StoryEditor
DubrovnikPČELINJE BLAGO |

PČELAR PERO ZUCALO OSVOJIO TRI PRIZNANJA Dnevno trošimo za cigarete i kave 30-ak kuna, za manje od tri dana potrošimo koliko za teglu kvalitetnog meda

Piše Ahmet Kalajdžić
11. listopada 2021. - 20:05
S teglom nagrađenog meda u obiteljskom domu u MokošiciAhmet Kalajdžić

Na Danima meda, odnosno 26. ocjenjivanju meda u Osijeku, dubrovački je pčelar Pero Zucalo osvojio je tri značajna priznanja: njegov je medljikovac osvojio Zlatnu žlicu, a kaduljin i vrijeskov med po Srebrnu žlicu. Ta su vrijedna priznanja rezultat ogromnog uloženog truda, ljubavi i vremena nužnog za rad s pčelama. U jakom međunarodnoj konkurenciji pčelara iz ex-YU država te Italije i Mađarske njegov je med dobio vrhunske ocjene, o čemu laureat priznanja govori:

image
Pero Zucalo i supruga pri dodjeli značajnih priznanja u Osijeku
Ahmet Kalajdžić

Pogubne klimatske promjene

- Pčelarstvom sam se iz hobija bavim od 1997. kad sam nabavio prve dvije košnice, a od 2000. se bavim intenzivno i sad imam 120 košnica. Kao mali sam zavolio pčele i med te pomagao stricu, a košnice sad imam na Pobrežju i u selu Grebci, u Federaciji BiH, na samoj granici s Hrvatskom gdje imam i voćnjak sa stotinjak stabala trešnji. Pčele su velika obveza, ali prvenstveno velika ljubav i opuštanje. Oko njih može raditi samo tko istinski voli životinje i prirodu. Želio sam imati kvalitetni med za djecu i obitelj i nisam bio zadovoljan kvalitetom kupovnog meda. Oko pčela i košnica nikad nije dosadno i treba cijelu godinu raditi, pretapati vosak, sređivati i pripremati košnice. Ali, pruženu ljubav maksimalno uzvraćaju, iako na njih pogubno djeluju klimatske promjene i zapuštanje poljoprivrednih površina. Ako se skoro nešto konkretnije ne poduzme, meda će biti sve manje i manje i stoga imamo tvorevine koje nemaju veze s medom i košnicama. To su "marmelade od meda", a kolege pčelari tvrde da je 80 posto meda u Hrvatskoj - falsifikat! Med miješaju s uvoznim i koješta mu dodaju, med u prodaju je nerijetko umjetna tvorevina koja nema veze s medom! Na internetu sam pronašao ponudu meda od nara. To je čista kemija, "marmelada" i svima savjetujem da imaju svoje pčelare od povjerenja, da med od njih kupuju. Ako nemate "svog pčelara", za 99 posto sigurnosti kupite onaj kristalizirani! Svi ostali su sumnjivi!

image
Pero Zucalo i supruga pri dodjeli značajnih priznanja u Osijeku
Ahmet Kalajdžić

Nema života bez pčela!

Zucalov med su stručnjaci vrhunski ocijenili, a on kaže da na jugu nema laboratorija koji utvrđuje falsi med, ali i najmanji nedostatak kvalitetno otkrivaju zagrebački Agronomski i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet. Oko 250 pčelara iz naše Županije i svi iz Hrvatske upozoravaju da se uz prometnice svašta prodaje. Naglašava da je suvremeno pčelarstvo danas na kotačima: košnice su na prikolici i treba ih seliti, a pčelarima na jugu domovine je teže:

- Zapostavljeni smo i teško nam je micati naše pčele na ispaše. Jedina mogućnost jest jesenja selidba košnica zbog vrijeska i ruzmarina na Pelješac. Problem je gdje ih smjestiti jer se ljudi bune gdje god ih postavili. Priznajem: ima i aljkavih pčelara, ali ljudi ne znaju da nema života bez pčela! Srećom, na našem se području malo koriste pesticidi i herbicidi. Tvrdim da su područje od Dubrovnika ka susjednom Popovom polju uvijek imali najkvalitetniji med u Europi! Pa i u svijetu! Stoga svi na natjecanjima odnose zaslužena priznanja i postižu vrhunske rezultate - priča i sjetno nastavlja:

image
Zucala uopće nije strah pčela, a kaže i da su ga "već dobro upoznale"
Ahmet Kalajdžić
"Preplavio" nas jeftini med

I dok stručnjaci ističu da je med prirodni lijek na kojeg se organizam ne navikava i nikad ne stvara rezistenciju kao na ostale lijekove, pčelari ističu da je med koji se prodaje uz prometnice najbolje ne kupovati. Najsigurnije je kupiti domaći med izravno od poznatog pčelara te tako izbjegavati jeftine "medne marmelade" s polica trgovina. Cijenama su prihvatljivi, ali su to patvorine kojima dovitljivci dodaju pelud i pčelinji vosak, tako da lažni med nalikuje prirodnom. Mnogi izravno dodaju i fruktozu i razne boje te šećerni, kukuruzni i tzv. invertni sirup.

Pojašnjavaju nam da je prirodno s nekoliko kilograma šećera zimi prihraniti košnice, ali se med ne smije izravno dodavati medu. Na kraju, ističu: EU kronično nedostaje kvalitetni med, čemu su sami krivi jer EU-propisi dozvoljavaju miješanje domaćeg i uvoznih vrsta meda.

- S druge strane, nažalost se pčelarstvom bavi malo mladih ljudi, a ljude nitko ne educira te ih je strah od pčela. Mnogo su krivi i lakši načini zarade, a pčelari i med se ne cijene dovoljno. Priznaje se samo lako zarađen a ne novac uz veliki trud, rad i znoj. Tvrdim: med je prejeftin: svaki dan trošimo za cigarete i kave 30-ak kuna i za manje od tri dana potrošimo koliko za teglu kvalitetnog meda koja je obitelji dostatna za mjesec dana! Siguran sam da će cijena pravog meda drastično rasti jer je sve više patvorenog a manje originalnog meda. No, bit ću uporan i sa suprugom, kad uskoro odem u mirovnu, još više se posvetiti pčelarstvu - priča Pero Zucalo, inače Mokošan te najavljuje skoru realizaciju kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja u našoj županiji. Ali, kaže da za to tek "priprema teren" i podsjeća na izjavu Alberta Einsteina koji je ustvrdio da, kad s Zemlje nestanu pčele, ljudska vrsti opstaje još četiri godine! Jer, bez pčela nema oprašivanja ni plodova, a kad nema hrane neće biti ni ljudi.

image
Tri plakete iz Osijeka dodijeljene pčelaru Peru Zucalu
Ahmet Kalajdžić
item - id = 1134238
related id = 0 -> 1119669
related id = 1 -> 1059567
11. listopad 2021 20:05