StoryEditorOCM
DubrovnikU DUBROVNIKU O EVOLUCIJI MEDICINE

Otvorena Međunarodna konferenciji o forenzičkoj i antropološkoj genetici te individualiziranoj medicini na kojoj sudjeluju čak tri nobelovca. Primorac: ‘Oni koji ne shvate trendove neće biti konkurentni na svjetskom tržištu‘

Piše dv
23. lipnja 2022. - 12:57

U Dubrovniku je svečano otvoren jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih kongresa na kojem učestvuju i tri dobitnika Nobelove nagrade, Sir Richard Roberts, prof. dr. Thomas Südhof i prof. dr. Aaron Chechanover.

Radi se o Međunarodnoj konferenciji o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini koju su organizirali vodeća američka bolnica klinika Mayo, specijalna bolnica sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjene biološke znanosti u suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Hrvatskom liječničkom komorom.

image

.

Vedran Levi/Cropix

U ime organizatora, profesor Dragan Primorac, jedan od vodećih hrvatskih i svjetskih znanstevnika u genetici i forenzici, naglasio je kako je prema mnogima ovo vodeći europski znanstveni događaj ove godine. - Niz kandidata za Nobelovu nagradu, tri dobitnika Nobelove nagrade, ali ono što je meni iznimno značajno jest to što ćemo s ovog kongresa poslati poruke kuda ide medicina 21. stoljeća. Tu prvenstveno mislim na razvoj farmakogenomike, genske i stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti, u liječenju karcinoma- kazao je Primorac te posebno pozdravio da nkongres prati o dvjestotinjak studenata iz SAD-a, brojnih europskih država ali i Hrvatske.  - Studenti su shvatili što predstavlja budućnost medicine, a to je da moramo izaći iz klišeja, iz medicine koju znamo. Oni koji ne budu prihvatili novi koncept personalizirane medicine, prave terapije za pravog pacijenta u pravo vrijeme.  A to možemo znati samo analizom glikomike, genomike i proteomike. Oni  koji to ne shvate, neće biti konkurentni na svjetskom tržištu – poručio je Primorac.

Otvaranju kongresa nazočila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Marijana Petir, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u ministarstvu zdravstva RH Tomislav Dulibić, županijska pročelnica Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a među brojim znanstvenicima je i hrvatskih znanstvenik Gordan Lauc.

image

.

Vedran Levi/Cropix

-Zadovoljstvo je biti ovdje u Dubrovniku koji je danas centar biomedicinskih znanosti, s posebnim naglaskom na forenziku. To je sigurno jedan od najvećih kongresa ovog tipa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Tu su vrlo uvaženi, značajni sudionici i gosti, tri nobelovca, to je u tradiciji ovih kongresa koje organizira gospodin Primorac. Mislim kako je, osim razine znanstvenih misli i novih postignuća, važno da se mladi ljudi, a tu imamo i studenata, upoznaju s tim dostignućima. Posebno naglašavam forenzički dio, ali i personaliziranu medicinu koja je sve više popularna diljem svijeta. To je vrlo zahtjevna disciplina, svaki pacijent je za sebe poseban. To je nešto što je budućnost - istaknuo je Ministar Fuchs dok je Laura Fulginiti, predsjednica američka Akademija za forenzične znanosti kako im je velika čast što su partneri u to projektu i što su u Hrvatskoj po drugi put.

image

.

Vedran Levi/Cropix

- Dubrovnik je mjesto na koje svi dolaze i to je nešto što privlači ne samo turiste, nego i znanstvenike. MUP, što je možda manje poznato, ima Policijsku akademiju s jedne strane, a s druge Centar za forenzička ispitivanja i istraživanja Ivan Gučetić. Obje te jedinice imaju znanstvene licence, dakle one su znanstvene organizacije unutar MUP-a, a pogotovo 'Ivan Gučetić'. Naša načelnica Centra je članica Američke akademije za forenziku. Tu smo sigurno u samom vrhu, ne samo Europe nego i svijeta. Činjenica je kako za svako takvo dostignuće morate imati talentirane i uporne ljude kao što je profesor Primorac koji je jedan od najpoznatijih svjetskih istraživača i znanstvenika u području genetike, ali i personalizirane medicine. Surađujemo vrlo dobro, odlazimo na međunarodne kongrese ovog tipa i Hrvatska je tu prepoznata. Mi jesmo manja država, ali u znanosti, a pogotovo forenzici smo sigurno lideri u ovom dijelu Europe – pozdravio je okupljene ministar Davor Božinović.

Podsjetimo, jučer je u sklopu kongresa ispred hotela Dubrovnik Palace održan niz rekonstrukcija kriminalističkih događaja u suradnji ISABS-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH te Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

 

20. travanj 2024 12:26