StoryEditorOCM
DubrovnikĆUDLJIVO VRIJEME

Pitali smo meteorologa Igora Horvata je li ljeto zaista gotovo, a odgovor nas nije razočarao: bit će još dana pogodnih za kupanje, evo i kada

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. rujna 2022. - 07:31

Prvo je zahladilo, onda se vratila južina i kiša, pa je opet malo zatoplilo. Ljubitelji kupanja pitaju se jesmo li se za ovu godinu zaista pozdravili s ljetom? Zanimalo nas je i kakva nas zima očekuje, pa smo kontaktirali Državni hidrometeorološki zavod u potrazi za sugovornikom na ovu temu.

Izbor je pao na Igora Horvata, meteorologa i dežurnog prognostičara DHMZ-a:

- U Dubrovniku je postojana temperatura mora od 21 C stupnjeva. Tako je bilo kroz cijeli rujan, temperatura se nije značajno mijenjala, pa čak ni kad je zapuhala bura koja nije stigla zamiješati slojeve mora i ohladiti ga. Temperatura mora je na cijelom Jadranu još uvijek 20 stupnjeva i više - rekao je Horvat.

BURA PREKO LJETA

Ljeto je ove godine bilo ćudljivo. Velikim vrućinama planove je pomrsila bura koja je prošlog srpnja dosta ohladila more na jugu, na što su se turisti, koji su bili neugodno iznenađeni tom činjenicom, često žalili.

- To je zapravo bila bura koja nam je prekinula prvi toplinski val u Hrvatskoj - iznio je Horvat.

- Krajem lipnja je već bilo užasno toplo i neugodno, ne samo zato što je bile iznadprosječno visoke dnevne temperature, nego i zato što noćne temperature nisu padale ispod 20 C stupnjeva. Bura je, inače, karakteristična za zimske mjesece, siječanj, veljaču i ožujak, ali primijećeno je unazad nekoliko godina, a to su i drugi vaši kolege primijetili, da te bure znaju češće zapuhati preko ljeta. Bura je takav tip vjetra da, ako puše nekoliko dana, pokreće proces miješanja slojeva mora. More koje je dublje je hladnije, pomiješa se s gornjim slojevima i generalno snizi temperaturu u sloju u kojem se mi kupamo. Tako da je ovoljetna bura spasila taj komad ljeta da ne bude prevruće. Ljeto je ionako bilo iznimno sušno, pogotovo na području cijele Dalmacije i juga - obrazlaže meteorolog.

Na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje do Božića i Nove godine i hoće li biti jako hladno, kako tvrde neki internetski portali, Horvat šaljivo odgovara:

- Odmah ću Vam dati i loto brojeve za idući jack-pot! - kaže, jer ipak je on meteorolog, a ne ‘baba vračara‘.

DRŽI SE ZUBIMA

Najave hladne zime pred nama koje čitamo po raznim internetskim portalima uglavnom su povezane s nestašicom plina na koji se grije većina Europljana, a ne s temperaturama koje će, kako iščitava naš sugovornik, vrlo vjerojatno biti malčice iznad prosjeka:

- Osobno uzimam dugoročne prognoze s dozom opreza jer se situacija može promijeniti na dnevnoj bazi. Mada moram reći da su dugoročne prognoze za ovogodišnje iznadprosječno toplo ljeto bile točne i zaista su se ostvarile.

A evo kakvo nas vrijeme očekuje u nastupajućem listopadu:

- Do subote će biti oblačno, uz malo sunca, a od nedjelje se ponovo popravlja vrijeme i postaje sunčano - najavio je Igor Horvat. - Temperature zraka još uvijek neće značajno padati. Ovo ljeto se još ‘zubima drži‘ i izgleda da bi u prvoj trećini listopada još ipak mogli imati nekoliko dana pogodnih za kupanje. Prema dugoročnim kartama za listopad, prva polovica mjeseca bit će malko iznadprosječno topla.

- Prvi dio listopada bit će sušniji od prosjeka, tako kažu dugoročne prognoze, iako osobno sve vremenske prognoze duže od tri dana uzimam s dozom opreza - ističe. Često ih, kaže, zovu budući mladenci raspitujući se za vremensku prognozu na dan njihova vjenčanja, što je nezahvalno predviđanje, ravno gatanju iz kristalne kugle, jer se dogodi da vrijeme - ćudljivo kakvo jest - bude baš suprotno od najavljenog.

ZIMA ĆE BITI BLAGA

Čini se da će i studeni, a osobito prosinac, imati iznadprosječnu količinu oborina, što je već neko vrijeme karakteristika ovog dijela godine, a to se odnosi na cijelu priobalnu Hrvatsku, rekao je Horvat.

- Generalno, ljeto jest gotovo, iako se još drži na cijelom Jadranu, gdje bi u listopadu, kad prođu ovi oblaci i vrati se sunce, još moglo biti nekoliko dana za kupanje.

Što se tiče zime, ne vidi ništa iznadprosječno hladno:

- Zadnjih godina zime su bile jako blage, odnosno iznadprosječno tople. Ono što će biti iza Nove godine ne bih komentirao - zaključio je Igor Horvat.

19. travanj 2024 09:07