StoryEditorOCM
DubrovnikLIJEČNIK SAVJETUJE

Povišena temperatura tijela izvrstan je lijek protiv korone!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
24. ožujka 2020. - 16:20
Dubrovački obiteljski liječnik, dr. med. Niko Visković, proučavao je panemiju koronavirusa i došao do zanimljivih i važnih zaključaka.
Najprije, uvjeren je da je pogreška da se u početku zaraze koronavirusom koriste antipiretici jer oni koče obranu tijela (umanjenje bijelih krvnih zrnaca), koče tvorbu interferona odnosno usporavaju samo izliječenje.
- Promatranjem zaraženih u Kini i Italiji uvidjelo se da je tamo gdje se koristio ibuprofen, došlo do pogoršanja odnosno do bržeg prodora virusa u intersticij pluća sa svim tragičnim posljedicama.
- Koronavirus spada u influenca tip zaraza gdje se virus prenosi zrakom u kapljicama vodene pare. U suhom zraku (ljeto) manje je virusa. Propuh je poželjan, grijalica (infra) i propuh su naročito poželjni. Grijalica suši vodenu paru gdje virus "živi" izvan kapljice, on je umrtvljen.

- Virus zaustavlja sluzav sekret u nosu, ako je viskozan, djeluje, ako je tekući, ne djeluje. Pazite na prohodnost i vlažnost sluznica nosa, dišite kroz nos. Ako nos curi, nosite masku, pojedite nešto slano ali iza jela ne piti tekućinu barem 30 minuta.
- Nosite masku i perite ruke, činite sve što su nam rekli.
- Nikad, apsolutno nikad piti lijek u kojem je acidi salicilici jer isti jako škodi kada i ako imamo zrakom nošen virus (gripa, korona).
- Nikad ne koristiti ibuprofen jer se po iskazima (Kina, Italija) veže za virus i pomaže da virus unese u pluća. Kod temperature koristiti obloge, topli tuš ili banjanje, sirov krumpir na tabane.

- Zaraza nastala korona-virusom za mnoge prolazi bez simptoma, mnogo njih koji se zaraze nose virus, a nemaju nikakve simptome, nikakve promjene, i sami za sebe tvrde da se nisu zarazili. Ti ljudi su u pravilu kliconoše koji će dugo sijati zarazu. Oni u pravilu ne koriste antipiretike. Njih se trebamo čuvati.

- Druga grupa zaraženih su osobe koje nakon što se zaraze (obično 5-6 dana poslije kontakta) imaju kao prvi simptom povišenu tjelesnu temperaturu, poslije toga oni postaju malaksali (osjećaju se umorno), ubrzo zatim mogu dobiti suhi kašalj dok im nos malo ili nimalo curi. Dakle, osnovni simptom zaraze je povišena tjelesna temperatura.

- Nas uče (TV reklame: 'uzmi naš antipiretik i zaboravi na bolest', popio sam... i mogu sa svojim djetetom na utakmicu), u normalnoj državi bi kaznili svakog tko stavlja na tržište takve reklame, oni tvrde da će se bolest (zaraza) povući ako uzmemo antipiretik i smijemo ići u gužvu kad nemamo temperaturu. Problem je u tome što mnogi stručnjaci vjeruju u moć i sposobnost antipiretika da liječi, a ne da skriva simptome. Korištenje antipiretika je obmana i to vrlo štetna obmana za samog pacijenta.

- Da se razumijemo, antipiretici su sjajni lijekovi i moraju se koristiti kod epilepsije, traume mozga, kod srčanog udara i kod brojnih drugih situacija ali nikad u zrakom nošenim virusnim zarazama. Te situacije kada se febrilnoj osobi daju antipiretici su dobro proučeni i protokoli kod liječenja svih tih su dobro poznati i to treba prenijeti puku koji smatra da, ako nema temperaturu, nema niti zarazu.

- Pokusi (dvostruko slijepi pokusi davanja i ne davanja antipiretika u intenzivnim njegama) kod tjelesnih povreda s utvrđenom bakterijskom, odnosno virusnom infekcijom, utvrdili su da su liječeni sa ili bez antipiretika prošli skoro iste faze bolesti i imali skoro isti oporavak. Ono što se uočava je to da uz antipiretike izliječenje nastupa kasnije, i uočilo se to da je uz antipiretike smrtnost bila pet puta viša.
- Znanstveni radovi ukazuju na usporenje oporavka uz antipiretike, ali kako je fizička patnja manja, to je dopušteno i odabire se. Zdravstveni radnici (mnogi) smatraju sve viroze istim, smatraju da će sve viroze proći prije (bez) ili kasnije uz korištenje antipiretika. Smatraju da će se svi oporaviti, uistinu nešto sporije negoli liječenjem bez antipiretika, ali uz puno veći komfor.

