StoryEditorOCM

Na mjestu pogibije dubrovačkog fotoreportera, 30 godina poslije: Otkrivena spomen ploča Pavu Urbanu

Piše DV
6. prosinca 2021. - 08:43

Za Dan dubrovačkih branitelja na Luži je otkrivena spomen ploča fotografu Pavu Urbanu čije fotografije i danas svjedoče o velikoj žrtvi Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

Dogodilo se to 30 godina nakon pogibije dubrovačkog fotoreportera koji je smrtno stradao tijekom fotografiranja razaranja spomeničke jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991.

image
Tonči Plazibat/cropix

Spomen obilježje je, po prijedlogu dubrovačkog umjetnika Slavena Tolja, uklesano na kamenu ispod Luže, na mjestu gdje je Urban poginuo, a otkriveno je u prigodi obilježavanja 30. obljetnice obrane Grada .

Gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako je spomen obilježje posvećeno Pavu Urbanu, ali i cijeloj jednoj generaciji koja je mogla otići negdje drugdje i živjeti u miru, no ona je odabrala ostanak uz napadnuti Grad. Spomen obilježje je, po prijedlogu Slavena Tolja, uklesano na kantunu ispod Luže, gdje je Urban i poginuo.

image
Tonči Plazibat/cropix

- Ovo ostaje trajni spomen na Pava koji je prije 30 godina, na istom ovom mjestu, dao najvrednije što je imao – svoj život. Zamijenio ga je za istinu, za svjedočanstvo, za poruku o patnji i razaranju poslanu iz Grada u svijet – kazao je na otkrivanju spomen obilježja gradonačelnik Mato Franković i dodao kako je Urbanov doprinos promicanju istine nemjerljiv:

image
Tonči Plazibat/cropix

- Ovdje se radilo o ratu koji se temeljio na propagandi i dezinformacijama. Glavni cilj huškačke propagande srpske diplomacije bio je prikazati Hrvatsku kao profašističkog agresora. Možda je jedna od najbizarnijih laži bila ta da Dubrovčani pale gume, u trenucima kad su 6. prosinca slike povijesne jezgre u plamenu obišle svijet. Nažalost, u otegotnim okolnostima tog vremena, takve manipulacije često su im polazile za rukom. Trebali smo tada ljude koji će spremno uzeti oružje i braniti našu zemlju, grad, kuće, civile i našu djecu. Trebali smo i ljude koji će braniti istinu. Pavo je bio mladi talent u nastajanju, član foto kluba Marin Getaldić. Mogao je studirati u Zagrebu i biti nešto dalje od ratnih strahota, ali on je odabrao svjedočiti istinu njegovog Grada – istaknuo je gradonačelnik i podsjetio kako je Urban u rujnu te kobne 1991. godine upisao Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje.

image
Tonči Plazibat/cropix

- Mogao je otići na fakultet i na televiziji gledati razaranje svog grada. Mogao je, ali nije. Uzeo je fotoaparat i zahvaljujući njegovoj odvažnosti, potresne fotografije koje je snimio svjedočile su i zauvijek će svjedočiti o istini o Domovinskom ratu u Dubrovniku. Zbog toga smo mu zahvalni i baš zato ova ploča danas stoji  na Luži, kao podsjetnik, svjedok toj neporecivoj istini koju nam je Pavo ostavio u nasljeđe – ustvrdio je Franković. Dodao je kako će naši sugrađani i posjetitelji od danas zauvijek, kad budu prolazili pokraj Luže svjedočiti doprinosu mladog čovjeka koji je život ostavio za danas slobodan Dubrovnik.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je kako svi trebamo biti zahvalni Pavu Urbanu koji je fotografijama dokumentirao nemilosrdnu agresiju prema Gradu i baštini UNESCO-a.

Spomen ploču otkriIi su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.U prilogu je video o tom događaju.

19. travanj 2024 10:37