StoryEditorOCM
DubrovnikU NAJLUĐOJ NOĆI

Pitali smo Dubrovčane gdje će dočekati Novu 2023. godinu i hoće li im dolazak eura uz visoke cijene pokvariti rasploženje

Piše Ahmet Kalajdžić
28. prosinca 2022. - 20:01

Doček Nove godine približava se i već smo svi u „laganoj vatri” nervoze te manje-više slatkog iščekivanja. Kako god se trudili i bili hladnokrvni, misli nam nekontrolirano lete ka zadnjim trenucima godine na izmaku, sve više se pitamo kako je i s kime ispratiti te dočekati prve trenutke Nove 2023. godine. Nakon dvije, zbog korona-virusa prilično posne godine svi imamo ”narasla očekivanja” od dočeka 2023. godine, svi podsvjesno želimo na neki način nadoknaditi sve ono što smo znatnim dijelom propustili tijekom prethodna dva dočeka. Ali, da parafraziramo Balaševića, život nas uvijek iznenadi i donese neka neplanirana događanja...

Stoga, pročitajte što o tome kažu naši sugrađani koje smo danas anketirali na Stradunu:

image

konobar Maro Filipović

Ahmet Kalajdžić/

Konobar Maro Filipović:- Sin Noa ima tek godinu i četiri mjeseca, još je dosta mali te vjerujem da ćemo Novu 2023. godinu dočekati doma. Situacija nije bajna, inflacija je definitivno odradila svoje i sve je krešilo 20-30 posto, tako da će novogodišnja trpeza biti standardna, ništa ekstra.

image

zaposlenik Lučke uprave Antonio Vučica

Ahmet Kalajdžić/

Zaposlenik Lučke uprave Antonio Vučica:- Najvjerojatnije ću na Stradun, gdje je i najljepše. Više bih volio da nam štimung napravi Rammstein a ne Petar Grašo, ali i on će biti dobar da se zabala i bude lijepo. Glede cijene smatram da svi imamo neki plan, odnosno plafon koliko je plan potrošiti i neće ići preko toga. Opet, ljudi ne izlaze mnogo vanka i nisu prevelike cijene. Ne mogu sad reći koliko će na na ugođaj utjecati činjenica da će se ceh do ponoći obračunavati u kunama a od ponoći u eurima. Svejedno će se utrošiti za piće, a osobno mislim da prijetnja recesije u Dubrovniku i neće biti vidljiva kao u ostalim gradovima Hrvatske, a rijetki izlasci koriste se za veću potrošnju.

image

Pozornica je već odavno postavljena

Ahmet Kalajdžić/

Studentica medicine Klaudia Lujić:- Najvjerojatnije ću s prijateljicama na doček Nove godine u Grad, a nakon dočeka i Straduna idemo na Vojnovića u neki klub. Studentica sam, ali vjerujem da ću se uspjeti organizirati i analogno znati prilagoditi prioritete i potrošnju. Unatoč svemu, mislim da će cijene biti prihvatljive ali moramo računati na to da se moramo priviknuti i na novi sustav računanja svega što plaćamo. Tek, valja nam se psihički pripremiti.

image

studentica Klaudia Lujić i gimnazijalka Paola Makljenić

Ahmet Kalajdžić/

Gimnazijalka Paula Makljenović:- S roditeljima putujem u London tako da očekujem da ćemo se provesti na kruzingu Temzom, odakle ćemo gledati i ponoćni vatromet. Ali, da sam u Gradu, po novno bih prvi otišla i dočekala Novu godinu na Stradunu, vidjela koga ima i potom pošla u Revelin. Smatram da se i s ograničenim novčanim sredstvima provesti i uživati. Inače, poznato mi je kako će moji prijatelji uglavnom na Stradun te potom u Revelin.

image

učiteljica Lukrecija Pavlović Ujdur

Ahmet Kalajdžić/

Učiteljica Lukrecija Pavlović Ujdur:- Novu godinu će tradicionalno dočekati u obiteljskom okruženju, a mlađi će članovi obitelji vjerojatni izaći na Stradun. Mislim da će cijene znatno utjecati na raspoloženje i praznično opuštanje: da su cijene prihvatljivije mnogi bi sebi i društvu više priuštili, pa čak i neki izlet tijekom praznika. Ali, nepobitna je činjenica da se i uz ove cijene moramo prilagoditi i ploviti uz vjetar.

image

računovotkinja Jelica Kmetović Hercigonja

Ahmet Kalajdžić/

Računovotkinja Jelica Kmetović Hercigonja:- Sve ovisi o vremenu i ako bude lijepo vrijeme, s prijateljima ću se spustiti u Grad. Ako bude kiša i slično, loše vrijeme doček će biti u stanu i obiteljskoj atmosferi i s bliskim prijateljima. Tko god i kako god, napravit ćemo štimung, ali se nadam da će kao i uvijek biti lijepo vrijeme, da ćemo učiniti đir i proveseliti se i dočekati famoznu i još jednu neizvjesnu 2023. godinu. A onda: idemo dalje! Uz dobru volju sve će biti lakše, a naši stari su znali reći: treba se vremenu akomodavati! Tako ćemo se postaviti i prema euru zbog kojeg se, priznajem ježim jer s jedne strane gubimo nacionalnu valutu a s druge strane će sve poskupiti iako je već sve poskupilo. Zapravo, ipak nemamo izbora i opet se moramo akomodavati, manje trošiti i sve će nas koštati najmanje 30 posto više!

image

učiteljica Snježana Viteškić

Ahmet Kalajdžić/

Učiteljica Snježana Viteškić:- Za novu godinu ću doma, u krugu najmiljih. Uz mene će biti djeca i draga osoba, a uz sve nas ljubav! Iskreno da će većina sugrađana poći na Stradun a mnogi će, očekujem, posljednji dan ove godine iskoristiti da ga zajedno provedu. Cijene će utjecati, ali svi ćemo se ipak opustiti i nećemo toliko gledati kliko što košta, nego ćemo hrabro krenuti u Novu godinu! Optimista sam, krenimo hrabro!

image

profesorica klavira Stefani Grbić

Ahmet Kalajdžić/

Profesorica klavira Stefani Grbić:- S desetak prijatelja ću početak 2023. godine dočekati u ”kućnoj radinosti”, a odlučujući čimbenici su uvijek vrijeme i večera. To dvoje uvijek spojim uz najbliže, a nakon ponoći slijedi odlazak na Stradun ili gdje već odlučimo. Točno je da je inflacija već tu, a da nam prijeti i recesija, a cijene i sve navedeno će vjerojatno znatno utjecati, posebno mladima, na raspoloženje ili veći broj privatnih druženja. Apsolutno je jeftinija varijanta okupiti društvo doma nego izaći vani!

image

Za slučaj nužne intercvencije u pripravnosti će biti i vatrogasci

Ahmet Kalajdžić/
25. travanj 2024 17:13