StoryEditorOCM
DubrovnikKAKO SE PRIJAVITI? |

POTPORA I OHRABRENJE VJERNICIMA Dubrovačka biskupija ne odustaje od božićnog blagoslova obitelji, ali samo onih koji to izričito zatraže

Piše Silvia Rudinović
1. prosinca 2020. - 07:23
”Dubrovačka biskupija ostaje kod ranije odluke o blagoslovu obitelji”, poručuju suradnici biskupa Mate UzinićaBožo Radić/Cropix
Zbog epidemiološke situacije, blagoslov obitelji ovog će Božića dobiti samo one obitelji koje se za to prijave. Neke su župe Dubrovačke biskupije objavile na svojim internetskim stranicama, društvenim mrežama ili oglasnim pločama obavijesti kada i na koji se način prijaviti. Najjednostavniji i u ovim okolnostima najpoželjniji način je online prijava.

Bez ministranata

- Kako bi svećenici mogli bili blizu vjernicima, potpora i ohrabrenje, posebice u okolnostima novih mjera koja ograničavaju sudjelovanje vjernika na misama, Dubrovačka biskupija ostaje kod ranije odluke o blagoslovu obitelji. Prema toj odluci svećenici neće ići u uobičajeni blagoslov obitelji kako su išli prijašnjih godina, nego će posjetiti samo one obitelji koje izričito zatraže blagoslov. Svećenik će ići bez pratnje ministranata, a pri samom blagoslovu nužno je da se i svećenik i članovi obitelji drže svih važećih epidemioloških mjera. Župnici će na vrijeme upoznati obitelji u svojoj župi na koji način će se moći prijaviti bilo putem telefona, elektroničke pošte ili prijavnice. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije blagoslov obitelji će biti odgođen – odgovaraju iz Dubrovačke biskupije.

image
Većina župa je pozvala vjernike da se prijave za blagoslov obitelji
CROPIX/Arhiv


Župnik don Marin Lučić i župni vikar don David Marjanović za župu Velike Gospe i župu sv. Andrije najavljuju kako će njihovi župljani ovaj tjedan dobiti pismo u kojem ih obavještavaju o načinu prijave za blagoslov, s uputama i rasporednom blagoslova. Don Marina Lučića zatekli smo upravo u trenutku slanja pisama za, kako kaže, 1.800 obitelji dviju župa. Pišu kako je ovo izazovna godina te da smo pozvani biti mudri i odgovorni jedni prema drugima štiteći zdravlje svih, a posebno onih koji su najugroženiji.

Župnik poklanja sve za 'samoblagoslov'

„Pozvani smo blagoslivljati jedni druge i svjedočiti radosnu vijest Njegovog boravka među nama! Zbog toga i ove godine mi, vaši svećenici, želimo podijeliti tu radost Božića s vama i pohoditi vas u božićnom blagoslovu obitelji. Znamo da će zbog pandemije to biti otežano i da je ispred nas izazov na koji način to učiniti ove godine“, poručuju vjernicima. U slučaju da zbog pandemije netko neće moći primiti svećenika u dom, bit će organiziran blagoslov obitelji na svetkovinu Bogojavljenja, Sveta Tri Kralja, nakon svih svetih misa. Tada, a i nakon Bogojavljenja, vjernici će moći uzeti prigodne poklone u kojima će biti blagoslovljena voda, sol, tamjan, krunica i obred blagoslova obitelji kojega mogu primjenjivati laici u svakodnevnom blagoslivljanju svoga doma i obitelji, kako bi se vjernici mogli sami u svom domu pomoliti i blagosloviti obitelj. Nadalje, iz ovih dubrovačkih župa navode kako će svećenici svako jutro prije odlaska u blagoslov izmjeriti temperaturu, dezinficirati ruke prije ulaska u svaki dom, nositi maske i držati tjelesni razmak od ukućana.

U slučaju da dođe do novih strožih mjera i zatvaranja zbog čega ne bi bilo moguće imati blagoslov, odgodit će se za korizmeno ili uskrsno vrijeme iduće godine ili kad to situacija bude ponovno dopuštala.

image
U slučaju novih strožih mjera i zatvaranja, blagoslov se odgađa za korizmeno ili uskrsno vrijeme iduće godine
 
Foto: Bozo Radic/CROPIX


Župa sv. Križa u Gružu prijave prima do 15. prosinca, i to online. Za one koji nemaju mogućnost prijave preko mreže, mogu se javiti telefonski župniku i kapelanu, radnim danom od osam do podne i od 15 do 17 sati. Blagoslov obitelji će u ovoj župi početi 27. prosinca. Svećenici upozoravaju kako su obitelji koje u kući budu imale nekoga sa simptomima bolesti ili u samoizolaciji, dužne ostaviti obavijest na vratima ili javiti župnom uredu kako bi se blagoslov odgodio. Pozivaju vjernike da za blagoslova otvore prozore i da se, ako je moguće, molitva održi u kućnom dvorištu. Upozoravaju kako su svi, osim male djece, dužni nositi masku, članovi obitelji kao i svećenik koji im dolazi u kuću.

Blagosloviti se može i na proljeće

Jednak je postupak i u lapadskoj župi sv. Mihajla, gdje se prijave zaprimaju do 29. studenoga, nakon čega će objaviti raspored blagoslova. Župa sv. Petra na Boninovu objavila je kako je vrijeme pandemije koje živimo, u mnogo toga izmijenilo naš dosadašnji način života.

„U to famozno „novo normalno“ pokušat ćemo, ove godine, uklopiti i susret svećenika s obiteljima naše župne zajednice“, poručuju svojim župljanima uz objavu na društvenim mrežama s uputama gdje se može prijaviti za blagoslov telefonski, elektroničkom poštom ili popunjenim obrascem kojega treba predati u crkvi, do 13. prosinca. Blagoslov će započeti 28. prosinca. „Vodimo računa i o tome da svećenika, ako želimo, na blagoslov obitelji, možemo pozvati u bilo koje drugo vrijeme tijekom godine. Premda je nekako tradicijski ovaj blagoslov vezan upravo za božićno vrijeme, on se, pogotovo zbog ove situacije koju živimo, može dogoditi i u bilo koje drugo doba godine. Svećenici su vam uvijek na raspolaganju. Vodeći brigu jedni o drugima, molimo jedni za druge“, poručuju iz župe sv. Petra.
24. travanj 2024 10:43