StoryEditorOCM
DubrovnikIZAZOVI DANAŠNJICE |

PREDSJEDNIK I DEKAN ‘RIT CROATIA‘, DON HUDSPETH - Budućnost obrazovanja upravo se događa, a mi smo za nju pripremljeni

Piše DV
14. svibnja 2020. - 18:52
Pandemija COVID-19 donijela je velike promjene i izazove svim segmentima društva pa tako i visokom obrazovanju. Kako se RIT Croatia prilagodio izvođenju nastave na daljinu te kako se pripremate za nadolazeću akademsku godinu?
 
Svjedočimo promjenamanastalim kao rezultat pandemije virusa COVID-19 koje su utjecale na svaku industriju, kompaniju i kućanstvo na svijetu. Kad je u pitanju obrazovanje, ova je situacija samo ubrzala proces digitalne transformacije koju očekuju sva poslovanja i ne vjerujem da će se taj proces usporiti. S obzirom da je RIT Croatia dio globalnog američkog sveučilišta, svi kampusi su se vrlo rano počeli pripremati za osiguravanje nastave alternativnim metodama. RIT ima gotovo 40 godina iskustva u izvođenju nastave na daljinu, tako da su infrastruktura i alati koje RIT Croatia koristi dobro posloženi kako bi se mogli koristiti u klasičnim i virtualnim učionicama. U virtualnim učionicama profesori kombiniraju razne sinkrone aktivnosti poput predavanja putem platformi Zoom i Blue Jeans, kao i asinkrone aktivnosti putem RIT-ove online platforme i sustava za učenje pod nazivom myCourses.
 
Sigurnost naših studenata, profesora i administrativnog osoblja, kao i cijele zajednice, uvijek nam je na prvom mjestu. Od početka izvođenja nastave na daljinu u stalnom smo kontaktu sa studentima kako bismo znali kako su se prilagodili novonastaloj situaciji. Naravno, ništa ne može zamijeniti interakciju s profesorima u učionicama, međutim naši studenti su se dobro prilagodili, baš kao i svi mi. Upravo smo uspješno priveli kraju proljetni semestar akademske godine 2020./2021., u kojem smo izvodili nastavu na daljinu za 165 sekcija studenata iz 73 različita kolegija. Uspjeh u ovako izazovnim vremenima ovisi o našoj suradnji sa studentima, prema tome uspješan ishod je rezultat zajedničkog rada i mi smo zahvalni našim studentima na njihovom pozitivnom stavu i angažmanu. Trenutačno razmatramo moguće scenarije za nadolazeće razdoblje kako bismo se pripremili za početak nove akademske godine. Budućnost obrazovanja se događa upravo sada i mi smo pripremljeni za nju!
 
Kako su vaši studenti reagirali na izvođenje nastave na daljinu?
 
Reakcije studenata su uglavnom vrlo pozitivne. Cijene trud kojisu profesori uložili u tako kratkom vremenskom razdoblju kako bi se predavanja nastavila odvijati u online okruženju. Ishodi su premašili očekivanja, kako studentska tako i naša. Brojni studenti zaključili su kako im odgovara model nastave na daljinu, dok je naravno nezanemariv broj onih koji ipak preferiraju predavanja u klasičnoj učionici. Vjerujem kako će u budućnosti biti izuzetno važno omogućiti oba modela na odabir studentima.
 
 
Važan dio obrazovanja na RIT Croatia je obavezna stručna praksa. Kako ste pomogli svojim studentima pri pronalasku prakse u ovoj iznimnoj situaciji kako bi im omogućili da steknu radno iskustvo te ispune sve uvjete vezane za obveznu praksu u ovim specifičnoj situaciji?
 
