StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Potpisan ugovor za konstrukcijsku obnovu Sponze, u vrtiću Izviđač uređeno potkrovlje za predškolce, tradicijskim obrtnima 1,2 milijuna kuna

Piše PSD.
29. srpnja 2022. - 11:40

VRIJEDAN ČETIRI MILIJUNA KUNA

Potpisan ugovor za radove konstrukcijske obnove palače Sponza

Ugovor o izvođenju radova konstrukcijske sanacije palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i izvođača radova tvrtke Građevinar Quelin d.d. kao i ugovor o obavljanju usluga stručnog i projektantskog nadzora s tvrtkom Canosa inženjering d.o.o. potpisan je ovog tjedna. Ugovore je ispred Zavoda za obnovu Dubrovnika, koji koordinira i vodi čitav postupak sanacije do okončanja svih radova, potpisala ravnateljica Zavoda Mihael Skurić, a potpisivanju ugovora nazočila je i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

image

ugovor sponza

Naime, na osnovu ugovora sa Ministarstvom kulture i medija Državni arhiv u Dubrovniku osigurao je sredstva za realizaciju ovog projekta, a isti je temeljem Sporazuma o suradnji između Zavoda i Arhiva uvršten u Program obnove spomeničke cjeline Dubrovnika. Proveden je postupak javne nabave radova te je u odnosu na procijenjenu vrijednost radova u iznosu od 4,7 milijuna kuna s PDV-om, odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Građevinar Quelin d.d. s cijenom koštanja od 3.988.325,00 kuna s PDV-om. Rok za završetak radova je 12 mjeseci. Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Reprezentativna kulturna vrijednost

 

Iznimne kulturne vrijednosti, palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika.

NOVI KAPACITETI U VRTIĆIMA

U Izviđaču uređeno potkrovlje za predškolce, a za djecu s poteškoćama grupa s posebnim programom

U vrtiću Izviđač uređen je novi prostor za odgojno-obrazovnu skupinu, a male polaznike primit će 1. rujna, s početkom nove pedagoške godine. U potkrovlju objekta bit će smještena grupa od 11 predškolaca s dvije odgojiteljice. Otvaranjem novih kapaciteta i preraspodjelom unutar postojećih prostorija u vrtiću Izviđač, na katu objekta stekli su se uvjeti za smještaj odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom u koju će biti uključeno petero djece s teškoćama u razvoju.

image

VRTIĆ IZVIĐAČ

Tako će se od 1. rujna djeca s teškoćama u razvoju uključiti u ovu odgojno-obrazovnu skupinu na temelju mišljenja stručnog tima kao i odgovarajućih medicinskih i drugih nalaza, mišljenja i rješenja nadležnih tijela. Rad u manjoj skupini, u kojoj će bit zaposleni edukacijski rehabilitator, odgojitelj i njegovatelj pod koordinacijom stručnog tima, bit će u potpunosti prilagođen djetetu i njegovim potrebama, kao i potrebama djetetove obitelji.

Cilj programa je pod stručnim vodstvom razviti maksimalan potencijal kod djeteta s teškoćama u razvoju i postepeno ga pripremiti za inkluziju jačanjem socijalnih vještina i razvijanjem adaptivnog ponašanja. Boravak skupine u prostorijama redovnog vrtića omogućit će vođeno i usmjereno stupanje u interakcije s ostalom djecom iz drugih skupina, što će dovesti do ranih pozitivnih iskustava kod djece i ostvariti dugoročni učinak na socijalizaciju. Djeca mogu biti uključena u program posebne skupine do dvije godine jer je skupina tranzicijskog karaktera, a program se odvija u trajanju od osam sati dnevno.

Za mališane s teškoćama u razvoju

 

Ovim korakom Dječji vrtići Dubrovnik poboljšavaju kvalitetu rada s djecom s teškoćama u razvoju koja će se u budućnosti i dalje razvijati sukladno potrebama djece.

ZA PEDESET DUBROVAČKIH OBRTNIKA 1,2 MILIJUNA KUNA

Uručeni godišnji ugovori tradicijskim obrtnicima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je u Velikoj vijećnici ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području. Uručenju ugovora nazočile su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Nakon provedenog javnog poziva u 2022. dodijeljeno je ukupno 50 potpora, a mjesečne subvencije u iznosu od 2.000 kuna isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca. U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano je 1.2 milijuna kuna. Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu i poručio im da oni predstavljaju sliku ovog grada i duh dubrovačkog obrtništva koji prenose građanima, ali i turistima. Ocijenio je da je pomoć koju Grad pruža obrtnicima važna te je podsjetio da se mjesečne potpore od 2018. godine isplaćuju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

image

Meštru su uvijek pri ruci

Božo Radić/Cropix

Potpore u 2022. dodijeljene su za jedanaest obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, sedam obrta za obradu kamena, četiri zlatara, četiri krojača za muškarce, četiri restauratora, tri obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji, tri obrta za izradu unikatnog nakita, dva obrta za izradu maski i kostima za karnevo, dva obrta za obradu željeza i metala, izradu ključeva i brava, dva muška frizera, dva barkariola - taksi prijevoz na vodi te po jednom obrtu za izradu klobuka, veziva i pletiva, postolaru i elektroinstalateru. Ukupni broj dodijeljenih potpora u stalnom je porastu.

Potpore za šest novih obrta

 

Od 30 korisnika subvencija u 2018. godini, već iduće godine dodijeljene su 42 potpore. Prošle godine sklopljeno je 48 ugovora, a potpore su odobrene za šest novih obrta.

25. travanj 2024 18:24