StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ZAVRŠETKA SEZONE

Počeo ‘makeover‘ izletničkih brodova.Vlasnici očekuju pomoć države oko održavanja drvenih ljepotana

Piše Ahmet Kalajdžić
20. prosinca 2021. - 11:24

Nakon još jedne turističke sezone koja je ispala boklja nego se malo tko nadao, u tijeku su redoviti popravci i šminkanje izletničkih brodova. Bura je kalmala, a vlasnici brodova koriste zubato sunce da poprave svoje ljepotane i ušminkaju ih uoči redovitog servisa i propisane ovjere maritimnih sposobnosti u službenom registru.

image
Nakon sezone, izletnčki brod "Levanat" je na redovitom "šminkanju"
Ahmet Kalajdžić

Ovaj put smo u punom zamahu radova zatekli vlasnika izletničkog broda "Levanat" Gorana Pecotića. Zajedno s prijateljima i meštrima marljivo je radio na nužnim popravcima. S palube i iz potpalublja sve do rive se širio vonj piture i kita, čulo se brujanje bušilice i brusilice... Već u kratkom roku vizualno su bili uočljivi načinjeni popravci, a možemo samo zamisliti kakav će biti konačni rezultat ovih radova.

image
Nakon sezone, izletnčki brod "Levanat" je na redovitom "šminkanju"
Ahmet Kalajdžić

-Trudimo se koliko možemo i želimo maksimalno iskoristiti ovo zatišje pred nove kišne dane. Ali, meštre a posebno kalafate je vrlo teško naći, u Dubrovniku posebno. To je tradicijski obrt koji je gotovo potpuno nestao i bilio bi dobro da država i županija učinu nešto više kako bi se taj drevni zanat očuvao, a uz naše rive bilo što više očuvanih i obnovljenih drvenih brodova. Prisjetimo se: slava i bogatstvo Dubrovačke Republike temeljili su se na trgovini i prvenstveno pomorstvu. Drveni brodovi imaju dušu i treba ih češće no ostale laštiti i pituravati, održavati u plovnom stanju... Sve će nam se to višestruko vratiti u turizmu i pomorstvu, ali bi i nadležni trebali pokazati malo više dobre volje i pomoći nam. Jer, da nije ovog i jioš nekih drvenih brodova kao što su npr. "Karaka", "Tirena" i još neki, riva bi nam izgubila na ljepoti i prepoznatljivosti- priča nam Pecotić.

image
Ahmet Kalajdžić
29. ožujak 2023 07:34