StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA AKADEMSKA GODINA |

PONUDA NADMAŠILA POTRAŽNJU U ljetnom upisnom roku Sveučilište u Dubrovniku popunilo polovicu upisne kvote, u Studentskom domu dvjestotinjak stanara

Piše Silvia Rudinović
19. rujna 2021. - 08:39

Sveučilište u Dubrovniku u ljetnom upisnom roku nije popunilo polovicu upisne kvote. Od 572 upisna mjesta na prvu godinu preddiplomskih studija, popunjeno je samo 217. Na jesenskim upisima ostalo je 359 slobodnih mjesta, najviše na sveučilišnom studiju za koji Zavod za zapošljavanje godinama uzaludno predlaže smanjenje kvote.

- Te će se brojke povećati nakon drugog, jesenskog (rujanskog) upisnog roka koji je u tijeku – odgovaraju sa Sveučilišta, gdje očito smatraju kako je na ljetnom upisnom roku zanimanje bilo dobro: "I na jesenskom roku interes za studijima Sveučilišta u Dubrovniku je dobar te očekujemo da će se popuniti preostala mjesta".

Umjesto da smanje, povećali kvote

Vlada Republike Hrvatske prije desetak godina donijela je uredbu o praćenju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima i Zavod za zapošljavanje zadužila za izradu preporuka obrazovne upisne politike. Za Dubrovačko-neretvansku županiju preporučili su ove godine povećati broj upisanih i stipendiranih studenata ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, medicine, farmacije, medicinske biokemije, rehabilitacije, psihologije, logopedije, građevinarstva, strojarstva, geodezije i geoinformatike, studija za instrumentaliste, računarstva, latinskog jezika i rimske književnosti te nastavničkog smjera fizike, informatike, matematike, biologije i kemije. Sve ono što se ne može studirati u Dubrovniku.

image
U tijeku je žalbeni rok i upis studenata bez prava na subvenciju domskog smještaja
Tonci Plazibat/Cropix

Jedini sveučilišni studij za koji je predloženo smanjenje upisne kvote je Poslovna ekonomija. Uzalud! Kvota Sveučilišta u Dubrovniku za ovaj studij ne samo da se nije smanjila, ona je veća nego lani.

- Upisne kvote za sve smjerove studija Poslovna ekonomija za akademsku godinu 2021./2022. povećale su se u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Tako je ovogodišnja kvota za upis na smjer turizam povećana sa 68 na 69, smjer marketing s 34 na 45 te smjer IT menadžment s 22 na 32 – navodi Mislav Ćimić, glasnogovornik Sveučilišta.

Od 146 upisnih mjesta na Poslovnoj ekonomiji, čak 112 ostalo je slobodno za drugi upisni rok. Na Poslovnoj ekonomiji, smjer turizam upisalo se 13, marketing 9, a IT menadžment 12 studenata.

Ni pola doma

Studentski dom Dubrovnik, kapaciteta 503 ležaja, studentima nudi smještaj za 850 kuna za studente s pravom subvencioniranja. Nakon okončanja žalbenog postupka i upisa studenata bez prava na subvenciju, bit će poznat točan broj stanara studentskog doma u novoj akademskoj godini, a prema dosad raspoloživim podacima, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica kaže kako će ih vjerojatno biti oko 200. Na stranicama Studentskog centra objavljena je rang lista studenata i brucoša, bez postdiplomaca, koji su se javili na natječaj za smještaj u studentskom domu. Od 141 prijave, 109 je s pravom upisa.

image
Ove akademske godine korisnicima doma bit će otvorena teretana
Tonci Plazibat/Cropix

- Prema sadašnjim najavama, računamo da ćemo u zimskom semestru imati 200-tinjak studenata, onih s pravom na državnu subvenciju i onih bez subvencije. Iste epidemiološke mjere su na snazi kao i lani, s tim da smo odlučili otvoriti fitness teretanu koja će biti na usluzi isključivo korisnicima studentskog doma bez dodatnog plaćanja. Teretana je uređena s namjerom da je koriste svi dubrovački studenti, ali zbog epidemioloških mjera ograničeni smo samo korisnike domskog smještaja. Veći dio prošle akademske godine studenti nisu koristili u potpunosti usluge doma zbog online nastave, pa je dobar dio njih već u zimskom semestru otkazao smještaj. Nadamo se da će ove godine sve normalno. Od 1. rujna je otvoren studentski restoran u domu koji sad koriste studenti američkog koledža s obzirom da su njima već počela predavanja – kaže Potrebica.

Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Dubrovniku navodi kako ne vode evidenciju o broju cijepljenih u toj ustanovi, s obzirom da ne postoji obveza cijepljenja zaposlenih u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj niti su to zaposlenici dužni prijaviti. Najavljuju da će studenti u novoj akademskoj godini morati nositi maske na predavanjima.

Na ljetnom roku upisano 27 studenata

Poslovna ekonomija: 34,
Nautika Pomorskoga odjela: 34,
Brodostrojarstvo: 18,
Primijenjeno/poslovno računarstvo: 9,
Primijenjena ekologija mora: 4,
Mediji i kultura društva: 30,
Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu: 9,
Konzervacija – restauracija 15,
Povijest Jadrana i Mediterana: 3,
Financijski menadžment: 8,
Sestrinstvo: 22,
Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija: 31 student

24. travanj 2024 12:46