StoryEditorOCM
DubrovnikOGRANIČENA ZABAVA

Počinje zimski festival: Donosimo kako ćemo na koncerte na Stradunu, te hoće li biti više autobusnih linija prema Gradu

Piše Kristina Filičić
26. studenog 2021. - 19:00

Dubrovački zimski festival, osmi po redu, počinje sutra paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete. Trebao se nastaviti večernjim koncertom Nena Belana & Fiumensa ispred Crkve sv. Vlaha, međutim, obavijestili su iz Gradske uprave, zbog očekivanih nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert 'Rock galama' prebacuje se na 18. prosinca.

Kojeg god datuma se koncert održao, na njega kao i na preostalih šest koliko ih se planira u 40 dana blagdanskog festivala, neće moći baš svi sugrađani, već isključivo oni s covid potvrdama. Neće biti velike bine na koju smo navikli, jer covid je upleo prste, već će se koncerti odvijati na skalinima sv. Vlaha. Ulaz na ograđeni plato ispred skalina parčeve crkve bit će moguć samo uz predočenje 'covid putovnice', a sve pod budnim okom redara.

- U koncertni prostor ispred Crkve svetog Vlaha moći će se ući uz covid potvrdu. Prostor za održavanje koncerta bit će omeđen ogradama, a kontrola će se obavljati na ulazu. Za provjeru će biti zaduženi redari, vanjski suradnici, angažirani za potrebe realizacije Zimskog festivala – pojašnjavaju u Gradskoj upravi.

Zanimalo nas je koliko u koncertnom prostoru ima mjesta i što ako se dogodi da dio sugrađana s covid potvrdama ostane vani, odnosno s druge strane ograde a željeli su prisustvovati koncertu na otvorenom.

- Za koncerte ispred crkve sv. Vlaha dozvoljeni kapacitet je 400 ljudi, stoga će se prije održavanja pojedinog koncerta dijeliti besplatne ulaznice – ističu iz Grada i još napominju:

image
Stradun prigodno ukrasen i osvijetljen za advent
 
Bozo Radic/Cropix

- Kako se ne bi događala grupiranja ljudi s vanjske strane ograđenog prostora, na terenu će biti prisutni i komunalni redari, a sukladno uputi o poduzimanju mjera za izbjegavanje prekomjernog okupljanja.

S obzirom da se tijekom festivalskih dana, a pogotovo u dane održavanja koncerata, očekuje pojačan dolazak sugrađana u povijesnu jezgru, pitali smo i koliko će javni prijevoznik Libertas uvesti dodatnih linija kako bi se, u vremenu pandemije, izbjeglo nagomilavanje u autobusima? Pitali smo i hoće li gradski prijevoz biti besplatan kao i proteklih festivala?

- Sukladno uputi o poduzimanju mjera za izbjegavanje prekomjernog okupljanja neće se uvoditi dodatne autobusne linije, a vozni red Libertasa odvijat će sa kao i do sada pod jednakim komercijalnim uvjetima. Također i dalje vrijedi jednaka odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, koja propisuje kako je unutar autobusa nužno koristiti zaštitna sredstva (maske za lice) te dezinfekcijska sredstava prilikom ulaska u vozilo – poručuju iz Grada.

Spomenimo još, Dubrovčane s covid potvrdama, kako je planirano, zabavljat će još  11. prosinca grupa Magazin, a 29. prosinca Marko Škugor. Slavljenička atmosfera samog dočeka povjerena je grupama Silente i Vatra. Prvog dana nove 2022. godine, već tradicionalno, u podne je nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a navečer nastupa klapa Rišpet. Onima bez covid potvrda ostaju blagdanske kućice.

19. travanj 2024 18:16