StoryEditorOCM
DubrovnikMALO DRUGAČIJE NEGO INAČE

Otvorena 1049. Festa svetog Vlaha

Piše DV
2. veljače 2021. - 15:42
Dubrovnik, 02.02.2021. Tradicionalnim pustanjem bijelih golubica i podizanjem barjaka pred crkvom dubrovackoga zastitnika svetoga Vlaha svecano je otvorena 1049. Festa Sv.Vlaha.CROPIX

Uz dvjestotinjak okupljenih Dubrovčana otvorena je 1049. Festa svetog Vlaha. Zbog epidemioloških razloga, ove se godine proslavlja uz određena ograničenja, dok svi izravni sudionici moraju nositi zaštitne maske. 

Festa sv. Vlaha je od UNESCO-a zaštićena kao nematerijalna svjetska baština. 

Građani proslavu Feste većinom prate iz svojih domova putem interneta i televizije. Na središnjem euharistijskom slavlju i procesiji, sukladno odluci nacionalnog Stožera, dopušteno je sudjelovanje 250 osoba. Zbog toga je prostor od Katedrale do Sponze ograđen i može se ulaziti samo s akreditacijom.

Prema podijeljenim akreditacijama, na misi i procesiji sudjelovat će ukupno 90 barjaktara, predstavnika župa i bratovština koji tradicionalno sudjeluju na Festi. Uz njih će biti članovi bratovština Festanjula i Presvetog Sakramenta, koji sudjeluju u samoj organizaciji, kao i najuži predstavnici Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Broj časnih sestara, biskupa, svećenika i redovnika također je ograničen.

- Ovogodišnju Festu zbog pandemije slavimo pod posebnim uvjetima u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u njegov zagovor. Nedostaje nam vaša fizička prisutnost, ali vjerujem da možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost, kao i povezanost s našim svecem zaštitnikom svetim Vlahom - poručio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić na otvaranju Feste, obrativši se vjernicima u Gradu i pred malim ekranima. 

- Iako nas 'novo normalno', koje već jako dugo živimo i od kojega smo se vi pomalo umorili drži u iščekivanju povratka starog normalnog za koje se radujemo da će se dogoditi što prije, vrijeme nije stalo. Ljudski život svakodnevno ispisuje svoju povijest u vremenu koje nam je darovano. Ove godine je prošlo 450 godina od obrane Korčule od Osmanlija po Gospinom zagovoru, zato ćemo na ovogodišnjoj Festi počastiti Moreškante s Korčule, povjerivši im nošenje baldahina s relikvijom svete pelenice - rekao je mons. Mate Uzinić. - Prošlo je 80 godina otkad je Festu svetog Vlaha predvodio blaženi Alojzije Stepinac koji je u svojoj propovijedi Festu promatrao u postulatu katoličke istine, pravde te časti i ponosa - dodao te, te naglasio da sve pogođene potresom trebamo preporučiti zagovoru svetog Vlaha i blaženog Stepinca. 

19. travanj 2024 09:08