StoryEditorOCM
DubrovnikPRAVNI PRESEDAN|

PRAVOMOĆNA PRESUDA VISOKOG TRGOVAČKOG SUDA RH: Dubrovačka tvrtka dokazala da prava imaju i tvrtke oštećene malverzacijama u "švicarcima"

Piše Ahmet Kalajdžić
5. travnja 2021. - 17:57

Pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda RH kojom se dijelom preinačuje prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Dubrovniku i utvrđuje ništetnost ugovorne odredbe ugovora o kreditu između dubrovačke tvrtke Glumac export i Hypo Alpe-Adria Bank d.d. presedan je u domaćoj sudskoj praksi. Visoki trgovački sud je dao za pravo dubrovačkoj tvrtki koja se žalila da na nju nisu primijenjene odredbe zakona o kreditu u švicarskim francima. Time je potvrdio kako su osim građana, 'žrtve' švicaraca i tvrtke.

Muljaža s liborom

Odlukom višeg suda ukinut je dio prvostupanjske presude dubrovačke stalne službe splitskog Trgovačkog suda od 19. lipnja 2017. godine. Riječ je o dijelu presude kojim je dubrovački sud odbio zahtjev dubrovačkog ugostitelja, vlasnika Glumac exporta Iva Glumca da se spomenutoj poslovnoj banci naloži da mu se u kunskoj protuvrijednosti isplati 30.443,33 švicarskih franaka (CHF) zajedno s pripadajućim zateznim kamatama i troškovima parničnog postupka. Taj je iznos utvrđen kao razlika povećanih kamata na kredit koji je tvrtka Glumac export u "švicarcima" podigla za potrebe poslovanja.

image
Ivo Glumac je kredit uzeo za kupnju restorana na Lopudu
čitatelj

Međutim, kreditnim je ugovorom kamata utvrđena u visini fiksne marže od 4,25 posto plus primjenjivi dio koji ovisi o tzv. liboru, dnevnoj referentnoj kamatnoj stopi prema kojoj banke jedna drugoj nude novac za posuđivanje na londonskom međubankarskom tržištu.

Vijeće Visokog trgovačkog suda utvrdilo je ništetnost ugovorne odredbe o kamatnoj stopi koja se mijenjala odlukom Addiko banke, što je novi naziv Hypo banke. Utvrđeno je kako zbog pogrešnog pristupa, nije provedeno financijsko vještvo i spis je u tom dijelu vraćen na ponovno odlučivanje dubrovačkom Trgovačkom sudu. Presuda je ponovno pokazala da banke nisu pravilno mijenjale kamatnu stopu te je viši sud naglasio kako odredbe o kreditima u švicarskim francima vrijede jednako za građane i gospodarstvo. Također i kako ugovorna odredba o kamati nije u skladu s zakonom o obaveznim odnosima i da u tom dijelu dubrovački sud presudu nije valjano obrazložio.

Vratite mi novce!

Glumac export podigao je kredit od 319 tisuća franaka, a samo kamate koje im banka mora vratiti već čine gotovo trećinu tog iznosa. Bankarski stručnjaci nam kažu kako su hrvatske banke libor primjenjivale sve do početka 2014. godine, kad je libor dotaknuo dno. No, da bi banke zadržale zaradu, one i dalje samovoljno povećavaju utvrđeni dio kamate od 4,25 posto plus "nepostojeći" libor, čime se nanosila stalna šteta tvrtki Glumac export. Ali, Visoki trgovački sud ovom presudom iznosi stav kako su u žrtve švicarca i pravne, a ne samo fizičke osobe. Dakle, oštećene su i tvrtke, a ne samo građani.

image
Restoran na Lopudu zbog kojeg se zadužio Ivo Glumac
čitatelj

Nakon pravomoćne presude, ugostitelj Ivo Glumac kao vlasnik oštećene tvrtke kaže:

- Prije osam godina prijatelj iz Splita me upoznao sa splitskim odvjetnikom Matom Glibotom koji je već radio na parnicama sa "švicarcima". Kad smo prvi put razgovarali o mom problemu, odvjetnik je doveo i zaposlenika jedne poslovne banke kako bi kao neovisan stručnjak pregledao moj kredit u Hypo- Alpe Adria banci d.d. Odmah je ustanovio kako imam ugovornu obvezu promjenjive kamate usklađenu prema kretanju libora koji je tad već bio ispod nule. Oni su, kao i ja, primijetili da je, unatoč tome, banka ostavila kamatu po starom, što nikako nije smjela. Ipak, dogovorili smo se da nastavim plaćati prema njihovom zahtjevu tako da, tek kad kredit u cijelosti isplatim, krenem u parnicu s bankom. Preostalo mi je bilo još oko tri godine, tako da se, po cjelovitoj otplati kredita, moj odvjetnik obratio banci radi dogovora o preplati kamate. No, banka se na to oglušila pa smo morali pokrenuti sudsku parnicu- kaže Glumac te dodaje:

image
Ivo Glumac je kredit uzeo za kupnju restorana na Lopudu
čitatelj

- Kad je spis došao na na dubrovački sud, sutkinja ga odbacuje jer je u pitanju pravna a ne fizička osoba. Naravno, poslije toga smo se žalili na višu instancu, Visoki trgovački sud u Zagrebu, koji poništava rješenje dubrovačke sutkinje. Zagrebački je sud dao za pravo mojoj tvrtki Glumac export te naredio da se ustanovi točna vrijednost novčanog iznosa za koji sam oštećen. Naravno, s pripadajućom kamatom. To je bilo u lani u lipnju, ali me do danas nitko nije kontaktirao ni sa suda ni iz banke. Nadam se kako će pravna država proraditi. Ja tražim samo povrat novca koji je nezakonito otuđen od moje tvrtke- rekao nam je vlasnik firme Glumac export na temu presude sudaca Visokog trgovačkog suda RH Draženke Deladio, Josipa Turkalja i Raula Dubraveca.

image
S najviše instance potvrđeno je da žrtve kredita u 'švicarcima' mogu biti i pravne osobe
Goran Mehkek/Cropix
Revizija ne odgađa izvršenje

- Banka je Vrhovnom sudu RH tražila dopuštenje za reviziju, što ne odgađa provedbu rješenja. Iz presude je vidljivo da je banka jednostrano mijenjala kamatnu stopu i dužnicima više naplaćivala, dovodeći ih u nepovoljni položaj. Iako je banka odredbu ugovora minjenjala jednostrano, sud je utvrdio da to samo jedna stranka ne može samovoljno. Tako je Glumac export doveden u nepovoljniji položaj. Iako je ugovor solemniziran, takav je postupak ništetan i banka treba platiti razliku. Sud je naložio sudu u Dubrovniku izračun odštete, što je pravomoćno. Ne znam što će biti s revizijom, ali bi bilo dobro da, prije moguće tužbe, sve tvrtke slične ugovore dobro prouče s odvjetnicima- ističe splitski odvjetnik Mate Glibota i napominje da presudu ne treba povezivati s tzv. kolektivnom presudom o švicarcu.

19. travanj 2024 21:53