Ove akademske godine, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, pronalazak stručne prakse našim studentima će biti puno izazovniji u usporedbi sa prijašnjim godinama, posebno onima u turizmu. Svjesni situacije u Hrvatskoj i u svijetu, prilagodili smo ovogodišnji program stručne prakse na način da smo uveli dodatne modele poput projekata s kompanijama, akademskih istraživanja i poduzetničkih projekata. Uveli smo fleksibilnost u smislu trajanja i perioda odrađivanja prakse kako studenti ne bi bili pod pritiskom trenutne situacije u svijetu.
Konačno, primjećujemo pozitivniji trend među poslodavcima kada je riječ o otvaranju pozicija za stručne prakse – situacija je bolja danas u odnosu na ožujak. Studentima uvijek stojimo na raspolaganju te će im naš Ured za karijere pružiti svu potrebnu podršku pronalaženju stručne prakse.
 
Svjedočimo velikom udaru na hrvatski turizam uslijed pandemije COVID-19. Jedan od vaših programa na dubrovačkom kampusu fokusiran je na turizam i uslužne djelatnosti. Zašto je važno da budući studenti koji su zainteresirani za navedeno područje razmotre ovaj program prilikom odabira studija?
 
Turizam i uslužne djelatnosti su posve sigurno na velikom udaru ove godine uslijed pandemije COVID-19, međutim ova situacija neće dovesti do nestanka turističke industrije. Turizam će se oporaviti. Svakako da će se sigurnosne mjere i način na koji industrija funkcionira stubokom promijeniti, a promjene, kritičko i kreativno razmišljanje, inovacije te predviđanje trendova važni su segmenti trenutnog nastavnog plana na programu Service Management na RIT Croatia. Na ovaj način studente pripremamo za buduće radne okoline. Također, sve ove nužne vještine (”soft skills”) mogu se lako primijeniti u svim industrijama, tako da su studenti koji završe navedeni studij itekako spremni na razvijanje karijera i u drugim područjima. Ovo je naše iskustvo sa dosadašnjim generacijama, prema tome vjerujem da će tako biti i u budućnosti.
 
Kako je je situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 utjecala na Vaše diplomante i njihov završetak studija? Kako su u prošli završni ispiti?
 
Svi naši studenti koji su ispunili sve propisima zadane uvjete, uspjeli su završiti svoj studij na vrijeme prema inicijalnoplaniranom rasporedu. Finalni ispiti i obrane završnih radova održani su virtualno te je sve prošlo vrlo dobro.
 
Svečane dodjele diploma za diplomante RIT Croatia trebale su se održati ovaj tjedan u Dubrovniku i u Zagrebu. Na koji način ispraćate ovu generaciju diplomanata s obzirom na nesvakidašnju situaciju?
 
Izuzetno nam je važno da svim studentima koji su uložili puno truda i rada kako bi dovršili studij, pružimo mogućnost dostojanstveno proslaviti svoja postignuća. Stoga smo svečane dodjele diploma odgodili te ih planiramo održati u studenom ove godine - u Dubrovniku i Zagrebu.  Diplomanti koji neće moći sudjelovati u ceremonijama navedenih datuma, moći će nam se pridružiti na ceremonijama u svibnju 2021. godine.
Uz to, sutra ćemo sa svojim studentima održati i kratku proslavu putem Zooma, kako bismo prenijeli čestitke i poželjeli sve najbolje. Diplomirati u ovakvim uvjetima nije mala stvar i jako smo ponosni na sve njih.
 
Što biste Vi osobno poručili generaciji diplomanata 2020.?
 
Kao i svakoj dosadašnjoj generaciji diplomanata RIT Croatia, i generaciji 2020. želim sve najbolje i veliki uspjeh kako u profesionalnom, tako i u osobnom životu. Zahvalan sam što su odabrali biti naši studenti. Iako kraj njihovog studiranja nije prošao onako kako su planirali i zamislili, vjerujem kako će mnogima od njih ovo iskustvo biti korisno u budućnosti. Svjedočili su tome da velike promjene mogu nastati iznenadno i vrlo brzo. Isto tako, moguće je vrlo brzo prilagoditi se i nastaviti dalje. Posve sigurno ne bih nikome poželio ovakve razarajuće promjene, ali iskustvo kroz koje su prošli je neprocjenjivo.
 
 
 
 
 
23. travanj 2024 10:28