StoryEditorOCM
DubrovnikDARIVANJE KRVI |

PREBOLJELI IMAJU NEPROCJENJIVU KONVALESCENTNU PLAZMU Prirodni imunitet ništa ne može zamijeniti, svojim antitijelima možete pomoći i drugima

Piše Lorita Vierda
25. srpnja 2021. - 21:55

Ako ste preboljeli COVID, nakon završetka simptoma bolesti možete darivati krv, nositelj ste bitnih antitijela u konvalescentnoj krvnoj plazmi kojom se liječe teže oboljeli od Covida. Ako ste se samo cijepili, a niste preboljeli, punu krv moći ćete donirati tek nakon isteka određenog vremena, obično 28 dana nakon cijepljenja i završetka svih simptoma bolesti, ovisit će to i o vrsti cjepiva koje ste primili, ali ne možete biti donor posebno vrijedne konvalescentne plazme. Ako ste pak preboljeli, a potom se i cijepili, to ćete ipak moći učiniti također s odgodom od obično 28 dana, govori nam voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu dr. Dolores Martinović.

Najbolje je preboljeti

Dokad vrijedi odgoda?

Nakon preboljenja ili pozitivnog testa, preboljeli od Covida mogu darivati krv i nositelji su konvalescentne plazme, vrijedne jer u sebi nosi lijek za one koji su teško oboljeli od Covida. Odgoda vrijedi od prestanka simptoma ili 28 dana (ako simptome uopće nisu imali) od uzimanja testa. Njihova je konvalescentna plazma tako vrednija od osoba koje su samo cijepljene protiv Covida, a nisu ga preboljele jer, kaže dr. Martinović, 'imaju dokazano stvoreni dovoljni titar neutralizacijskih protutijela'.

Iz svega proizlazi da je važnije za vas i druge preboljeti Covid nego se cijepiti, jer je imunitet najučinkovitiji odgovor tijela na bolest, stvaraju se antitijela, očito neusporediva s onima koje daju cjepiva i možete pomoći i drugima. Iz kojeg se razloga onda inzistira na cijepljenju osoba koje su preboljele Covid i tako stekle neprocjenjiv imunitet kojeg im cjepivo ne može dati? Odgovora nema od nijedne svjetske i europske zdravstvene instance, već se i dalje inzistira na cijepljenju preboljelih, pa čak i s dvije doze, ne da bi se spriječilo oboljenje, već da obolite u lakšem obliku. Potrebno ili ne? Pokazat će vrijeme, znanost je očito iz gore navedenoga jasno rekla svoje. Tko sve smije donirati krv i krvne pripravke, tko ne smije i zašto te je li zbog toga moguća nestašica krvi i krvnih pripravaka?

- Odgoda darivanja krvi u slučaju cijepljenja protiv COVIDA-19 je zanemariva vezano za vremenski period odgode (od 48 h do 14 dana ovisno o vrsti cjepiva) i nema nekog velikog utjecaja na smanjenje broja darivatelja krvi i broja prikupljenih doza – govori dr. Martinović i dodaje niz utvrđenih kriterija prema Hrvatskom društvu za transfuzijsku medicinu usklađenom s europskim ustanovama.

Tko može i kad?

-Nakon cijepljenja protiv Covid-19 cijepljeni darivatelji krvi mogu dalje darivati krv uz malu privremenu odgodu darivanja krvi. Ako su darivatelji krvi cijepljeni cjepivom baziranom na mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna, CuraVac) ili cjepivom baziranom na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenovirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V); odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog mogućih pojava lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, otok); odgoda darivanja je za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, mučnina, limfadenopatija); ako se darivatelj krvi cijepio atenuiranim cjepivom (kinesko cjepivo Sinopharm i Sinovac) ili ne zna kojim se cjepivom cijepio, darivanje se odgađa za 14 dana nakon cijepljenja.” Dr. Martinović dodaje da krv i konvalescentnu plazmu mogu darivati preboljeli ili preboljeli uz cijepljenje ali uz odgodu, dok samo cijepljeni protiv Covida mogu dati samo punu krv, uz odgodu ovisno o vrsti cjepiva, navodeći kako su zalihe zasad dosta dobre te da njima mogu pokriti sve zahtjeve bolnice, omogućiti rutinski rad odjela i zadovoljiti potrebe stanovnika županije i gostiju na našem području.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Sve akcije darivanja krvi su unaprijed planirane s zaposlenicima Crvenog križa i ako se zaključi da su rezerve krvnih pripravaka određenih krvnih grupa nedostatnije, pojačaju se planirane akcije uz pozivanje darivatelja krvi nedostatne krvne grupe krvi da se priključe planiranim i unaprijed oglašenim mjesečnim akcijama prikupljanja krvi (najčešće pozivom preko medija ili osobnim telefonskim pozivom).” zaključuje dr. Martinović.

 

19. travanj 2024 04:22