StoryEditorOCM
DubrovnikKriza s kvadratima?

Pitali smo agenta za prodaju nekretnina očekuje li slom tržišta nekretnina ili pad cijena na dubrovačkom području kao što to najavaljuju iz EU

Piše Bruno Lucić
16. veljače 2022. - 07:27

Nekretnine su na dubrovačkom području uvijek 'vruća' tema, ali i željeni cilj. Dolazi to do izražaja posebno kod POS stanova za mlade obitelji i branitelje, ali i subvencioniranje stambenih kredita. Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama ističu kako je u 2021. na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnik odobren 73 subvencionirani kredit s ukupnim iznosom proračunskih bespovratnih sredstava od 4,57 milijuna kuna. Od toga su za Grad Dubrovnik odobrena 22 kredita u iznosu od 1,10 milijuna kuna. Bilježi se povećanje odobrenih zahtjeva kroz godine, 2017. bilo ih je 20, 2018. 38, godinu poslije 69, 2020. dogodio se rast pa ih je bilo 131 (2 kruga subvencioniranja; proljetni – 57 zahtjeva i jesenski – 74 zahtjeva).

Ukupno je od 2017. odobreno 326 subvencioniranih stambenih kredita s ukupnim iznosom proračunskih bespovratnih sredstava od 25 milijuna kuna. Na Grad Dubrovnik se odnosio 81 kredit u iznosu od 5,15 milijuna kuna.

image
Ilustracija
Jure Mišković/Cropix

U tom razdoblju kod korisnika je bilo 73 novorođene ili posvojene djece, čime su osigurali subvencioniranje od dodatne 2 godine po djetetu s ukupnim iznosom proračunskih bespovratnih sredstava od 1,91 milijuna kuna. Također, korisnici su imali 273 maloljetne djece (do 18 godina), što im je omogućilo dodatnu godinu olakšica po djetetu u svekolikom iznosu od 3,45 milijuna kuna.

Temu stambenih kvadrata dodatno je potaknulo i upozorenje iz Europe na mogući krah preskupog hrvatskog tržišta nekretnina. Osvrnuo se na to dubrovački agent za prodaju nekretnina, Franjo Bezić.

- Činjenica je da su nekretnine u ovom trenutku na izuzetno visokoj razini i kod nas i u Europi, definitivno je to moguće, ali osobno u ovom trenutku ne vidim da bi moglo doći do kraha. Mislim da su to špekulacije, ali ono što je nažalost istina, jest da novinari najviše pridonose tome na koji način i u kojem pravcu će krenuti trend cijena, što smo vidjeli u nekoliko navrata. Dakle, kad su u hrvatskim, europskim i svjetskim novinama češće teme o padu ili porastu cijena nekretnina ta se tendencija, nažalost, pokaže istinitom. U ovom trenutku izuzetno je teško predvidjeti što će se stvarno dogoditi jer ima nekoliko faktora koji su tu dosta značajni. Nekretnina je jedna od rijetkih investicija koju svoju vrijednost zadržava bez obzira na moguća razdoblja 'padanja' ili 'uzleta' cijena. Kad je počela korona prije dvije godine, očekivao sam značajan pad cijena, međutim, dogodilo se baš suprotno – cijena se povećala tako da je jako teško prognozirati. Osobno mislim da kod nas neće doći do značajnog pada cijena. Zasad ne očekujem, ali nikad se ne zna, kaže sugovornik otkrivajući zašto:

image
Ilustracija
Jure Mišković/Cropix

- Zato što u ovom trenutku ljudi traže sigurno utočište za svoj novac, a to sigurno utočište su još uvijek nekretnine. Sve ostalo je dosta varljivo - napominje Bezić.

Dodjela POS stanova, kaže, neće utjecati na tržište nekretnina.

- To je jako mali broj u odnosu na broj nekretnina na tržištu, čak i u Dubrovniku a da ne govorim o nekim širim razmjerima. To je manje od 1 posto nekretnina koje su na tržištu, ali mislim da je bilo pohvalno da se mladim obiteljima omogući da mogu se skućiti. To je vrlo dobro i trebalo bi biti više toga, mišljenja je trgovac nekretninama.

image
Ilustracija
Vladimir Dugandžić/Cropix
Uvjeti koje treba ispuniti

Iz APN-a podsjećaju na uvjete koje treba ispuniti da bi se ostvarilo pravo na subvencionirani kredit:

- U skladu s izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita („Narodne novine“ broj 146/2020) koje su na snazi od 29. prosinca 2020. godine omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita do 31. prosinca 2023. godine, za svaku kalendarsku, odnosno proračunsku godinu. Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita mogu podnijeti građanin s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija. Kandidat u trenutku podnošenja zahtjeva kreditnoj instituciji nije stariji od 45 godina odnosno nije napunio 45 godina te da on, odnosno bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan niti kuću ili koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, navode iz APN-a.

20. travanj 2024 03:19