StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI SVIH SVETIH |

PONUDA CVIJEĆA ZNATNO SLABIJA NEGO LANI Prodavači su cijene prilagodili korona-razdoblju

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Božo Radić/CROPIX
27. listopada 2020. - 12:50
Jednako kao širom Hrvatske i na gruškoj je placi počela prodaja buketa i cvjetnih aranžmana povodom blagdana Svih Svetih.

Tradicionalno, prodavači cvijeća se nalaze na zapadnom dijelu tržnice, onom prema parku Luja Šoletića, a i letimičan pogled na štandove govori kako je ponuda cvijeća u odnosu na prošlu godinu osjetno manja. I ove je godine mnogo više prodavača "koncentrirano" u samom parku, dok smo malu anketu načinili među prodavačima na samoj placi Gruž. Zanimljivo, nitko nije bio voljan fotografirati se, savjetujući nam:- Slikajte cvijeće, a ne mene!

image
Božo Radić/CROPIX


Ovaj put smo zatekli samo pet prodavača, a cvjećarica Klara nam je otkrila:
- S prodajom smo tek počeli, ali se osjeti značajna razlika u odnosu na prethodne godine: kao što je slučaj s cvijećem, kupaca je također mnogo manje. Ranije su punih tjedan dana mnogi već kupovali i nisu čekali zadnjih dan- dva, a bilo je i mnogo više "rezervacija". No, ove nas godine nije nitko nazvao niti zatražio nešto posebno. Zapravo, ljudi gledaju samo da im je jeftinije. Cijene buketa su od 20 do 40, a cvjetnih aranžmana između 50 i 100 kuna- rekla nam je Klara i ustvrdila da je 2020. u cjelini loša godina te da nema krizantema:- Mnogi nisu ni sadili krizanteme jer su strahovali kako uopće neće ni smjeti doći na placu. Jer, mnogi su se cvjećari "opekli" za Uskrs kada dosta cvijeća uopće nisu prodali te se taj strah pokazao na manjoj sadnji za blagdan Svih Svetih.

image
Ponuda cvijeća uoči blagdana Svih Svetih ove je godine slabija nego lani
Božo Radić/CROPIX


I gospođa Kate iz Šumeta ističe kako je prodaja lošija nego lani:- Za Uskrs smo svi bili doma i na placi smo tek od lipnja. Najčešći kupci su stare mušterije, a u odnosu na lani nisam imala zabilježbi. Zbog sušne godine cvijeće je loše procvjetalo, a situacija je teška te uz sve to kući imamo i dodatne obveze. Naime, kći je kao medicinska sestra mnogo angažirana u bolnici te mi ove godine nije mogla pomoći iako je to željela, pa stoga kući moram više paziti na unučad od kojih je jedan vrtićke dobi, a četvero su pučkoškolci- rekla nam je Kate kod koje su buketi 30, a cvjetni aranžmani 50- 100 kuna, dok su cijene ruža i ljiljana, jednako kao i lani, po komadu samo 12 kuna.

image
Božo Radić/CROPIX


Jedina prodavačica cvijeća iz kontinentalnog dijela Hrvatske ove jeseni je gospođa iz OPG Valent u Zagorju. Gospođa je rado i ljubazno ispričala iskustva s place, ali se predstavila samo prezimenom Valent:

- Riskirali smo te kao i prethodnih deset godina, ponovno došli u Dubrovnik. Vjerujemo da će se rizik isplatiti, a cijene smo prilagodili kupcima u vremenu korone: bez obzira na veličinu buketa i vrstu cvijeća u njemu, cijena je samo 30 kuna! Naše cvijeće nije iz plastenika nego je raslo i ojačalo pod vedrim nebom tako da nije "doživjelo šok" niti je uvelo po dolasku na tržnicu te duže traje- rekla nam je zaposlenica OPG Valent.
18. travanj 2024 23:22