StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

POBOLJŠICE Montirana oprema protiv zagušenja prometa, na Babinu kuku dječje igralište, visina zakupa za treći kvartal prema ostvarenim noćenjima

Piše Grad Dubrovnik
5. lipnja 2020. - 10:55
Grad Dubrovnik radi na unapređenju sportske i prometne infrastrukture, te olakšicama za najam javnih prostoraGrad Dubrovnik
KONTAKTNA ZONA POVIJESNE JEZGRE

Implementirana oprema za uspostavu zone zagušenja prometa

image
Grad Dubrovnik radi na unapređenju sportske i prometne infrastrukture, te olakšicama za najam javnih prostora
Grad Dubrovnik


Završeni su radovi na implementaciji opreme potrebne za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada – scenarija 1, a sustav je nakon primopredaje zajednice ponuditelja Hrvatski telekom d.d. te King ICT predstavnicima grada u srijedu pušten u probni rad.

Sustav u ovoj fazi omogućuje automatsku provjeru autobusa i osobnih vozila (8+1) koja podliježu naplati parkiranja na Pilama i daljnji postupak prema onima koji nemaju rezerviran termin za dolazak/parkiranje te podržava i mogućnost implementacije planiranog konačnog rješenja.

Vrijednost nabave predmetne opreme iznosi 1.027.909,67 bez PDV-a, a osim ukupno 10 kamera postavljenih u Zagrebačkoj ulici, u Ulici II. Dalmatinske brigade, na Pilama (na dvije lokacije) i u Ulici branitelja Dubrovnika, sustav uključuje kompletno softversko rješenje te integraciju s postojećim BUS+ sustavom. Implementacija navedene opreme i inovativnog softverskog rješenja novi je značajan iskorak u primjeni Smart City koncepta, koji počiva na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja usmjerenih prema povećanju ukupne kvalitete života.


Bez naplate na Pilama

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom koja je utjecala na cjelokupno gospodarstvo te poglavito turistički sektor, Grad Dubrovnik u turističkoj sezoni 2020. neće provoditi naplatu parkiranje i zaustavljanje autobusa i osobnih vozila (8+1) na platou Pile, uz uvjet prethodne rezervacije termina isključivo putem službene stranice Grada Dubrovnika. Vozila koja se parkiraju na platou Pile bez prethodne rezervacije ili bez dozvole mjerodavnog tijela sankcionirat će se od Komunalnog redarstva.

SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Otvoreno novo igralište na Babinom kuku

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je novoizgrađeni sportsko-rekreacijski park s dječjim i sportskim igralištima na glavnici Babinog kuka. Novi kvartovski rekreacijski park namijenjen je svim dobnim skupinama i omogućuje istovremeno i neometano korištenje za više korisnika. Koncipiran je u četiri dijela: dječje igralište podijeljeno u zone za djecu do 6 godina i za djecu iznad 6 godina, a koje sadržava i sprave za djecu s poteškoćama; plato za outdoor fitness povezan s dječjim igralištem preko klupa-tribina; sportsko igralište (igralište za mali nogomet i košarkaško igralište) te plato za street workout. Sva igrališta primjereno su ograđena, a na zapadnoj strani, izvan ograde igrališta, nalazi se klupa-tribina.
''Ovo je najveće igralište sada na području grada Dubrovniku s cijelim nizom različitih aktivnosti, a posebno treba istaknuti sprave za vježbanje za osobe s invaliditetom što do sada nije postojalo na našem području. Jako sam zadovoljan, a broj djece koja su danas ovdje najbolje govori o tome da je investicija opravdana'', kazao je gradonačelnik Franković.
Ovaj sportski infrastrukturni projekt vrijedan je 2.871.591,88 kuna s PDV-om, a u njegovom sklopu uređen je i nogostup za pristup do parka, prostor za odlaganje otpada i autobusno stajalište.

GRADSKI POSLOVNI PROSTORI I JAVNE POVRŠINE

image
Grad Dubrovnik radi na unapređenju sportske i prometne infrastrukture, te olakšicama za najam javnih prostora
Grad Dubrovnik


Visina zakupa za treći kvartal 2020. prema ostvarenim noćenjima

S obzirom na neizvjesnost turističke sezone 2020., računi za zakup gradskih poslovnih prostora i javnih površina će se za mjesece srpanj, kolovoz i rujan ispostavljati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, dogovoreno je na drugom po redu sastanku gradonačelnika Mata Frankovića s dijelom zakupaca održanom u četvrtak u gradskoj vijećnici. Visina zakupa korespondirat će s visinom ostvarenih noćenja u 2020. godini, s usporedbom ostvarenja istih u 2019. godini, a sukladno podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Primjerice, ako broj ostvarenih noćenja u srpnju, 2020. godine bude iznosio 20 posto prošlogodišnjih rezultata onda će zakup javne površine i zakup poslovnih prostora biti obračunat u visini od 20 posto ugovorenog zakupa javne površine/poslovnog prostora. Sukladno prethodno postignutom dogovoru od 1. listopada 2020. do 1. travnja 2021. godine Grad Dubrovnik neće fakturirati zakup. Ovom mjerom Grad Dubrovnik nastavlja podupirati poduzetničku aktivnost na području Grada Dubrovnika, a uz navedeno, sve do sada predložene mjere ostaju na snazi.
23. travanj 2024 21:12