StoryEditorOCM
DubrovnikTraži se rješenje

Osniva se akcijski tim za rješavanje problematike postavljanja antene na Lopudu

Piše dv
27. siječnja 2022. - 18:12

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković (video vezom), zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin sastali su se jučer u prostorijama Grada Dubrovnika s predsjednikom Uprave OIV-a Matom Boticom, članom Uprave Markom Serdarevićem i direktoricom Sektora za infrastrukturu Anom Grubešić na temu projekta zamjene antenskog stupa na otoku Lopudu.

Sudionici sastanka osvrnuli su se na nastalu situaciju u vezi s infrastrukturnim objektom na otoku Lopudu te je zaključeno kako je potrebno iznaći rješenje kojim bi se na prihvatljiv način osigurala dovoljna razina kvalitete hrvatskih radio i TV signala te dostupnost Interneta, uvažavajući stavove stanovnika lokalne zajednice.

"Sama izgradnja metalne konstrukcije antenskog stupa izvršena je na zakonima propisan način i u skladu sa svim propisima koji daju okvire za razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture", izvijestio je sudionike sastanka predsjednik Uprave OIV-a Botica.

Usuglašeno je kako se radi o složenom predmetu za koji ne postoji rješenje koje bi u kratkom vremenu na prihvatljiv način zadovoljilo interese svih uključenih strana, ali i neophodne funkcionalnosti. Sagledavajući sve aspekte, predstavnici gradske uprave i tvrtke OIV dogovorili su formiranje zajedničkog akcijskog tima čija je misija u razdoblju od mjesec dana razmotriti sve mogućnosti uzimajući u obzir potrebe lokalne, a i šire zajednice.

Akcijski tim uključivat će stručne neutralne osobe ovlaštene u području telekomunikacija i predstavnike stanovnika Lopuda. Ispred Grada Dubrovnika i OIV-a također će biti delegirani stručnjaci iz svih relevantnih područja, a imat će zajednički cilj izvršiti objektivnu i stručnu analizu i donošenje konkretnih zaključaka i prijedloga optimalnog rješenja. O svim koracima u navedenim procesima akcijski tim će pravovremeno izvještavati javnost.

Podsjetimo, projekt na otoku Lopudu započeo je 2021. godine, a jedan je u nizu OIV-ovih projekata obnove i zamjene dotrajale infrastrukture odnosno izgradnje novih objekata te obnove elektroenergetskih postrojenja i opreme u koja su uložena značajna financijska sredstva.

Proces zamjene postojećeg, više od 30 godina starog antenskog stupa pokrenut je zbog njegove dotrajalosti te zbog stalnih ilegalnih smetnji u prijmu TV i radio signala iz susjedne Italije. Na cijelom području pokrivanja znatno će se poboljšati kvaliteta i dostupnost televizijskog i radio signala kao i dostupnost interneta i novih elektroničkih usluga koje je nužno za uravnotežen razvoj svih hrvatskih krajeva.

17. travanj 2024 03:50