- Dakle, smatra se da, ako se zarazimo koronavirusom, treba koristiti antipiretike i preboljeti koronu kao bilo koju drugu zarazu. Nažalost, to nije točno, koronavirus je puno teža zaraza i ako se koriste antipiretici, doći će do raspada sistema. Promatranja su pokazala da uz upotrebu ibuprofena zaraza ide dublje i virus se olako unosi u intersticijski sloj u plućima. Virus uz antipiretike napreduje.
- Moja je poruka da se nikad ne piju antipiretici kod koronavirus zaraze.
- Koronavirus nije klasična viroza i kod nekih prolazi spontano. Treba dugo dok se zaraza nasadi, dok se vide simptomi zaraze, dok se simptomi (temperatura) pojavi. Koronavirus je nešto sasvim novo, zaraza se sporo liječi, a mnogi će dobiti najtežu upalu pluća.

- Ako pojedinac dobije povišenu tjelesnu temperaturu, mora sebe smatrati zaraženim koronavirusom. Tko ima koronavirus zarazu, ne smije koristiti ikakve antipiretike. Ne smije koristiti najčešće antipiretike (acidi salicilici) jer isti se nikad ne smije koristiti kod gripe, a korona je jedna vrsta gripe, (ovo je citat znanstvenog rada). Treba znati da je povišena tjelesna temperatura simptom, a ne bolest. Skidati (skrivati) simptome zaraze je štetno i opasno, najopasnije je za samog zaraženoga.

- Povišena tjelesna temperatura (PTT) predstavlja pokretanje svih bijelih krvnih zrnaca koja postoje. Leukociti su u samim krvnim žilama (te brojimo kada se pregledava krv) tu ih je oko 20%, dok 80% ih je u tkivima, odnosno na stjenkama krvnih žila gdje su kao šišmiši koji vise. PTT ih pokrene i oni se u sekundi oslobode i krenu krvnim žilama.
- PTT pokreće proizvodnju bijelih krvnih tjelešaca, kako u koštanoj srži, tako i u limfnim čvorovima.
- PTT pokreće sve procese obrane tijela kod kojih se stvara interferon. Bez PTT nema stvaranja interferona. Interferon je „antibiotik“ protiv baš tog virusa.
- PTT dovodi do tremora svake pojedine stanice sluzokože. Tremor je vibriranje zbog kojeg se virus otežano priljubljuje na glikoproteine stanice sluzokože.
- PTT čini sluz nosa viskoznom, čime se virusu otežava prodor kroz istu. Rezultat je da se virus otežano kreće i spaja sa stanicama sluzokože.

- PTT za posljedicu ima usporen ulazak i umnožavanje virusa. Umjesto da ciklus bude 180 + 30 minuta, isti bude 180 + 90 minuta čime se ciklus umnožavanja produljuje i daje zaraženom više vremena da savlada zarazu.
- Vrlo je važno da se u početku infekcije NE KORISTE ANTIPIRETICI jer bez njih se tijelo bolje brani, a s antipireticima se lošije brani i uz to korištenje antipiretika može obična prehlada završiti s groznom upalom pluća i u 50% svih bolničkih slučajeva čak sa exitusom (smrtnim ishodom).

- Dok se zaraza razvija, svi prva tri-četiri dana koriste antipiretike, i time sprečavaju PTT da spriječi virus da se slobodno širi i da napreduje. Treba se tuširati i omotati u vlažnu plahtu, nikad ne piti sredstva za sniženje temperature. Ako se zarazimo, pretpostavimo da se radi o koroni.

- Moramo pokrenuti pasivnu u aktivnu obranu, pored toga postoji nada da je uz to kombinacija ove terapije i upotreba Sumameda sa hidrochloroqunina spasonosna kombinacija. Za sada je pretpostavka, ali moguće je da i želja bude ostvarena, da spasimo svijet. Dug je put do pobjede virusa, ali nigdje nećemo stići ako ne poduzmemo taj prvi korak - zaključio je dr. Visković.
19. travanj 2024 08:13