StoryEditorOCM
DubrovnikUZ POSEBNE KONZERVATORSKE UVJETE

Ovog tjedna znat će se tko je dobio javne površine na Peskariji, nudi se manje kvadrata za veće koncesijske naknade

Piše Kristina Filičić
15. veljače 2022. - 07:28

Uskoro će se znati ime(na) budućih koncesionara u starom gradskom portu na trgu ispred Vrata od Ponte, odnosno Peskarije. Krajem godine istekla je koncesija za gospodarsko korištenje spomenutog lučkog područja u nadležnosti Županijske lučke uprave Dubrovnik, a na kojem se već godinama obavlja ugostiteljska djelatnost. Dvije su koncesije, a u najam se daju znatno manje površine od dosada koncesioniranih. Jedna je površine 73 četvorna metra uz postojeći ugostiteljski objekt Lokanda dugogodišnjeg koncesionara u portu Mara Hajdarhodžića, a druga od 200 'kvadrata' preko puta, odnosno u jugozapadnom uglu zidina pored Ponte gdje je koncesijom predviđena djelatnost kušaonice.

- Za stranu uz objekt je pristigla jedna ponuda, a za površinu nasuprot tri su ponuditelja. Upravno vijeće je donijelo odluku o sklapanju ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem, a nakon pregleda svih pristiglih ponuda od strane stručnog povjerenstva. Teku rokovi za žalbe. Krajem idućeg tjedna, ukoliko ne bude žalbi, trebalo bi pristupiti potpisu ugovora – ističe ravnatelj ŽLU Dubrovnik Željko Dadić, a o eventualnim žalbama kaže:

- Vidjet ćemo hoće li biti izjavljena žalba Ministarstvu mora. Zasad čekamo da se vrate povratnice koje smo dali i da protekne rok od osam dana u kojem se može izjaviti žalba.

image
Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik
Tonći Plazibat/cropix

Druga zona

Dvije koncesije, one na predjelu Ribarnice, uz i preko puta restorana Poklisar već su dodijeljene lani u lipnju postojećem tj. dosadašnjem također dugogodišnjem koncesionaru Stjepanu Periću koji je sklopio ugovore sa Županijskom lučkom upravom.

Iznosi naknade za koncesije su uvećani, što će za ŽLU značiti veću dobit. Primjerice, procijenjena vrijednost koncesijske naknade za spomenutih 200 'kvadrata' površine na Ponti, a koja se daje u koncesiju na pet godina je 2 milijuna 760 tisuća kuna. To je stalni dio naknade, a tu je i onaj promjenjivi koji se mjeri u određenom postotku od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na tom pomorskom dobru.

- Uzeli smo vrijednost kvadrata površine u jezgri. Recimo, na Stradunu je prva zona 280 kuna, mi smo uzeli drugu zonu 230 kuna po kvadratu i sukladno tome je donesena odluka o početnoj visini koncesijske naknade. To je fiksni dio, a sukladno Uredbi o davanju koncesije na pomorskom dobru ima i varijabilni dio gdje je početni postotak 2 posto prometa ostvarenog na koncesioniranom području. Cijena se značajno povećala, tako da već na prvom koncesioniranom području imamo značajno povećanje prihoda. Bit će to značajno povećanje u odnosu na ranije. U kojem postotku, bilo bi neozbiljno sada govoriti – kaže Dadić. Na pitanje koliko je, u vremenu prije korone, ŽLU uprihodila od koncesija u portu ne može sa sigurnošću reći ali spominje podatak od oko 800 tisuća kuna godišnje. Svakako rastu prihoda lučkoj upravi osim spomenutih koncesija kroz idućih pet odnosno deset godina koliko traju, pridonijet će i koncesije za prodaju brodskih karata u portu, a koje su također istekle krajem godine.

image
U koncesiju se daju znatno manje površine, jedna je 73 četvorna metra uz postojeći ugostiteljski objekt, a druga od 200 'kvadrata' preko puta objekta
Tonči Plazibat/Cropix

- Broj štandova za prodaju karata ostaje isti, njih 17. Upravno vijeće će kroz nekoliko dana odlučiti o novim ugovorima za prodaju brodskih i izletničkih programa. Cijena će sigurno biti puno veća, Upravno vijeće je već to najavilo - ističe ravnatelj ŽLU-a.

Upola manje

Vratimo li se u proljeće 2020. godine, prisjetit ćemo se kako su temeljem rješenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku zaustavljeni radovi na montažnom objektu koji je na Peskariji postavio koncesionar, ugostitelj Maro Hajdarhodžić. Najavljeno je tad iz Županije i ŽLU raspisivanje natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje prostora Ponte i Ribarnice. Uslijedio je 'rat' presicama, izjavama i priopćenjima 'suprotstavljenih' strana, Hajdarhodžića s jedne, a Županije i ŽLU s druge strane. Natječaj je raspisan kako bi se iznašlo optimalnu površinu za gospodarsko korištenje trgova Ponte i Ribarnice uz minimalne intervecije. Iako prva nagrada nije dodijeljena već dvije druge i treće, nagrađeni radovi poslužili su kao stručne podloge za izdavanje koncesija ŽLU.

- 50 posto prostora koji se dosad davao u koncesiju se oslobađa, nije to malo. Smatram da je ovo bolje rješenje od prijašnjeg. Vjerujem da će se svi ugodno osjećati u tom prostoru, da će se otvoriti određene vizure, a stanovnici i gosti biti zadovoljni. Otvorit će se jedan veliki prostor i na Malom i Velikom mulu, koji će biti prohodan, dostupan svima. To će dosta bolje izgledati – smatra Dadić.

Valja spomenuti i kako pultovi za prodaju karata izletničkih brodova više neće biti na dosadašnjim pozicijama, već ih se prebacuje. Oni koji su bili pred Velikim mulom stajat će uz zid od Luže, a oni pred Malim mulom 'sele' uz zid od teatra.

image
Model koncesioniranih prostora Gradske luke Dubrovnik
ŽLU
Posebni konzervatorski uvjeti

Konzervatorski odjel u Dubrovniku, na zahtjev ŽLU, izdao je posebne uvjete zaštite i očuvanja kulturnih dobara kojih se postojeći i budući koncesionari u Gradskoj luci moraju pridržavati. Tako, među ostalim, na površinu pod koncesijom 'nije prihvatljivo trajno ili privremeno unošenje čvrstih ili montažnih građevina', izuzev otvorenog nenatkrivenog šanka nužnog za obavljanje predviđene djelatnosti na koncesioniranoj površini. Površina se ne smije ograđivati ogradama, stupićima, arlama, loncima za bilje i slično niti se smije prekrivati primjerice tapisonima. Tende nisu dopuštene već isključivo suncobrani. Stolovi, stolice i suncobrani moraju biti jednostavnih, suvremenih oblikovnih linija.

19. travanj 2024 12:38