StoryEditorOCM
DubrovnikIZVJEŠTAJ PRAĆEN FOTOGALERIJOM ŽELJKA TUTNJEVIĆA

POZDRAV RUSIJI S LAPADSKE PLACE Možda nemamo matrjoške i babuške, ali zato nudimo domaće i zdrave konavoske kruške!

Piše PSD.
30. lipnja 2018. - 13:15

Zašto ste to učinili? Zašto ste ga potjerali? Zašto mu ne oprostite? Dobro, suprug vam nije platio koncesiju nad dnevnim boravkom za srpanj i za gledanje utakmice, ali vam je za lipanj podmirio sva „dugovanja“. Posljednji je dan lipnja, a sredinom mjeseca ste se nakupovali toliko bespotrebne odjeće i obuće i to sve iz kućnog budžeta da vam ormari pucaju po šavovima! To vam je bila kompenzacija koju vam je odobrio muž, to je bilo za sve duševne i nogometne boli. I što sad? Pa dopustite mu da tekme gleda doma, ako već voli pratiti 22 odraslih, zrelih i potentnih muškaraca koji trče za jednom običnom krpenjačom onda mu to dozvolite. Priznajte, i vama se gleda, samo se pravite nezainteresirani! Strpite se eto još petnaestak dana, u međuvremenu će početi i Dubrovačke ljetne igre pa onda ćete i vi doći na svoje, svaki dan u novoj modnoj kombinaciji na predstavu ili koncert, a zavidne susjede će poludjeti od bijesa!

Sad kad ste se lijepo smirili (i valjda s činjenicama pomirili), možemo se baciti na cjenovnik ovosubotnje place. Naravno, čim vam muž sazna da ste kupili masu povrća i da kanite napraviti nešto zdravije za objed, morat ćete raspisati tjeralicu za njim kako biste ga doveli do trpeze jerbo on hoće nešto konkretno na pjatu! Spremite mu lijepo i konkretno jednu tikvicu (15 kuna) od bar 10 do 15 centimetara dužine pa mu onako gastronomski šesno nabijajte komplekse! Zaslužio je! Priča nam jutros jedna teta kako bi jedan lapadski gospar znao staviti kukumar u špag kako bi se pred ženama imao čime "pohvaliti". I tko kaže da placa nije za muškarce?

Zbog vrtnog centra skočio broj dolazaka

Što smo još jutros lijepoga našli? Ovako, ima luka (15 kuna), mrkve (20 kuna ili 5 kuna po balici), paprika (15-20 kuna), balančana (20 kuna), salata (20 kuna), kukumara (10 kuna), blitve (15-20 kuna), patata (10 kuna), biž (40 kuna), pomadora (15 kuna), pomadorica (10-15 kuna) i rotkvica (5 kuna/balica) i graha (20-25 kuna). Sad smo vam nabrojali sve jedne do druge slasne namirnice s kojom možete napraviti pristojan ručak za prste oblizati, možete ići dalje. Pitali smo tete na placi prate li utakmice, a evo kakve smo zanimljive odgovore dobili.

- Ne želim gubiti živce gledajući, samo čekam rezultate, odlučno nam ističe jedna gospođa.

Kad smo kod loptolikih veselja, tu je i loptoliki pipun (15 kuna). Baš bi bilo štosno kad bi se na nogometnom terenu našao ovako jedan pipun ili dinja pa bi vidjeli kako bi se snašli ti vični i dični loptonabijači! Tko bi onda zabio gol, a frajeri?

- Napeto gledam utakmice… Sve sam govorila: ajde ubaci Rakitića, ajde Rakitiću uđi Bog te vidio, govori nam druga sugovornica.

Dvije tete s place prije utakmice pripreme kokice, chips i košpice i tako se lakše bodri „fusbal“. Nedavno otvoreni i spremni vrtni centar na lapadskoj placi donio je malo osvježenje, placa je prilično živnula, okupilo se više zelenila, ponuda se proširila pa je lagano skočio „broj dolazaka“ odnosno više znatiželjnih kupaca svrati da vidi što se nudi. Centar radnim danom radi od 7.30 do 15, a subotom od 7.30 do 13 sati. Nema nekog „udarnog“ dana, ljudi kupuju graste, posebno one od terakote, tijekom proljeća su kupovali sadnice, a uskoro dolazi i rezano cvijeće. Svakako, ponuda je već sada raznovrsna, a manje-više svi su suglasni: kad na lapadsku placu dođe i ribarnica tada će ova placa procvjetati kao hortenzija! I kad smo kod ove velike biljne vodopije, ona košta od 5 do 10 kuna. Toliko su se hortenzije napile vode da su nabubrile od „vodenog pijanstva“ i još uvijek dolaze k sebi od petka.

Ja ne navijam, ja zavijam

Moramo spomenuti i voće koje smo zatekli. Ima lijepih domaćih jabuka, prasaka i krušaka. Cijena je identična - da ne kažemo ista - 20 kuna.

- Gledam utakmice i zavijam, a ne navijama, odgovara nam jedna prodavačica.

Kaže kako će i sutra tijekom utakmice „zavijati“, a već su joj ukućani komentirali navijački performans riječima „mama, najbolje je da ti ne gledaš!“. Bez obzira na ovu kritiku, ova naša teta s place neće se dati obeshrabriti, sutra je uz televizor!

- Nemam ni najmanje vremena da to gledam, ističe jedna upitana gospođa.
Svoj ručak ili večeru možete začiniti i s malo kopra (5 kuna), a riječ je o starom sjemenu. Zamirisale su - tako ugodno - na placi lavande, buketić lavande stoji 10 kuna, ali zaista vrijedi svake kune. Još ako lavandu ostavite doma da se osuši kao što bi možda ponekad najradije ostavili svekrvu – mirisni raj će vam se spustiti u kuću i to bez ikakve naknade i takse!

- Ne volim ovaj navijački duh koji vlada na tribinama, ne volim to urlikanje, ali inače pratim nogomet i simpatično mi je gledati kako mladi igraju, ističe nam jedna prodavačica.

I evo, proveli smo vas kroz malo lapadsko i nogometno ludilo, objasnili svam sve što smo imali. Nemojte naše savjete uzimati zdravo za gotovo, uzmite ih zdravo za započeto. Imamo jednu ideju, pa razmislite – na lapadskoj placi ima raznovrsnih i vrlo neobičnih kaktusa kakvi se rijetko viđaju – do 20 do 100 kuna. Štoviše, egzotični su. Kad vam se muž lijepo vrati u dnevni boravak i zasjedne na kauč mogli biste mu na omiljeno ležeće i sjedeće mjesto kao mali i zgodni škerac postaviti jedan mali i zgodni kakt… Ma ustvari, pogledajte vi galeriju našeg dragog Željka Tutnjevića i ne obadajte što pišemo! Isto smo mi malo pošandrcali.

B. Lucić

25. travanj 2024 19:25