StoryEditorOCM
DubrovnikBUDE LI TREBALO IĆI ĆE I PRIVATNOM TUŽBOM

Preboljela je covid, ali ne želi vaditi potvrdu: Ana Bašić dubrovačkom sudu kazneno prijavila Stožer zbog ropstva i prijetnje!

Piše D. Marjanović Ladašić
25. studenog 2021. - 10:27

Samostalna umjetnica Ana Bašić iz Dubrovnika održala je na Trgu oružja konferenciju za novinare vezano za podnošenje kaznene prijave protiv Stožera civilne zaštite RH temeljem čl. 105 i čl.139 Kaznenog zakona RH.

 - Podigla sam kaznenu prijavu temeljem Kaznenog zakona i to članaka koji se odnose na ropstvo i prijetnju. Članak 105. govori da će se, tko krši pravila međunarodnog prava, stavi drugog u ropski i njemu sličan odnos ili ga drži u takvom odnosu, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina. Nadalje, pod prijetnjom, tko drugom ozbiljno prijeti ili mu prijeti da će mu oduzeti slobodu kaznit će se kaznom do tri godine zatvora. A u to se ubraja i ovo da se moraju imati Covid potvrde, a ljudi ih ne žele uzeti. Ni ja je nisam uzela iako sam preboljela Covid. U to spada i najava o obveznom cijepljenju, ali i to da će nam trebati propusnica kao što je trebala u Drugom svjetskom ratu, to je taj osjećaj prijetnje – iznijela je Bašić pozivajući se i na članak Zakona kojim se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kažnjava  počinitelj kaznenog djela koje je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva.

Za Anu upravo je Stožer uznemirio stanovništvo,a to, tvrdi, dokazuju prosvjedi. - Krše se moja ljudska prava jer moram imati Covid potvrdu da bih bilo gdje ušla. Večeras ćemo predstaviti Dubrovački spomenar no ja ne mogu ući u Dubrovačke knjižnice dok u kino ili kafić mogu. Osjećam se kao rob! – kaže Bašić koja je  i sama preboljela Covid-19 sa težim simptomima te najavila kako će, ukoliko se prema Stožeru po njezinoj prijavi ne bude postupalo po službenoj dužnosti, podići privatnu tužbu.

Članak 105. Kaznenog zakona kaže:

1) Tko kršeći pravila međunarodnog prava stavi drugog u ropski ili njemu sličan odnos ili ga drži u takvom odnosu, kupi, proda, preda ili posreduje u kupnji, prodaji ili predaji takve osobe, ili potiče drugoga da proda svoju slobodu ili slobodu osobe koju uzdržava ili se o njoj brine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

2)Tko prevozi ljude koji se nalaze u ropskom ili njemu sličnom odnosu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3) Tko djelo iz stavka 1 ili 2 počini prema djetetu, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Članak 139. Kaznenog zakona navodi slijedeće:

1)Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

2)Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

19. travanj 2024 10:49