StoryEditorOCM
DubrovnikRADIONICE UDRUGE DEŠA

Parac nam silazi u Grad prije Feste, a dobiva nesvakidašnji, slatki izgled: Vukovarske ‘Medene ruke’ donose nam medenjak Svetoga Vlaha

Piše Gabrijela Bijelić
11. listopada 2022. - 09:03

Do Feste nam preostaju skoro četiri mjeseca, a Sveti Vlaho već se spušta u Grad. Istina u neobičnom obličju, zaslađen i ukusan. Kao poseban kuriozitet ovogodišnjeg, devetog po redu, Good Food festivala, parca će u obliku medenjaka u radionici na poziv dubrovačke Udruge Deša izrađivati članice Braniteljske zadruga Medene ruke iz Vukovara, a uz njih i tradicionalne slavonske kolače - taške.

image

Svetog Vlaha nismo naviknuli vidjeti u slatkom izdanju

CROPIX

Cropix/

Zdrav i nemastan

Voditeljica zadruge Fanika Janko otkriva nam kako recept za dubrovački medenjak Svetoga Vlaha stiže iz stare kuharice iz 1902. koju je čuvala baka jedne od članica, Zrinke Merčep rođene Kukuljica, gospođe koja s očeve strane vuče korijene iz okolice Dubrovnika. Kolačić iz pećnice Medenih ruku osim zgodnog izgleda, odlikuje i izostanak masti i margarina:

- Jaja, brašno, med kao konervans, cimet, soda bikarbona...naravno da ne smijemo reći sve sastojke ali možemo jamčiti da su zdravi i da je rok trajanja slastice šest mjeseci. Vjerujte, mnogima je žao pojesti Svetoga Vlaha pa ga radije sačuvaju za uspomenu – kaže nam Janko.

Ona je s kolegicama po povratku u Vukovar prvo izradila slatku vučedolsku golubicu.

image

Fanika Janko iz Braniteljske zadruge ‘Medene ruke’

Facebook/

Potom su iz ‘Medenih ruku’ odlučili napraviti prepoznatljive suvenire za svaki veći hrvatski grad. Pula je tako dobila arenu, Rijeka morčiće, Split Dioklecijanovu palaču i tako redom. Dubrovniku je, razumljivo, zapao lik njegova sveca zaštitnika. Narudžbe su krenule, od trgovina, pojedinaca i ustanova, a među najvećima je bila ona iz 2013., kad su uz primanje Hrvatske u članstvo EU iz Vlade naručili po tisuću komada medenjaka iz svakog našeg grada.

Svi simboli Lijepe naše

Fanika Janko doma već priprema medene kalupe Vodotornja za Dan Vukovara 18. studenog. Sretna je i ponosna što će slatkog Svetog Vlaha prije toga predstaviti u gradu prijatelju Dubrovniku gdje ih s nestrpljenjem iščekuju domaćice iz Udruge Deša:

image

Jestive dekoracije poprimaju najrazličitije oblike

Sasa Buric/Cropix

- U Braniteljskoj zadruzi medenjake su pokušale raditi iz različitih recepata koje su imale članice, ali nisu bile zadovoljne strukturom ni jednog od njih, dok se jedna članica nije sjetila da ima kuharicu svoje bake iz 1902. godine. Nakon što su iskušale taj recept, on im se činio najbolji. Odmah su ga zaštitile u Zavodu za intelektualno vlasništvo i počele ga izrađivati u obliku vukovarske golubice, za što su napravile kalup, te su kasnije proširile na sve važnije simbole Hrvatske - za Split je to zvonik crkve sv. Duje, morčić za Rijeku, Arena za grad Pulu, za Zadar crkva sv. Donata, kumica za Zagreb, Orion za Vinkovce, Sv Vlaho za Dubrovnik. - objasnila je izvršna direktorica Udruge Deša Ana Cvjetković.

24. travanj 2024 17:36