StoryEditorOCM
DubrovnikNA VALU POSKUPLJENJA

Pitali smo dubrovački Vodovod diže li cijene vode po uzoru na zagrebački Holding

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. prosinca 2022. - 07:34

Zagrepčanima voda poskupljuje 20 posto, a koliko će poskupjeti Dubrovčanima? Pitanje je to koje smo postavili dubrovačkom Vodovodu. Krajem kolovoza ove godine mediji su objavili da poskupljenja neće biti u Istri, Dubrovniku i Osijeku, no teško je vjerovati da će tako i ostati.

Naime, od 1. siječnja 2023. na snagu stupa ‘Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za korištenje voda‘, prema kojoj će vodovodne tvrtke plaćati naknadu na svu vodu koju zahvate, a ne samo za isporučene količine, kao što je to bilo dosad.

Vlada Republike Hrvatske je još u proljeće 2020. godine donijela ovu Uredbu, na koju smo u međuvremenu zaboravili, a koje jedan dio stupa na snagu s prvim danom iduće godine, odnosno za mjesec dana. Iz Vlade je tada obrazloženo da je uredba donesena ‘ne bi li natjerala javna vodovodna poduzeća da smanje gubitke vode‘. Država je uvela naknadu od 1,89 kuna na svaki kubik zahvaćene površinske ili podzemne vode. Predviđena su dva modela za obračun naknade za korištenje voda. Onu skuplju plaćat će isporučitelji koji imaju više od 25 posto gubitka zahvaćene vode, a onu povoljniju plaćat će isporučitelji kojima do potrošača iscuri manje od 25 posto vode.

IRCI SE POBUNILI

Iako je Hrvatska bogata vodom, hrvatski građani je dosta skupo plaćaju, za razliku od Iraca kojima je voda besplatna jer njihova država, kao i naša, obiluje vodom. Njihova je vlada pokušala uvesti naplatu vode 2015., ali u tome nije uspjela jer su se Irci pobunili i odbili plaćati račune. Danas je plaćaju samo oni koji prekomjerno troše, a ravnaju se prema prosječnoj potrošnji za jedno kućanstvo od  125.000 litara godišnje.

Po kubiku potrošene vode, Zagreb je 2021. bio među europskim gradovima s najnižom cijenom, naveo je portal Water News Europe. Kubik su plaćali 12,60 kuna, ali u samo godinu dana ta je cijena narasla na 15,29 kuna, koliko trenutno u njih košta kubik vode.

Njihova vodovodna gradska tvrtka ‘Vodoopskrbe i odvodnje‘ u ponedjeljak je najavila da će cijena narasti za 20 posto, s 15,29 na 17,75 kuna po kubiku. Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković opravdao je takav potez upravo uvođenjem Vladine spomenute uredbe. Cijena kubika vode od 17,75 kuna uključuje i pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Fiksni dio naknade ostaje kakav je bio i dosad.

Zbog desetljeća neulaganja u infrastrukturu u sustavu se gubi puno pitke vode, što je bio i glavni razlog za uvođenje nove uredbe Vlade, barem su se tako opravdali. Time nisu skrenuli pozornost s vlastite odgovornosti za loše stanje ne samo vodoopskrbnih sustava u državi, čije će gubitke, otkad je svijeta i vijeka, opet platiti građani koji su ponovo mazohistički ravnodušno uronili u novu krizu.  

image

Ilustracija

Tonci Plazibat/Cropix

PLAĆAMO LI VIŠE NEGO ZAGREPČANI?

Na pitanje hoće li dubrovački Vodovod po uzoru na Zagreb dizati cijene vode, s obzirom na poskupljenje energenata, stigao je sljedeći odgovor:

- Do kraja tekuće godine ne planiramo podizanje cijena svojih usluga, bez obzira na drastično poskupljenje energenata i ostalih materijala. Naše stručne službe prate stanje na tržištu te ćemo sukladno kretanjima na istom reagirati ukoliko bude potrebno, s tim da ćemo o svim promjenama prethodno obavijestiti javnost - stoji u odgovoru.

Zanimalo nas je i kolika je dosad bila razlika u cijeni vode u Dubrovniku i Zagrebu, s obzirom da je tročlana obitelj u Zagrebu dosad mjesečno izdvajala 160 kuna mjesečno za trošak vode.

- Osnovna cijena vodne usluge po kubiku vode u Dubrovniku iznosi 3,76, dok je ta osnovna cijena u Zagrebu 4,21 kunu. Fiksni dio cijene koji se plaća u Dubrovniku je neznatno skuplji, 20 kuna naspram zagrebačkih 18,92 kuna, kao i varijabilni troškovi po kubiku koji kod nas iznose 16,13, a u Zagrebu 15,29 kuna. Razlog dijela razlike su i različite visine naknada za korištenje i zaštitu voda koje nisu prihod vodovoda već se naplaćuju za Hrvatske vode te se taj prihod njima prosljeđuje, a koje u Zagrebu ukupno po kubiku iznose 3,26  te 4,20 kune u Dubrovniku - obrazložili su iz dubrovačkog Vodovoda.

- Ukoliko se uzme da prosječna osoba troši 3 kubika mjesečno, račun vode za tročlanu obitelj u Dubrovniku iznosio bi 165,17 kuna za potrošenih 9 kubika - zaključili su.

GUBICI VODE

Prema podacima zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje, čak 50 posto pitke vode isteče iz cijevi prije nego dođe do potrošača. Razlog tome je višedesetljetno neulaganje u infrastrukturu. Plan je smanjiti gubitke vode ozbiljnim investicijama. U pripremi je stoga Projekt Zagreb, vrijedan oko dvije milijarde kuna, kojim će se obnoviti i izgraditi značajni dio infrastrukture, što bi u konačnici trebalo smanjiti pucanje cijevi i velike gubitke vode.

Zanimalo nas je koliki su gubitci vode u Dubrovniku i i kako ih spriječiti, u kojem su dijelu grada najveći i kako se mogu smanjiti?

- Na godišnjoj razini gubitci na cijelom području kojim upravlja Vodovod Dubrovnik, dakle od Duboke ljute do Žuljane, iznose oko 30%. Najveći dio njih generira se puknućima na cjevovodima, koje se potom detektira i sanira. U sklopu projekta Aglomeracije Dubrovnik planira se ugradnja 39 mjernih mjesta na kojima će se mjeriti protok vode, a koji će značajno poboljšati mogućnosti detekcije kvarova na sustavu te njihove sanacije - istaknuli su.

18. travanj 2024 02:34