 15. studenoga 2021., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju Mirjane Blagojević, obranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, krajem 2020. godine koju su objavili izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“ približava čitateljima kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, osobito njihovih aspekata u domeni pomorskog prava.

Od Trogira do Starog Bara, istočnom jadranskom obalom, redaju se gradovi koje prepoznajemo po lijepoj arhitekturi, trgovima od oružja, placama i katedralama. Primjeri renesanse, ili baroka osvajaju jednako i znalce i turiste. Rijetki će se među njima, međutim, zapitati, kako su ti biseri nastali i kako su se održali kroz vijekove, sve do duboko u suvremeno doba, dok ih sila pokrenuta francuskom revolucijom nije, konačno, ugasila kao nezavisne samouprave. Bogatstvo svakako stoji iza ovih glasovitih i uzoritih, plemićkih republika, ali tko ga je stvarao, kako su stjecali i stečeno uvećavali, jer od ponosa i ‘bellezze’ svakako nisu mogli (pre)živjeti.

Knjiga objašnjava upravo to – kako su dvije najznamenitije među komunama istočnog Jadrana, ona Kotorska i Dubrovačka, došle do svog položaja, bogatstva, ugleda i utjecaja. Autorica se upustila u opsežan i složen zadatak istraživanja pravne osnove pomorstva i trgovine u gradovima pod Srđem i pod Sv. Ivanom. U ovom kapitalnom djelu, opisala je njihov nastanak i razvoj, otkrivajući što su od pravnih normi dijelili.

Uspjeh i trajnost trgovačke djelatnosti osiguravali su izgradnjom pravnog sistema, od samih početaka urbanizacije. Pravni sistemi ovih komuna, jasno je opisano, nastajali su tijekom dugo vremena, do konačnog određenja; na njih su utjecala i rješenja mletačkog, a prije toga i kasnobizantskog i nemanjićkog prava, oblikovali su ih i običaji zaleđa odakle su došli, i običaji onih koje su na obali zatekli; krajnji je rezultat, ipak, jedinstven skup normi, ukomponiran u dva statuta, i kasnije osuvremenjen.

U ovoj je knjizi opisano i kako je u Dubrovniku napisan najstariji Zakon o pomorskom osiguranju koja je ostao do naših dana i kako je trgovačka praksa i briga za očuvanje interesa svih sudionika jednog trgovačkog poduhvata iznjedrila jedinstveno udruženje, zvano entega, na jednakim trećinskim interesima pomoraca, brodovlasnika i trgovaca: i rizik, i dobit, djelila se na tri jednaka dijela, bez obzira na veličine pojedinačnih uloga. Tako se brinulo o tome da jedan sloj u trgovini ne prevagne. Doprinos kotorske pravne povijesti, s druge strane, kako to ovo dijelo pokazuje, nalazi se u osobitom spoju privatnoga i javnoga interesa. Udruženje pomoraca, pod zaštitom Svetog Nikole Mornara, koje danas poznajemo pod imenom Bokeljske mornarice, postupno je jačalo i širilo utjecaj na sve odluke Grada koje su se odnosile na pomorstvo i trgovinu.

Zbog ograničenog broja ljudi, u skladu s epidemiološkim mjerama, za dolazak se potrebno prijaviti na e-mail adresu press.dkd@gmail.com

19. travanj 2024 13:59