StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ČETIRI GODINE

Počelo suđenje optuženima za tragediju u Hidroelektrani Plat; optuženi se ne osjećaju krivima; zastupnici obitelji traže da se u Platu obavi novi očevid

Piše Ahmet Kalajdžić
7. veljače 2023. - 10:04

Danas je počeo kazneni postupak na Županijskom sudu u Dubrovniku. Po optužnici Županijskog državnog odvjetništva Dubrovnik pristupili su svi optuženi kao i predstavnik HEP Proizvodnje d.o.o. kao optužene pravne osobe. Pročitana je optužnica i svi optuženi su se izjasnili da se ne osjećaju krivima. U očitovanju o optužnici branitelji optuženika su izjavili kako se ne protive čitanju zapisnika vještaka patologa ali su tražili da se ponovno neposredno ispitaju svjedoci. 

Pravna zastupnica dijela oštećenih obitelji zatražila je da se na licu mjesta u samom Platu obavi očevid kako bi se stekao bolji dojam o okolnostima tragedije. Trenutačno je u tijeku pauza tijekom koje će sudsko vijeće odlučiti o prijedlogu za izuzimanje odnosno izdvajanje dijela dokaza iz optužnice protiv četverookrivljenog elektroinženjera Ivice Nujića.

Podsjetimo, sudski kazneni postupak vodi se za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik, koja se dogodila 10. siječnja 2019., u kojoj su, unutar postrojenja u Platu živote izgubili mladi radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. 

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tereti dipl.inž. elektrotehnike Mata Miškovića (70) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikolu Rukavinu (63) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željka Starmana (67) iz Zaprešića za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera. Četvrtookrivljeni elektroinžinjer Ivica Nujić (47) iz Zagreba se tereti da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, a građ.inž. Miljenko Vučić (75) iz Slanog da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te su posljedično, prouzročili smrt više osoba i imovinsku štetu velikih razmjera. Hrvatska elektroprivreda, odnosno HEP proizvodnja se kao šestookrivljena pravna osoba tereti da je povrijedila zakonske dužnosti pravne osobe te je stoga odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. 

Branitelji okrivljenika su poznati hrvatski odvjetnici. U sudnici je Joško Čeh Miškovićev odvjetnik, Čedo Prodanović koji zastupa Rukavinu, Gordan Preglej Starmanov odvjetnik, Zvonimir Hodak koji zastupa Vučića. Šetookrivljenog pravnu osobu HEP- Proizvodnju d.o.o. zastupa Sonia Pozaić, a branitelje odvjetnik Tomislav Matić. Pravne zastupnice oštećenih obitelji Božene Pozniak, Sanje Zvrko, Katice Maškarić, Hrvoja Radića, Tomislava Grljevića i Pera Milkovića, koji su prisutni u sudnici, su odvjetnice Doris Košta i Marija Jukić Jurišić.

  

16. travanj 2024 22:12