StoryEditorOCM
DubrovnikZA ČIŠĆI OTOK |

ČUVAJMO OKOLIŠ! Na Lokrumu postavljeni pametni spremnici za prikupljanje plastičnog i miješanog komunalnog otpada

Piše Dv
2. kolovoza 2021. - 12:32

Na području posebnog rezervata šumske vegetacije Lokrum postavljeni su pametni spremnici za prikupljanje plastičnog i miješanog komunalnog otpada. Ukupno 20 spremnika postavljeno je na 10 različitih lokacija na otoku.

Riječ je o Bigbelly pametnim spremnicima koji koriste solarnu energiju za napajanje pri čemu se smanjuje emisija CO2 i dodatno štiti okoliš, sam sustav je u potpunosti neovisan, a upravljanje se vrši putem senzorske tehnologije čime se povećava učinkovito upravljanje kapacitetima Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Kombinacijom spremnika visokog kapaciteta s prešom i standardnog kapaciteta bez ugrađene preše dobiveno je 10 stanica za odvojeno prikupljanje otpada.

Spremnicima za prikupljanje recikliranog otpada reciklira se plastika koja čini više od 50 posto otpada na području Rezervata Lokrum.

Nabava i ugradnja pametnih spremnika ukupne vrijednosti 571.662,00 kuna sufinancirana je iz projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ koji se financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

25. travanj 2024 11:14